Psihoterapia pacientului oncologic

Autor: Dan Jana
Psihoterapia pacientului oncologic

Sprijinul emotional este la fel de important ca si tratamentul oncologic.


Misiunea mea este aceea de a ajuta persoanele care se confrunta cu boli grave, pentru acest lucru ma voi folosi atat de experienta mea de pacient, dar si de expertiza mea profesionala. De ce este atat de important ca pacientul diagnosticat cu cancer sa primeasca suportul conjugat al medicului, asistentilor medicali, al psihologului si al familiei?


Pentru ca boala oncologica produce tulburari atat la nivel corporal dar si la nivel cognitiv, emotional si comportamental.


Teama, furia, depresia sunt reactii normale la boala dar atunci cand nivelul acestora creste semnificativ creste suferinta fiind afectate implicit relatiile interpersonale.


Studii stiintifice atesta rolul protectiv al relatiilor suportive fata de influientele negative ale stresului asociat bolii si ca elementul esential este reprezentat de posiblitatea impartasirii fara rezerve a sentimentelor.


Boala slăbeşte raţiunea, voinţa şi bolnavul este în mod evident dependent de medic şi familie, interventia psihologica este cea care va ajuta pacientul sa isi regaseasca resursele pentru a-si recastiga din autonomie.


Au fost efectuate studii care arata ca speranța de viață a pacientilor diagnosticati cu cancer care iau parte la de intalniri de grup specializate, se dubleaza fata de a acelora care nu participa.


Obiectivul terapiei este acela ca pacientul sa-si insuseasca tehnici prin care sa-si recunoasca si sa-si gestioneze emotiile, gandurile disfunctionale si de a invata cum sa faca fata mai bine durerilor precum si cresterea capacitatii de rezolvare a problemelor.


• Psihoeducatie: implementarea schimbarilor necesare in alimentatia si stilului de viata

• Tehnici de recunoastere si gestionare a emotiilor

• Tehnici de relaxare si mindfulness

• Tehnici de gestionarea durerilor a inlocuirii perceptiei constantei durerii cu variabilitatea ei precum si inlocuirea perceptiei permanentei durerii cu perceperea temporalitatii ei.

• Antrenamentul sistemului imunitar ce consta in stimularea parametrilor imunitari prin relaxare si imagerie (Tehnica Simonton )


In psihoterapie pacientul invata sa lase frica de o parte si sa-si mute focusul pe a se simti bine. Va descoperi ca dispune de propriile resurse pentru autovindecare.

Dan Jana - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp