Educatie parinti

Educatie parinti
Cresterea unui copil este una dintre cele mai dificile si de mare raspundere indatoriri ale unui parinte, dar totodata cea mai placuta si mai plina de satisfactii. Putem spune ca este vorba de o slujba full time pentru care primim cea mai precara instruire profesionala. Cunostintele in domeniul cresterii copiilor provin din cultura si familia parintilor, ceea ce poate duce la perpetuarea experientelor sociale.

Luarea deciziilor in privinta cresterii si educarii unui copil este intotdeauna un lucru dificil, cu atat mai mult astazi, cand avem la dispozitie atatea informatii, idei si opinii. Ai impresia ca nu stii niciodata cu siguranta ce este mai bine pentru copilul tau, mai ales cand toata lumea are o parere - de la membrii familiei pana la celelalte mamici din parc. Cateodata o alta perspectiva asupra lucrurilor este binevenita, insa instinctul si cunostintele parintesti trebuie sa primeze.
143 articole 1 23 4 5 6 INAINTE ›
Relația dintre copil și mamă în perioada prenatală Relația dintre copil și mamă în perioada prenatală

Așteptarea unui copil este o perioadă plină de emoție, curiozitate, poate și puțină teamă. Cum va fi? Cum se va descurca mama cu nou-născutul? Procesul de formare și de creștere este un adevărat miracol. Asociată acestui miracol, relația dintre mamă și copil începe încă înainte ca acesta să vadă lumina zilei.

continuare
IQ-ul si reusita in viata

Un tatic mi-a zis ca un IQ peste medie i-ar asigura copilului terminarea unei facultati fara probleme. I-am raspuns ca un IQ sub medie asigura terminarea unei facultati fara probleme. Stiti cum se zice, elevii de 10 sa se poarte frumos cu colegii lor mai slabi, la finalul scolii vor lucra pentru ei.

continuare
Logopedie hazlie Logopedie hazlie

"Logopedie hazlie: culegere de exerciții și poezii logopedice” este o altă carte scrisă de Loredana Bejan pe care am comandat-o și despre care am decis să scriu.

continuare
Alienarea parentala Alienarea parentala

Alienarea parentala este atunci când un părinte subminează relatia normala și fireasca dintre copil și celălalt părinte, atunci când un părinte evidențiază numai aspectele negative ale celuilalt părinte, astfel încât copilul ajunge sa spună numai lucruri negative despre acesta din urma. Acest comportament al părintelui care alieneaza poate sa fie considerat abuziv, pentru ca se exercita o presiune cognitivă și emoțională asupra copilului, acesta din urma ajungând sa dezvolte sindromul.

continuare
Rolul tatălui în creșterea copilului Rolul tatălui în creșterea copilului

În vremuri nu de mult apuse, figura paternă era caracterizată de autoritate și disciplină, iar cea maternă, la fel ca acum, de tandrețe și de grija față de copil. Însă cursul poveștii familiei a fost schimbat, iar în prezent atât mama cât și tatăl împărtășesc sarcina de a oferi suportul emoțional și educațional necesar creșterii copilului, tatăl devenind astfel un participant activ în creșterea acestuia.

continuare
Scopurile „GRESITE” ale copilului - o perspectiva adleriana Scopurile „GRESITE” ale copilului - o perspectiva adleriana

Pe vremea aceea nu aveam informatiile pe care la am astazi...Si, evident, am facut PREA MULT, incercand sa-l protejez. Acum pot spune, ca a-l proteja, actionand in locul lui prin a face lucrurile pe care el le putea face, nu l-a ajutat. Dimpotriva, i-a creeat o disponibilitate la vulnerabilitate si o dependenta de confort, care nu-l ajuta sa isi asume responsabilitatea propriilor decizii, acum, la debutul varstei adulte.

continuare
Dificultăţile şcolare Dificultăţile şcolare

Dificultăţile şcolare apar la orice vârstă. Însă pubertatea este cea care marchează o perioadă de schimbare în raport cu şcolaritatea. Se pot observa declinuri sau eşecuri şcolare bruşte, cu atât mai spectaculoase cu cât sunt înregistrate de elevi până atunci străluciţi. Există şi situaţii inverse, când tânărul nu acordă iniţial atenţie învăţării pentru ca ulterior, în mod subit, să investească foarte mult in studiu.

continuare
Ce îl mai face fericit pe un copil? Ce îl mai face fericit pe un copil?

Trăim într-o eră a vitezei și a tehnologiei, în care avem uneori impresia că accesul copiilor la progresul tehnologic reprezintă o concurență nedreaptă pentru noi, mai ales dacă suntem în ipostaza de părinte sau profesor. Uneori, chiar am auzit părinți sau educatori spunând că unii copii nu mai știu să se bucure de lucrurile simple, așa cum se întâmpla „pe vremea lor”. Personal, am constatat că de fapt copiii știu în continuare să se bucure de lucrurile simple, dacă li se oferă acces și la acestea

continuare
Noi și copiii Noi și copiii

Haideți să vorbim un pic despre copilul cuminte. Este una dintre discuțiile pe care le port deseori în cabinet pentru că părinții vin îngrijorați, spre exemplu, de faptul că băiețelul lor nu este cuminte la grădiniță, vorbește urât, îi bate pe ceilalți copii, îi răspunde educatoarei ș.a.m.d.

continuare
Managementul problemelor comportamentale persistente Managementul problemelor comportamentale persistente

Probabil cã mulți dintre voi, pãrinți ai copiilor cu tulburãri de comportament recurente, ați învățat o varitate de metode prin care puteți să recompensați sau să pedepsiți comportamentul copilului dumneavoastră. Poate ca aceste metode s-au dovedit a fi eficiente în îmbunătățirea comportamentului copilului. Cu toate acestea, majoritatea copiilor dezvoltă la un moment dat comportamente problematice recurente

continuare
Copiii și startul în viață Copiii și startul în viață

Dragi părinți, copiii sunt sursa noastră de împlinire și viitorul nostru. Merită investit mult! Ce și cum să investim? Iubire. Multă iubire. Cum? E adevărat că nu există un manual de utilizare. Fiecare este unic și este splendid prin unicitatea lui. De aici vine și dificultatea de a ne raporta la niște "rețete" pentru a-l crește cât mai bine, fără să ne stresăm că am fi greșit pe undeva. Dar, liniștiți-vă, pentru că tot micuțul ne învață!

continuare
Părinți și copii Părinți și copii

Dragă părinte, Este nevoie șă știi în primul rând că dincolo de toate ești om! Cu toată iubirea pentru copii și grija față de ei, poți greși. Și, da, cu toții greșim. Nu este o catastrofă o greșeală strecurată, atâta timp cât gândurile și preocupările adultului sunt îndreptate asupra iubiri față de sinei, armoniei sale, a cuplului, a familiei.

continuare
Ce mai învățăm de la copii? Ce mai învățăm de la copii?

În perspective lui Eric Berne (părintele analizei tranzacționale ), cuvintele reprezintă mângâieri. Pornind de la această logică și adevărată perspectivă, iată ce putem deduce din ceea ce relatează unii copii de 10-12 ani, în legătură cu răspunsul părinților preocupați de notele copiilor.

continuare
Tehnici eficiente de umilire a copilului tău Tehnici eficiente de umilire a copilului tău

Sunt convinsă ca ai remarcat ironia titlului! Recunosc, nu-mi place ironia, dar cum altfel să atrag atenția spre această problemă frecventă și să mă lupt cu tendința persoanelor de a citi doar ceva scurt, simplu și cu poze?

continuare
Autoagresiunea și tăierea Autoagresiunea și tăierea

O acţiune atât de ciudată pentru cei mai mulţi dintre noi, autoagresiunea fără intenţie de sinucidere cum ar fi tăierea, arderea sau zgârierea intenţionată, este o problemă majoră pe care majoritatea oamenilor nu o înţeleg prea mult.

continuare
Și eu cum îmi mai educ copilul? Și eu cum îmi mai educ copilul?

Această lucrare pleacă de la o provocare practică, venită din două sensuri. Pe de o parte, tot mai mulți părinți solicită consiliere pe probleme legate de educația copiilor și, pe de altă parte, o provocare personală în relația cu propriul copil, ajuns la vârstă la care influențele din exteriorul familiei solicită eforturi noi și se transformă în noi provocări.

continuare
Omisiunea emotionala si puterea mamei Omisiunea emotionala si puterea mamei

Odihnita fiind dupa concediu si proaspat intoarsa dintr-o spitalizare de cinci zile pentru copilul meu, am decis sa scriu despre observatiile si concluziile mele din salonul unde am fost „cazate” eu si fetita mea. Poveste din care am iesit invingatoare, mai puternice si mai unite si din care vreau sa va impartasesc si voua si mai mult de atat sa va reamintesc si sa va rog sa Nu va Cedati Niciodata din PUTEREA DE MAMA si sa nu omiteti adevaratul mesaj emotional al copilului vostru!

continuare
Iubeste-ma si lasa-ma sa zbor! Iubeste-ma si lasa-ma sa zbor!

De cele mai multe ori parintii fac cum stiu ei mai bine, cum au invatat de la parintii lor sau din experienta vietii lor. Uneori insa raman blocati intr-o anumita etapa de dezvoltare a copilului si le este dificil sa inteleaga ca, "copilul" lor a crescut, ca acum este adolescent sau adult.

continuare
Abuzul sexual la copii sau „micul secret” Abuzul sexual la copii sau „micul secret”

Problema abuzului sexual la copii este foarte veche, primele referiri științifice făcându-se la începutul anilor 1960. Unul din șase copii sunt abuzați sexual, iar 75% dintre aceștia nu spun. Mărturisirea abuzului sexual suferit este dificilă din multe puncte de vedere, copiii fiind mituiți sau amenințați de către abuzator.

continuare
Cum îţi ajuţi copilul să accepte venirea pe lume a unui alt copil Cum îţi ajuţi copilul să accepte venirea pe lume a unui alt copil

Nu de puține ori auzim în jurul nostru părinți care spun că nu-și doresc decât un copil pentru că ei știu cât de dureros a fost pentru ei atunci când au mai apărut frați sau surori. Copilul unic, învățat să fie în centrul atenției, venirea pe lume a unui frate poate fi catalogată ca un act de trădare și abandon din partea părinților.

continuare
Cum le vorbim copiilor despre divorț? Cum le vorbim copiilor despre divorț?

Divorțul părinților, deci dezmembrarea unei familii, a unei baze de atașament, este una din cele mai puternice traume prin care poate trece un copil. Pur și simplu se spulberă un vis din care copilul se hrănea, respira. Dincolo de eticheta de copil de părinți divorțați, și cei care au trecut prin epoca comunistă știu despre ce vorbesc, va trebui să-și creeze noi mecanisme de adaptare, de supraviețuire

continuare
Când relația mamă-fiică e o rană... Când relația mamă-fiică e o rană...

Așa cum știm, de mii de ani, femeia a fost mai mereu cea care trebuie să se sacrifice: pentru soț, pentru copii, pentru familie. S-a transmis transgenerațional mesajul că femeia nu trebuie să se pună niciodată pe primul loc pentru că: nu e suficient de bună, nu e suficient de deșteaptă, copiii sunt cei mai importanți, nu merită

continuare
Poveste terapeutica Poveste terapeutica

Frica este o stare emoțională creată de mintea noastră, o plăsmuire, o creație a ei. Ca să o dizolvi și să o transformi în putere, tot cu ajutorul minții vei reuși să găsești soluții. Stă în puterea ta să te eliberezi de ea! Această poveste este despre frică și modalitatea de a te elibera de ea. Sper să vă placă și să vă ajute. Vă îmbrățișez cu drag!

continuare
Copilăria copiilor noștri.... Copilăria copiilor noștri....

Viața oamenilor este o narațiune continuă, cu ei cuprinși în ea, la a cărei creație își aduc din plin contribuția. Acest scenariu cuprinde neapărat si odraslele lor. Fiecare femeie vrea sa aiba pe cineva asemenea ei si fiecare barbat vrea pe cineva asemenea lui. Multor oameni li s-a împlinit această dorință.

continuare
Adolescenții și grupul de prieteni Adolescenții și grupul de prieteni

Adolescența este perioada de tranziție dintre copilarie și maturitate, este perioada curiozității și a explorării sexuale, a aflării identității de sex -rol. Adolescenta este precum un pod pe care ei îl vor traversa, podul de la copilărie către perioada de adult

continuare
143 articole 1 23 4 5 6 INAINTE ›
Modelele de comportament care au cea mai mare influenta in viata unui copil sunt faraindoiala parintii sai. Daca acestia isi lauda copilul si dau dovada de bunatate, respect, onestitate, prietenie, ospitalitate si generozitate in familie, copiii vor fi incurajati sa adopte aceeasi atitudine. Pentru a invata cum sa faca fata diverselor situatii in viata, cei mici copiaza comportamentul adultilor, parintii fiind primele exemple in acest sens. Acestia ar trebui sa le spuna tot timpul copiilor cat de mult ii iubesc si sa le ofere sprijinul constant de care au nevoie pentru a deveni increzatori si fericiti.

In acelasi timp este important pentru un copil sa nu fie sufocat de afectiune si sa beneficieze de spatiul si independenta necesare pentru a se maturiza. Trebuie sa-i invatam pe copii cum sa traiasca in lumea de astazi, ce cunostinte le sunt necesare, in cine sa aiba incredere, ce prieteni sa-si aleaga, ce comportament sa adopte in societate, cum sa abordeze educatia, religia si cum sa-si creasca proprii copii.

O adevarata provocare pentru parinti este sa nu le induca copiilor propriile idei si aspiratii. Sarcina parintilor este de a incuraja copiii si a-i face constienti de posibilitatile pe care le au la dispozitie, nu de a-si trai proprile visuri neimplinite si viata prin intermediul copiilor. Cei mici vor avea parte oricum de persoane care vor incerca sa-i influentele intr-un fel sau altul, fie ca este vorba de profesori sau anturaj. Cu toate acestea, rolul parintelui de ghidare este esential in dezvoltarea inteligentei copilului.

Copiii raspund excelent daca sunt tratati ca fiinte inteligente si sunt corectati si disciplinati cu ajutorul discutiilor si explicatiilor. Multi parinti se tem sa actioneze ferm si isi menajeaza copiii, fie ii mituiesc cu dulciuri si jucarii, oferindu-el astfel sansa de a fi ei stapanii. O lectie de baza pentru un parinte este sa nu-i ofere niciodata unui copil care scanceste ceea ce isi doreste; in caz contrar cel mic va invata ca scanceala este comportamentul necesar pentru a obtine ce vrea.

Este normal sa-i spui unui copil ce sa faca, dar si motivul pentru care ii ceri acest lucru. De multe ori cel mic doreste doar putina atentie din partea parintilor. Dupa cateva minute in care v-ati jucat impreuna copilul va accepta bucuros sa fie ascultator.

Cresterea unui copil implica un aport considerabil de nergie, efort si consecventa, conditii in care disciplina perfecta tot timpul ramane doar un deziderat. Fiecare parinte ajunge la un moment dat sa faca sau sa spuna lucruri pe care mai tarziu le regreta. In acest caz cel mai bine este sa-i ceri scuze copilului, sa admiti ca ai gresit si sa-l asiguri de dragostea si sprijinul tau. Astfel ii vei oferi o importanta lectie de viata.

Un alt lucru esential este stabilirea limitelor - cei mici trebuie sa inteleaga ce este asteptat de la ei. Disciplina ii invata care sunt comportamentele acceptate in societate si limitele impuse ii ajuta sa faca fata lumii din afara cadrului familial.

Cand copiii ajung la varsta la care pun o multime de intrebari despre tot ce-i inconjoara, parintii trebuie sa-i incurajeze in acest demers de cunoastere. In fata unui parinte care - din comoditate sau din lipsa de timp - tot amana sa ofere explicatii, copilul isi va exprima frustrarea si in cele din urma va ajunge sa nu-si mai doreasca sa-si impartaseasca gandurile si sentimentele.

Atunci cand parintii discuta cu copiii chestiuni care ii intereseaza pe acestia din urma, este important sa sublinieze consecintele posibile, iar solutiile sa fie gasite impreuna. Trebuie sa luati in considerare parerea si sugestiile copilului; acesta trebuie sa participe la negociere si la luarea deciziilor. Acest tip de comunicare deschisa practicata in familie il va ajuta sa devina increzator si sa invete regulile comunicarii eficiente.

Timpul poate deveni o adevarata problema pentru parinti si deseori problemele de zi cu zi nu mai lasa loc pentru timpul petrecut doar cu copilul. Este cu adevarat important sa intelegeti ca pretul platit poate fi mare. Atentia si timpul acordat de catre parinti copiilor reprezinta temelia formarii unui adult capabil sa aiba relatii interumane sanatoase.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp