În lupta cu depresia

În lupta cu depresia
În ultimi ani s-a acordat o foarte mare atenție acestei probleme și numărului mare de populație care suferă de depresie. Există un număr foarte mare de studii pe aceasta temă, iar rezultatele acestor studii sunt încurajatoare: depresia poate fi depășită. Una dintre metodele prin care se poate depăși este psihoterapia.


Depresia se poate manifesta sub diferite forme: agitație, iritabilitate, tristețe, gânduri suicidare, consum excesiv de alcool și droguri.

 

În cazul depresiei simți cum viața ta nu mai are o direcție, nu știi nici de unde vii și nici încotro să te îndrepți. Este ca o ceață peste ochi care îți îngreunează relația și contactul cu oamenii, dar și când intri în contact, de parcă ceva te face să nu te simți ok și că mai degrabă dorești să te retragi în singurătate și întuneric. Oamenii cei dragi ție își fac griji și te mai întreabă uneori cu ce te pot ajuta?! Iar răspunsul pe care îl ai este deseori este „nu știu, nu ai cu ce”. Ai sentimentul de vinovăție și un sentiment de neputință în a face lucrurile să meargă înainte. Și mai sunt multe de zis, dar cred că tu, cel care citește acest lucru, știi cel mai bine ce simți și ce porți pe suflet. 

 

Una este sigur și o să-ți confirm, că da, într-adevăr, te cred că îți este greu și te cred că lupta cu depresia este foarte grea. Însă, pe lângă toată greutatea pe care o ai, îți voi oferi câteva mecanisme de luptă împotriva depresiei:

 

Căută sprijin din partea persoanelor care te fac să te simți în siguranță și îngrijit. Persoana cu care vorbești nu trebuie să poată să te „repare”; trebuie doar să fie un ascultător bun - cineva care te va asculta cu atenție și compasiune, fără a te judeca.

 

Oricât de greu ar fi, încearcă să ții pasul cu activitățile sociale, chiar dacă acest lucru este dificil. Adesea, atunci când ești deprimat, te simți mai confortabil să te retragi în carapacea ta, însă activitatea de a fi în preajma altor persoane te va face să te simți mai puțin deprimat.

 

Găsește modalități de a-i susține pe ceilalți. Este plăcut să primești sprijin, dar cercetările arată că obții un spor de dispoziție și mai mare dacă ajuți alte persoane. Așadar, găsește modalități - atât mari cât și mici - de a-i ajuta pe ceilalți: voluntar, fii urechea ascultătoare pentru un prieten, fă ceva frumos pentru cineva.

 

Adoptă un animal de companie. În timp ce nimic nu poate înlocui conexiunea umană, animalele de companie pot aduce bucurie și tovărășie în viața ta și te pot ajuta să te simți mai puțin izolat. Grija pentru un animal de companie te poate scoate din zona de confort și îți poate oferi un „antidot” puternic împotriva depresiei.

 

Alătură-te unui grup de suport pentru depresie. Să fii cu alții care se confruntă cu depresia te poate ajuta să parcurgi mai ușor drumul lung în reducerea sentimentului de izolare. De asemenea, în grupul de suport vă puteți încuraja reciproc, oferi și primi sfaturi despre cum să faceți față și să vă împărtășiți experiențele.

Cabinet individual de Psihologie Scopu Sebastian
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp