Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

Fobii - totul despre fobii de la A la Z

Fobia este o teama inexplicabila (in aparenta), irationala, ilogica fata de un o situatie, o actiune posibila sau un element specific - uman, animal, obiect, etc. Aceasta atitudine fata de factorul stresant este persistenta in timp (sentimentele se repeta cu fiecare ocazie ce aduce factorul de stres).

continuare
68 articole 1 23 INAINTE ›
Atasament si trauma - (1) despre atasament

Pentru noi, oamenii, sursa principala de sanatate sufleteasca sunt ceilalti oameni. Ei sunt si principala cauza a chinurilor noastre sufletesti. De fapt, doar oamenii pot imbolnavi sufleteste alti oameni; putem surmonta multe dificultati (munca grea, conditii externe vitrege), dar nu si relatiile proaste cu alti oameni.

continuare
Agresivitatea pasiva (2)

Modalitatea de a elimina comportamentul pasiv- agresiv, atat al dumneavoastră cat si al celorlalţi este printr-o completa onestitate şi recunoasterea adevarului interior în orice situaţie. Dacă realizati ca uneori va reprimati furia şi alegeti sa va comportati în orice alte moduri pentru a obţine ceea ce va doriti de fapt, probabil ca sunteti o persoana care manifestati

continuare
Agresivitatea pasiva (1)

Mulţi oameni sunt invatati inca de la o vârstă fragedă sa isi suprime sentimentele considerate ca negative, cum ar fi furia, resentimentele, teama şi durerea. Cei care nu pot sau nu vor să exprime aceste emoţii tind să se angajeze in comportamente pasiv-agresive care le furnizează un mijloc si o cale de a isi redirecţiona sentimentele.

continuare
Tulburarile anxioase Tulburarile anxioase

A simti un anumit nivel de neliniste in situatii primejdioase, solicitante si stresante este absolut normal. Nu cred ca exista vreo persoana care sa nu fi trecut la un moment dat sau mai mult timp printr-o stare de agitatie, de grija, de emotii create de frica de boli, batranete, de moarte, de asteptari tematoare

continuare
Despre Salvatori - acceptarea propriei suferinte

Uneori motivatia de a ajuta pe alţii poate fi o expresie a unei dorinţe profunde si intense de a vindeca o parte rănita a propriului sine. Unii oameni par facuti pentru a-i ajuta pe alţii, adesea de foarte devreme în copilaria si tineretea lor, răspunzand mereu la nevoile membrilor familiei, străinilor sau animalelor cu un altruism impresionant.

continuare
Sinuciderea la tineri Sinuciderea la tineri

Cand un tinar se sinucide toti sunt afectati. Membrii familiei, prietenii, colegii, vecinii si uneori chiar si cei care nu au cunoscut tinarul bine experimenteaza sentimente de durere, vina, confuzie, gindindu-se ca sinuciderea ar fi putut fi prevenita daca ar fi facut ceva diferit. Este important ca adultii sa inteleaga fortele care conduc tinerii la sinucidere

continuare
Tulburarea afectiva sezoniera

Cunoscuta si drept depresia de iarna, melancolia de iarna, depresia de vara sau depresia sezoniera, conditia este o tulburare afectiva in care oamenii cu o sanatate mentala normala in majoritatea anului experimenteaza simptome depresive iarna sau vara, primavara sau toamna in fiecare an.

continuare
Tulburarea de conduita si delincventa juvenila Tulburarea de conduita si delincventa juvenila

Aceasta este o categorie psihiatrica marcata printr-un model de comportament repetitiv in care drepturile altor persoane si normele sociale sunt incalcate. Simptomele cuprind agresiunea fizica si verbala, comportament caracterizat de cruzime fata de animale si oameni, comportament distructiv, minciuna, vandalism si furt.

continuare
Intirzierea dezvoltarii limbajului verbal si a comunicarii nonverbale

Parintii sunt frecvent ingrijorati fata de dezvoltarea limbajului si a comunicari nonverbale a copilului lor, mai ales cind pare sa nu vorbeasca atit de bine ca ceilalti copii de aceeasi virsta. Aproximativ 5- 10% dintre copii au intirzieri ale dezvoltarii limbajului. Trebuie sa va amintiti ca dezvoltarea limbajului implica mai mult decit limbajul vorbit...

continuare
Psihoza dezintegrativa a copilariei - sindromul Heller Psihoza dezintegrativa a copilariei - sindromul Heller

Cunoascuta si ca sindromul Heller, conditia este caracterizata de debut tardiv, la virsta de 3 ani, cu intirzieri de dezvoltare ale limbajului, functiilor sociale si aptitudinilor motorii. Cercetatorii nu au descoperit inca o cauza a tulburarii. Aceasta are unele similaritati cu autismul si este uneori considerata o forma a acestuia.

continuare
Despre tulburarea afectivă bipolară - generalităţi

Anomaliile dispoziţiei, se însoţesc de multiple semne şi simptome care afectează aproape toate domeniile de funcţionare. Simptomele vegetative includ modificări ale somnului, apetitului alimentar, libidoului şi energiei. Bipolaritatea este o succesiune caracteristică de alternanţe de episoade maniacale şi depresive, care ar putea determina transformarea unui tip de temperament în opusul său

continuare
Dementa Alzheimer Dementa Alzheimer

Dementa Alzheimer este o boală ce afectează creierul uman, producând modificări distructive ce determină pierderea memoriei şi în final moartea bolnavului. Evolutia bolii este spre deteriorare intelectuala progresiva si deces. O persoana traieste in medie 8-10 ani dupa aparitia simptomelor.

continuare
Bolile psiho-somatice Bolile psiho-somatice

Termenul de boli psihosomatice se refera la acele afectiuni medicale a caror aparitie si / sau evolutie este afectata de factori psihologici. Suferinţele în plan psihologic pot sa genereze nu numai boli psihice, ci si boli somatice; in plus, anumite boli somatice pot antrena tulburari psihice importante.

continuare
Boala crizelor bulimice Boala crizelor bulimice

Boala crizelor de bulimie sau in engleza "binge eating disorder" este cea mai frecventa tulburare alimentara, desi inca nu este clasificata ca o tulburare alimentara separata. Cei mai multi oameni cu aceasta problema sunt fie supraponderali sau obezi, dar si o persoana cu greutate normala poate fi bolnava.

continuare
Confabulatia

In psihologie confabulatia este povestirea spontana a unor evenimente care nu s-au intimplat niciodata. Consta din crearea de false amintiri, perceptii sau credinte despre sine sau mediul inconjurator - de obicei ca rezultat al disfunctiei neurologice sau psihologice. Confabulatiile sunt dificil de diferentiat de iluzii si de minciuna.

continuare
Tulburarea de stres post-traumatica Tulburarea de stres post-traumatica

Tulburarea de stres post-traumatica se poate dezvolta dupa un eveniment traumatic care ameninta siguranta individului sau ii da sentimentul de neajutorare. Cele mai multe cazuri asociate cu aceasta conditie implica soldatii din razboaie, dar orice experienta de viata traumatica poate declansa emotii impredictibile si necontrolabile.

continuare
ADHD ADHD

Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie sau ADHD este o tulburare neurocomportamentala de dezvoltare. Este caracterizata in principal de coexistenta problemelor de atentie si a hiperactivitatii, fiecare comportament aparind infrecvent singur si cu debut al simptomelor la virsta de 7 ani.

continuare
Autismul Autismul

Tulburarile autiste reprezinta un spectru de conditii psihologice caracterizate de anomalii ale interactiunilor sociale si comunicatiei, precum si comportament repetitiv si interes limitat. Diferite persoane cu autism pot prezenta simptome foarte variate. Medicii considera autismul ca un grup de tulburari.

continuare
Anorexia nervoasa Anorexia nervoasa

Anorexia nervoasa este o tulburare alimentara caracterizata prin refuzul mentinerii unei greutati corporale sanatoase si o frica obsesiva de a castiga in greutate. Este asociata cu o imagine asupra propriului corp distorsionata care poate fi mentinuta de diferite modele cognitive care altereaza

continuare
Bulimia nervoasa Bulimia nervoasa

Bulimia nervoasa este o tulburare de alimentatie caracterizata prin reprimarea aportului de hrana pentru o anumita perioada de timp urmata de o alimentatie excesiva si sentimente de vina si decadere personala. Virsta medie a debutului este 18 ani. Suferinzii incearca sa depaseasca aceste sentimente in diferite moduri.

continuare
Tulburarea bipolara Tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara sau tulburarea depresiva maniaca este un diagnostic psihiatric care descrie o categorie de tulburari emotionale definite de prezenta a mai multor episoade de energie anormal crescuta, cognitie cu sau fara unul sau mai multe episoade depresive. Starile energetice sunt denumite clinic manie sau daca sunt mai usoare hipomanie.

continuare
Tulburarea depresiva majora

Tulburarea depresiva majora, cunoscuta si drept tulburarea depresiva recurenta, depresia clinica, depresia majora, depresia unipolara sau tulburarea unipolara, este o tulburare mentala caracterizata prin tristete si diminuarea respectului de sine, lipsa interesului sau placerii in activitatile normale. Este o conditie debilitanta

continuare
Tulburarea bordeline a personalitatii

Tulburarea borderline a personalitatii sau personalitatea de granita este o tulburare de lunga durata a functiei personalitatii la un individ (in general peste varsta de 18 ani, desi se descopera si la adolescenti), caracterizata prin variabilitatea starilor afective.

continuare
Schizofrenia Schizofrenia

Schizofrenia este o tulburare mentala caracterizata prin dezintegrarea procesarii gandurilor si a receptivitatii emotionale. Cel mai adesea se manifesta prin halucinatii auditive, iluzii paranoide sau bizare sau limbaj si gandire dezorganizata, fiind acompaniata de disfunctie sociala sau ocupationala. Debutul simptomelor apare de obicei in tinerete

continuare
Atacul de panica Atacul de panica

Atacurile de panica sunt episoade de frica intensa care apar brusc si sunt relativ scurte ca durata. De obicei debuteaza abrupt, ating maximum intensitatii in 30 min si diminua in urmatoarele cateva ore. Cei afectati experimenteaza anxietate anticipatorie semnificativa si simptome limitate intre atacuri, in situatiile in care au mai fost atacuri inainte.

continuare
68 articole 1 23 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp