Problemele emotionale, glanda tiroida si modificarile hormonale

Problemele emotionale, glanda tiroida si modificarile hormonale
Hormonii sunt substante produse de glandele endocrine si au un efect extraordinar asupra proceselor corporale. Hormonii secretati de glanda tiroida pot influenta nivelul de energie, starea de spirit, dispozitia, functia sexuala, functia de reproducere, metabolismul. De aceea, pot constitui factori ai depresiei. Exista o serie de simptome ale depresiei asociate cu tulburarile tiroidiene, lucru valabil si in legatura cu ciclul menstrual (sindromul premenstrual, perimenopauza, menopauza).

Pentru a evita un diagnostic eronat, medicul recomanda o serie de analize medicale (TSH, T3, T4, ATPO), tocmai pentru ca exista aceasta legatura intre simptomele depresiei si alte afectiuni medicale. Este important de retinut faptul ca un pacient poate prezenta atat depresie, cat si afectiuni tiroidiene in acelasi timp. De asemenea, poate prezenta atat depresie, cat si simptome asociate ciclului menstrual.

Simptomele afectiunilor tiroidiene

Hipertiroidia
Cand glanda tiroida produce mai multi hormoni, organismul foloseste energia mai repede decat ar trebui, iar simptomele includ:
- incapacitatea de a tolera caldura,
- ciclu menstrual neregulat,
- iritabilitate sau nervozitate,
- tremor,
- slabiciune musculara,
- oboseala,
- insomnie,
- glanda tiroidiana marita in volum,
- pierdere in greutate,
- probleme de vedere.

Hipotiroidia
Cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni, organismul foloseste energia intr-un ritm mai lent decat ar trebui, iar simptomele includ:
- aspect uscat al pielii si parului,
- oboseala,
- probleme de memorie,
- menstruatie abundenta,
- voce ragusita,
- incapacitatea de a tolera frigul,
- crestere in greutate,
- extindere a glandei tiroide (gusa).

Unele dintre aceste simptome (oboseala, iritabilitate, modificari ale greutatii corporale, probleme de somn) sunt simptome care pot indica depresie. Comparativ cu barbatii, femeile au mai multe sanse de a dezvolta afectiuni tiroidiene; de asemenea, au mai multe sanse sa fie diagnosticate cu depresie, deoarece, din punct de vedere biologic, sunt mai vulnerabile la depresia indusa de modificarile hormonale.

Procesul de menstruatie implica fluctuatii la nivelul secretiei de estrogen si la nivelul altor hormoni. Unele femei prezinta simptome depresive si inainte de menstruatie (tristete, iritabilitate, oboseala), acestea facand parte din sindromul premenstrual. Un caz mai grav de probleme emotionale legate de menstruatie este cunoscut sub numele de tulburare disforica premenstruala.

Femeile gravide sunt supuse unor modificari fizice si emotionale cauzate, in mare parte, de modificarile hormonale. Dupa sarcina, acestea experimenteaza o schimbare uriasa la nivel hormonal. Modificari hormonale se produc si in perimenopauza si menopauza, simptomele care pot aparea in aceasta perioada de viata incluzand, de asemenea, oboseala, tulburari de somn, crestere in greutate, modificari la nivelul pielii.

Indiferent care ar fi cauzele care stau la baza simptomelor depresive, tratamentul este absolut necesar. Tratarea depresiei la mame este importanta atat pentru mame, cat si pentru copii. Tratamentul depresiei cauzata de modificarile hormonale este identic cu cel utilizat in depresie, in general, si include: psihoterapie individuala, terapie de grup, retele de sprijin, medicatie antidepresiva.
Lucreția Preda — Cabinet Psihologie Galati
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp