Sindromul băiatului bun

Sindromul băiatului bun
Scopul principal al băiatului bun este să-i facă pe alți oameni fericiți. El este dependent de validările provenite de la cei din jurul lui și evită orice fel de conflict. Băieții buni se ghidează după următoarele trei principii:

 

• Dacă sunt un băiat bun atunci toată lumea mă va iubi, iar oamenii pe care eu îi doresc mă vor dori și ei la rândul lor;

• Dacă sunt atent la nevoile celor din jurul meu fără ca ei să îmi ceară acest lucru, atunci și ei vor fi atenți la nevoile mele fără ca au să le cer acest lucru;

• Dacă fac totul bine atunci voi avea o viață lipsită de probleme.

 

Aceste principii operează la un nivel inconștient, iar băieții buni sunt convinși că ele sunt eficiente, însă lucrurile stau cu totul altfel. Deși ei sunt convinși că și-au respectat partea lor „contractuală", deseori se simt neajutorați și trădați atunci când ceilalți oameni din jurul lor nu-și respectă partea contractuală.

 

Învățarea identificării și depășirii sindromului băiatului bun este unul dintre cei mai importanți pași pe care un bărbat modern îl poate face în propria dezvoltare personală.

 

Ce cauzează sindromul băiatului bun?

 

• Bărbații nu sunt conectați cu propriul tată. Mai concret, tatăl lor nu era din punct de vedere fizic sau emoțional alături de propriul băiat sau el însuși avea sindromul băiatului bun. Într-un fel sau altul, tatăl lor nu a reușit să fie un model puternic și masculin în viața propriului copil.

 

• În același timp, majoritatea bărbaților nu aveau o prezență puternică masculină în afara casei. Toată ziua, erau înconjurați de personalități puternice de sex feminin (mamă, profesoară ). În acest mediu bărbații se simt confortabil să se afle preponderent în preajma femeilor și le tratează ca pe niște modele unice de urmat în viață. Asta nu înseamă ca este greșit ca un bărbat să aibă modele de sex feminin în viață, însă este important să aibă și modele de sex masculin.

 

Rezultatul acestor factori este că mulți bărbați își petrec anii de dezvoltare și formare ca și adult doar învățând cum să se conecteze cu persoanele de sex feminin. În timp ce acest lucru nu este neapărat ceva rău, acesta devine suspect atunci când lipsește cu desăvârșire o energie masculină și modele pozitive de sex masculin. Această situație a lăsat un procent mare de bărbați moderni să se simtă mai confortabil în jurul energiei feminine comparativ cu cea masculină. Acest dezechilibru masculin și feminin determină bărbații să se blocheze într-un ciclu de căutări de validare din partea femeilor mai mult decât să se auto-valideze.

 

Cum arată sindromul băiatului bun?

 

Evitarea conflictului - ceea ce îi va determina să nu spună adevărul;

Sunt manipulativi - ceea ce îi determină să-și creeze propriile scenarii contractuale disfuncționale, de exemplu: „Dacă sunt un tip grozav oamenii mă vor iubi", „Ceilalți îmi vor satisface nevoile dacă și eu le-am satisfacut lor nevoile", „Dacă fac totul bine, atunci voi avea o viață lipsită de probleme";

Caută să trăiască viața cât mai ușor - ei cred că doar făcând lucruri bune (așa cum cred ei ca sunt bune ) vor avea rezultate bune;

Nu știu să primeasacă - consideră că doar ei pot oferi plăcere din punct de vedere sexual;

Caută aprobări de la cei din jurul lor - ei se chinuie să se bucure pur și simplu de un lucru bine făcut la propriul loc de muncă; • Perfecționist și supraprotector - în loc să accepte și să se bucure de partenerii și prietenii lor așa cum sunt ei cu bune și cu rele;

Își ascund propriile defecte - ei consideră că nu ar mai fi iubiți și apreciați dacă au defecte.

 

Cum poți depăși sindromul băiatului bun?

 

Cunoașterea semnelor. Dacă crezi că faci parte dintre persoanele cu sindromul băiatului bun este important să identifici în viața ta de zi cu zi semnele specifice ale acestui sindrom. Este important să devii conștient de aceste semne pentru a putea ulterior să iei măsuri legate de acest stereotip.

Acceptă faptul că ești băiatul bun. Este posibil să-ți fie dificil să accepți faptul că ești băiatul bun, dar acceptarea este primul pas spre vindecare. Recunoaște și acceptă acest lucru pentru tine însuți.

Identifică comportamentele care se potrivesc acestui stereotip. Cu siguranță există câteva acțiuni principale pe care le întreprinzi și care joacă un rol imens în faptul că nu aveți o parteneră stabilă. Este posibil să fii prea pasiv, agresiv sau mult prea lipsit de ajutor. Deși aceste lucruri pot părea inofensive, femeilor nu le plac.

Ești previzibil. Atunci când un bărbat se află în afara tiparului obișnuit, femeile își dau seama de acest lucru mai repede decât ți-ai putea imagina.

Învață să spui nu. A spune nu este un lucru extrem de important. Trebuie să-ți creezi propriile limite pentru a nu rămâne blocat în acest sindrom al băiatului bun. Poate deja te gândești cum vei reuși să spui nu, ce vor spune cei din jurul tău, dacă se vor supăra, dacă te vor respinge, dacă nu vei mai fi apreciat sau poate chiar iubit!? Oare nu cumva spui da doar ca să nu se supere ceilalți pe tine?

Oprește-te din a mai fi disponibil oricând pentru cei din jurul tău. Acest lucru este în strânsă legătură cu a spune nu! Ia și analizează cât timp îți rămâne zilnic doar pentru tine, să-ți rezolvi propriile probleme? Deseori faci lucruri pentru ceilalți în detrimentul tău? Cred că ar fi timpul să te oprești și să te gândești și la tine!

Spune ceea ce gândești. Nu-ți fie frică să-ți spui propria opinie doar pentru că nu ești sigur că ceilalți vor aproba ceea ce dorești să transmiți. Este părerea ta! Nu ai nevoie de aprobare întotdeauna. Nu trebuie să fii plăcut pentru toți oamenii din jurul tău și să primești aprobarea tuturor înainte de a face ceva. Din fericire suntem cu toții diferiți!

Obține încredere în tine însuți. Este foarte important să lucrezi la creșterea propriei stime de sine și la crearea de granițe în relațiile cu persoanele din jurul tău.

 

Frica de a fi respins și de a pierde relațiile cu o femeie te obligă să nu fii tu însuți, să fii manipulator și nesincer, ceea ce în timp va produce un profund dezavantaj, chiar și ruperea relației. Dacă vei fi mereu disponibil vei deveni plictisitor, intruziv și vei obține exact contrariul a ceea ce-ți dorești. Băieții buni sunt percepuți ca fiind persoane lipsite de altruism, iubire și empatie. Aceste calități vor ieși în evidență doar atunci când bărbații vor înceta să se mai ghideze după regulile băiatului bun și vor începe să descopere cine sunt cu adevărat și ce își doresc.

Eliza Cogian - Cabinet individual de psihoterapie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp