Educatie parinti

Educatie parinti
Cresterea unui copil este una dintre cele mai dificile si de mare raspundere indatoriri ale unui parinte, dar totodata cea mai placuta si mai plina de satisfactii. Putem spune ca este vorba de o slujba full time pentru care primim cea mai precara instruire profesionala. Cunostintele in domeniul cresterii copiilor provin din cultura si familia parintilor, ceea ce poate duce la perpetuarea experientelor sociale.

Luarea deciziilor in privinta cresterii si educarii unui copil este intotdeauna un lucru dificil, cu atat mai mult astazi, cand avem la dispozitie atatea informatii, idei si opinii. Ai impresia ca nu stii niciodata cu siguranta ce este mai bine pentru copilul tau, mai ales cand toata lumea are o parere - de la membrii familiei pana la celelalte mamici din parc. Cateodata o alta perspectiva asupra lucrurilor este binevenita, insa instinctul si cunostintele parintesti trebuie sa primeze.
143 articole 1 2 3 4 56 INAINTE ›
Am un copil dificil, am nevoie de ajutor? Am un copil dificil, am nevoie de ajutor?

De ce sa apelam la psiholog atunci cand ne confruntam cu comportamente dificile la copilul nostru? Uneori comportamentele copiilor sunt neadecvate si parintele poate simti ca nu mai reuseste sa le faca fata. Poate fi vorba de un comportament agresiv, comportament opozitionist, de sfidare, de noncomplianta.

continuare
Poveste si joc

Jocul origineaza in relatia timpurie cu copilul a mamei care ingrijeste. Deseori este vorba despre jocuri caracterizate prin sunete, mutrite si verbalizari care stau la baza unor profunde schimbari comunicative, insotit de un schimb reciproc de stari afective si emotii. Proiectiile copilului sunt receptate, metabolizate si transformate de reveria mamei. Aceste relatii primare constituie solul din care rasar atat povestile cat si jocul.

continuare
"Gimnastica minţii" - un atelier de dezvoltare personală pentru copii in Iaşi

Atelierul de dezvoltare personală pentru copii "Gimnastica minţii" foloseşte valenţele educaţionale ale jocului, activitatea de bază a copilului şi cel mai valoros context de dezvoltare. "Gimnastica minţii" nu se doreşte a fi o activitate suplimentară pentru creşterea performanţelor şcolare, ci o experienţă de dezvoltare a personalităţii...

continuare
Modul in care sunt afectati copii de catre divortul parintilor

Ca sa intelegem mai bine fenomenul care are repercursiuni asupra copiilor trebuie sa intelegem notiunea de divort si ce implicatii are ea. Divortul reprezinta desfacerea pe cale legala a unei casatorii, asta din punct de vedere legal. Exista nenumarate motive de divort mai ales in ultimii 20 de ani, indiferent de motiv ceea ce ii afecteaza pe copiii este modul in care actioneaza parintii acestuia

continuare
Pietre de hotar in dezvoltarea copilului (0 luni - 1 an). Cand si cui cerem ajutorul? Pietre de hotar in dezvoltarea copilului (0 luni - 1 an). Cand si cui cerem ajutorul?

Pietre de hotar in dezvoltarea copilului. (0 luni - 1 an) Cand cerem ajutorul? Fiecare copil este unic si nu exista un pattern universal de dezvoltare. Cu toate acestea specialistii sunt de acord asupra asa numitelor "pietre de hotar" ale fiecarei etape din dezvoltarea bebelusului. Perioada de nou nascut si sugar este cuprinsa intre 0 luni si 1 an.

continuare
Nu te intelegi cu copilul tau?

Schimba ceva din reactia pe care o ai fata de copilul tau, cand lucrurile nu merg bine: fa ceva diferit, fata de modul in care reactionai inainte. Poti schimba totul sau doar vechiul tipar de gandire. Daca consideri ca esti prea emotionat/a sau suparat/a si nu poti gandi limpede, spune...

continuare
Vreau sa scap de mesajele din copilarie care m-au facut mic

Acum este timpul să ne examinăm un pic mai mult trecutul si sa ne uitam la cateva credinte care ne-au condus aici. Unii cred ca aceasta curatire este foarte dureroasa, dar nu trebuie sa fie asa. Inainte de toate putem sa ne uităm sa vedem ce este acolo de curatit. Daca vrei sa faci curatenie ca lumea, intr-o încapere, vei lua si analiza fiecare lucrusor din acea încapere.

continuare
Cand prietenul necuvintator al copilului moare Cand prietenul necuvintator al copilului moare

Pentru cei mai multi copii, animalutele de casa sunt mai mult decit animale pe care le detine familia lor - sunt membri ai familiei si cei mai buni prieteni. Din nefericire, bucuria de a avea un animalut merge mina in mina cu durerea de a-l pierde, fie din cauza batrinetii, unei boli sau a unui accident.

continuare
Cum Invata Copiii Cum Invata Copiii

Uneori, ca adulti, ne este dificil sa ne dam seama de diferentele care exista intre felul nostru de a percepe si intelege realitatea si felul in care o face un copil. Va rog in continuare sa reflectati un pic la ce inseamna a fi copil si cat de coplesitor poate fi uneori a fi expus atator feluri de informatie noua, fara a avea prea multa experienta in a invata.

continuare
Sfaturi daca copilul face pipi in pat - enurezis Sfaturi daca copilul face pipi in pat - enurezis

Enurezis reprezinta termenul medical pentru udatul patului in timpul somnului. Udatul patului este foarte intilnit la copii si frecvent reprezinta doar un stadiu in dezvoltarea lor. Conditia este mai frecventa in rindul baieteilor decit la fetite. De multe ori enurezisul este legat de o tulburare a somnului.

continuare
Cum sa inveti copilul sa faca la olita

Cand trebuie sa incepeti sa invatati copilul la olita? Nu incepeti acest proces de invatare decit in momentul cind copilul este pregatit si cind dumneavoastra aveti timpul si energia necesare pentru a incuraja copilul zilnic. Semnele care arata ca copilul dumneavoastra este pregatit...

continuare
Cum sa recunoasteti abuzul sexual la copii Cum sa recunoasteti abuzul sexual la copii

Abuzul sexual la copii este dureros. Persoane pe care cindva le credeati fara reprosuri - profesori, antrenori, baby sitter si rude apropiate - au fost de nenumarate ori pe prima pagina a ziarelor pentru abuzul copiilor. Chiar si parintii sunt frecvent implicati in astfel de intimplari. Cind este vorba de copilul dumneavoastra nu aveti incredere oarba in nimeni.

continuare
Prietenii imaginari: rai sau buni?

Peste 60% dintre copiii intre varsta de 3 si 7 ani au cel putin unul dintre acesti prieteni. Se credea candva ca vor disparea pana la varsta de 5 ani, dar studiile au aratat ca nu este adevarat. Copiii de 7 ani si 8 ani pot avea prieteni imaginari. Aceste personaje frecvent complexe servesc de obicei unui scop in viata copilului. Baieteii si fetitele au in procente egale astfel de prieteni.

continuare
Ce sa faci pentru a preveni minciuna la copii Ce sa faci pentru a preveni minciuna la copii

Daca sunteti un parinte foarte permisiv, copiii mint. Daca sunteti foarte rigid si strict, copiii mint. Parintii se pot intreba: "De ce ar minti un copil intr-un mediu permisiv daca ii dam totul si il lasam sa faca ce vrea el?" Uneori copiii mint pentru ca li s-a dat prea multa libertate. Minciuna poate continua si pentru a acoperi alte minciuni din trecut.

continuare
Efectele televizorului asupra dezvoltarii cognitive Efectele televizorului asupra dezvoltarii cognitive

In functie de virsta copilului, televizorul poate fi benefic asupra dezvoltarii cognitive, in circumstantele corecte. Medicii pediatri nu recomanda vizionarea televizorului pentru copiii sub 2 ani si nu mai mult de 2 ore pe zi pentru cei peste 2 ani. Aceasta vizionare trebuie sa fie educationala si nonviolenta, sub supravegherea unui parinte sau adult

continuare
Cum sa va ajutati copilul sa-si depaseasca frica de intuneric Cum sa va ajutati copilul sa-si depaseasca frica de intuneric

Fricile sunt o parte naturala din copilarie, desi pot fi frustrante pentru copii si parinti. In timp ce noile frici pot parea pentru parinti ca o regresie, acestea sunt de fapt un semn a cunoasterii lumii din jur. Copiii mici nu stiu ca lucrurile exista chiar daca nu le pot vedea, creierul lor nu este indeajuns de dezvoltat pentru a le fi frica de intuneric.

continuare
Cum sa calmati copilul cind plinge?

Toti copiii pling, dar lacrimile reprezinta de obicei un mod de avertizare. Cind nimic din ceea ce faceti nu calmeaza copilul, va puteti simti anxiosi. Va ginditi ca poate ceva nu este in regula cu copilul. Este important sa nu va pierdeti controlul. Trebuie sa ramineti calmi si sa ascultati cind copilul plinge.

continuare
Cum sa faceti copiii sa doarma

Desi nu puteti sa faceti copiii sa doarma cind vreti dumneavoastra, exista citeva strategii care va pot ajuta sa convingeti copiii sa adoarma repede si sa ramina adormiti pe perioada noptii. Implementarea unor strategii bune de a dormi si a unor obiceiuri sanatoase ale somnului nu sunt bune doar pentru copilul mic, dar si pentru viitorul adult.

continuare
De la negare spre recuperare

Cand intr-o familie apare un bebelus cu dizabilitati, universul familial se dezintegreaza pentru o perioada. Visurile legate de viitorul copil - cum va arata, cu cine va semana, unde va merge la gradinita, care va fi primul cuvant, ce meserie isi va alege - sunt inlocuite de vinovatie, furie, ura, tristete - un amalgam de sentimente.

continuare
Copilul meu - fetita sau baiat

Dacă până la trei ani fetiţele şi băieţeii se joacă cu aceleaşi jucării, apreciază aceleaşi lucruri şi există puţine diferenţe între ei în ceea ce priveşte preocupările, după această vârstă băieţii şi fetele se vor comporta în mod diferit şi vor avea o viziune diferită faţă de ei înşişi şi faţă de lume.

continuare
Timpul liber si copilul meu

Organizarea timpului poate fi de multe ori cheia succesului în viaţă. Dacă în petrecerea timpul la şcoală copilul este ghidat de un program stabilit de doamna învăţătoare, organizarea timpului liber al copilului ţine foarte mult de părinţi. Ei sunt cei care îl pot ghida şi orienta spre petrecerea timpului liber într-un mod cât mai eficient, astfel încât acesta să constituie un prilej de deconectare pentru copil...

continuare
Copilul in fata situatilor de criza

Anumite situaţii neaşteptate sau periculoase pot conduce la apariţia unor emoţii cu rol destabilizator, de blocare a acţiunilor noastre. Nici copiii nu sunt scutiţi de astfel de situaţii. În categoria acestora intră şi situaţiile de criză precum: doliul, abuzul, abandonul, eşecul şcolar, divorţul părinţilor şi în ultimii ani, tot mai frecvent, plecarea la muncă în străinătate a părinţilor.

continuare
Familia cu un singur parinte Familia cu un singur parinte

Familia cu un singur parinte difera de familia clasica in multe moduri, dar cea mai comuna diferenta este modul de interactiune al parintelui cu copilul sau. In familiile duale, mama si tata decid impreuna cum sa conduca casa, in timp ce in cea unica problemele precum vacantele sau marile aventuri ale familiei vor fi decise de catre copil.

continuare
Cum sa vorbesti cu copilul despre alcool

Tinerii nu isi anunta parintii: "Am baut o bautura cu alcool" sau "Am fumat o tigara cu marijuana pentru relaxare". Experimentarile cu droguri, tigari si alcool au loc in secret, cu prietenii. Parintii nu pot sti niciodata sigur daca copiii lor beau, iau droguri sau fumeaza, dar pot participa sigur la un dialog deschis, impartind informatia de care au copiii nevoie pentru a lua decizii corecte.

continuare
Cum sa vorbesti cu copilul despre droguri?

Discutia cu copilul despre pericolul drogurilor nu trebuie sa fie un eveniment. Incepeti conversatia timpuriu si repetati-o. Ginditi-va ca aceste conversatii impartasesc credintele dumneavoastra in timp ce explicati dovezile stiintifice care va sustin. Raspundeti intrebarilor copiilor sincer, cu raspunsuri adecvate virstei si incurajati-i sa vina la dumneavoastra daca are intrebari.

continuare
143 articole 1 2 3 4 56 INAINTE ›
Modelele de comportament care au cea mai mare influenta in viata unui copil sunt faraindoiala parintii sai. Daca acestia isi lauda copilul si dau dovada de bunatate, respect, onestitate, prietenie, ospitalitate si generozitate in familie, copiii vor fi incurajati sa adopte aceeasi atitudine. Pentru a invata cum sa faca fata diverselor situatii in viata, cei mici copiaza comportamentul adultilor, parintii fiind primele exemple in acest sens. Acestia ar trebui sa le spuna tot timpul copiilor cat de mult ii iubesc si sa le ofere sprijinul constant de care au nevoie pentru a deveni increzatori si fericiti.

In acelasi timp este important pentru un copil sa nu fie sufocat de afectiune si sa beneficieze de spatiul si independenta necesare pentru a se maturiza. Trebuie sa-i invatam pe copii cum sa traiasca in lumea de astazi, ce cunostinte le sunt necesare, in cine sa aiba incredere, ce prieteni sa-si aleaga, ce comportament sa adopte in societate, cum sa abordeze educatia, religia si cum sa-si creasca proprii copii.

O adevarata provocare pentru parinti este sa nu le induca copiilor propriile idei si aspiratii. Sarcina parintilor este de a incuraja copiii si a-i face constienti de posibilitatile pe care le au la dispozitie, nu de a-si trai proprile visuri neimplinite si viata prin intermediul copiilor. Cei mici vor avea parte oricum de persoane care vor incerca sa-i influentele intr-un fel sau altul, fie ca este vorba de profesori sau anturaj. Cu toate acestea, rolul parintelui de ghidare este esential in dezvoltarea inteligentei copilului.

Copiii raspund excelent daca sunt tratati ca fiinte inteligente si sunt corectati si disciplinati cu ajutorul discutiilor si explicatiilor. Multi parinti se tem sa actioneze ferm si isi menajeaza copiii, fie ii mituiesc cu dulciuri si jucarii, oferindu-el astfel sansa de a fi ei stapanii. O lectie de baza pentru un parinte este sa nu-i ofere niciodata unui copil care scanceste ceea ce isi doreste; in caz contrar cel mic va invata ca scanceala este comportamentul necesar pentru a obtine ce vrea.

Este normal sa-i spui unui copil ce sa faca, dar si motivul pentru care ii ceri acest lucru. De multe ori cel mic doreste doar putina atentie din partea parintilor. Dupa cateva minute in care v-ati jucat impreuna copilul va accepta bucuros sa fie ascultator.

Cresterea unui copil implica un aport considerabil de nergie, efort si consecventa, conditii in care disciplina perfecta tot timpul ramane doar un deziderat. Fiecare parinte ajunge la un moment dat sa faca sau sa spuna lucruri pe care mai tarziu le regreta. In acest caz cel mai bine este sa-i ceri scuze copilului, sa admiti ca ai gresit si sa-l asiguri de dragostea si sprijinul tau. Astfel ii vei oferi o importanta lectie de viata.

Un alt lucru esential este stabilirea limitelor - cei mici trebuie sa inteleaga ce este asteptat de la ei. Disciplina ii invata care sunt comportamentele acceptate in societate si limitele impuse ii ajuta sa faca fata lumii din afara cadrului familial.

Cand copiii ajung la varsta la care pun o multime de intrebari despre tot ce-i inconjoara, parintii trebuie sa-i incurajeze in acest demers de cunoastere. In fata unui parinte care - din comoditate sau din lipsa de timp - tot amana sa ofere explicatii, copilul isi va exprima frustrarea si in cele din urma va ajunge sa nu-si mai doreasca sa-si impartaseasca gandurile si sentimentele.

Atunci cand parintii discuta cu copiii chestiuni care ii intereseaza pe acestia din urma, este important sa sublinieze consecintele posibile, iar solutiile sa fie gasite impreuna. Trebuie sa luati in considerare parerea si sugestiile copilului; acesta trebuie sa participe la negociere si la luarea deciziilor. Acest tip de comunicare deschisa practicata in familie il va ajuta sa devina increzator si sa invete regulile comunicarii eficiente.

Timpul poate deveni o adevarata problema pentru parinti si deseori problemele de zi cu zi nu mai lasa loc pentru timpul petrecut doar cu copilul. Este cu adevarat important sa intelegeti ca pretul platit poate fi mare. Atentia si timpul acordat de catre parinti copiilor reprezinta temelia formarii unui adult capabil sa aiba relatii interumane sanatoase.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp