Frica de singuratate

Frica de singuratate

Descopar pe zi ce trece că una dintre cele mai mari frici ale oamenilor, o frica care "arde" mai ceva ca o boala severa, este frica de singurătate. Oameni sunt deseori ghidați în viața lor de aceasta frica.

Ce înseamnă ghidați? Adică relațiile pe care aleg sa le aibă de fapt nu sunt chiar o alegere, ci mai degrabă simt că trebuie să le aibă, "forțați" într-un fel de frica de singurătate. De aceea ei au contact cu oameni cu care poate de multe ori nu se simt bine, cu care se simt deseori desconsiderați, neluați in seama, neimportanti, si toate astea le accepta ca sa nu se simtă singuri.

La nivelul relațiilor de cuplu sau la nivelul căsniciilor "compromisurile" sunt și mai mari. Multi oameni se simt stigmatizați daca nu sunt căsătoriți sau într-o relație de cuplu, ca și cum a fi singur e unul dintre cele mai rușinoase lucruri în viața, ca și cum daca nu am o relație = sunt singur = am un handicap. Frica de singurătate e intensificată de presiunea socială, de ce cred și zic alții.

Oamenii foarte repede ii vor respinge pe cei care le reflectă propriile frici inconștiente. Nu numai că îi vor respinge, ii vor și critica, arata cu degetul, desconsidera. Acest "mecanism" se observă de multe ori în relațiile dintre părinți și copii. Fricile inconștiente ale părinților ii fac pe aceștia să-și critice, sperie, blameze, forțeze copiii.

Ceea ce simt și mă deranjează când mă uit la un om sau la viața lui are legătură cu mine, nu cu el.

Cabinet individual de psihologie Silvia Munteanu
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp