Sportul si imaginea de sine

Sportul si imaginea de sine
Dezvoltarea unor abilitati fizice si trairea anumitor experiente in domeniul sportiv pot conduce la dezvoltarea unor sentimente de eficacitate personala si autonomie, acestea fiind asociate cu o stima de sine inalta. Perceptia pozitiva in ceea ce priveste fizicul este un factor important care sta la baza perceptiilor mai generale despre sine, mai ales in timpul copilariei si adolescentei.
 
Beneficiile sportului
Activitatile sportive nu au rolul doar de a ne face mai apti din punct de vedere fizic si de fortificare a organismului. Activitatile sportive pot fi moduri puternice de ai ajuta pe cei care il practica sa devina ei insisi, sa devina mai constienti de valoarea lor personala si sa isi atinga potentialul.
Sportul poate sa puna pe cineva in legatura cu corpul lui, astfel incat acesta devine mai constient de ce poate face, de abilitatile sportive. De asemenea, cei care practica sportul au o perceptie pozitiva despre propriul lor corp, fiind mai multumiti de felul in care arata. Competitia sportiva naste sentimente pozitive (mandrie, fericire, entuziasm, etc) si incredere in fortele proprii.
Sportul reprezinta un cadru de disciplinare si de dezvoltare a unor obiceiuri sanatoase (regim alimentar, program organizat, abilitati de gestionare a timpului, etc) . Auto-disciplina si deprinderile sanatoase, cat si obiceiul de a fi activi pot fi mentinute pe tot parcursul vietii si se pot extinde si in alte domenii (in alte sfere ale vietii).

Ce spun cercetatorii despre legatura dintre sport si imaginea de sine

Deloc surprinzator, cercetatorii au descoperit ca activitatile fizice joaca un rol deosebit de puternic in consolidarea imaginii de sine.
O serie de studii ofera sprijin pentru afirmatia ca sportul si alte activitati fizice pot contribui la dezvoltarea unei imagini pozitive despre sine. De exemplu, oamenii de stiinta canadieni au descoperit ca elevii de clasa a sasea care au fost activi fizic au avut un nivel considerabil mai ridicat de stima de sine. Aceasta constatare a fost confirmata si de o alta echipa din Canada, care a subliniat, de asemenea, rolul potential daunator pe care obezitatea il joaca in ceea ce priveste perceptia propriei persoane. In urma unui studiu efectuat in Elvetia s-a constatat ca adolescentii care au participat la cluburile sportive au avut o mai buna dispozitie, s-au integrat mai bine din punct de vedere social, au avut scoruri mai mici la testele de anxietate, si, in general prezentau o perceptie de sine mai buna. Rezultate similare au fost raportate intr-un studiu pe elevii latino, conform careia participarea la activitatile sportive din cadrul scolii au fost asociate in mod semnificativ cu perceptia sinelui.

Sportul de grup si imaginea de sine
Potrivit unui studiu din 2009 realizat de Elsevier Science and Health, sportul de grup are un impact mai mare asupra stimei de sine comparativ cu sporturile individuale. Sporturile de echipa dezvolta sentimentul apartenentei si a sprijinului reciproc.
Sportul in echipa reprezinta un cadru favorabil pentru angajarea in interacţiunile sociale. Implicarea in sporturi de grup a fost asociata cu acceptarea sociala. Interactiunea cu colegii de echipa si impartasirea emotiilor de a castiga si a pierde constituie un mediu excelent pentru dezvoltarea abilitatillor sociale si favorizeaza crearea legaturilor, a prieteniilor. Asadar, experienta unui sport in echipa este o lectie deosebit de valoroasa.

Experientele sportive din perioada copilariei

Trebuie pastrat un echilibru atunci cand copilul este incris timpuriu la un sport. Parintii acestor copii trebuie sa aiba in vedere ca ei nu sunt niste mini-adulti, ci sunt niste copii care au nevoie sa-si traiasca copilaria. Bucuria lor fata de sport poate fi umbrita atunci cand adultii uita acest lucru, punand presiune pe ei pentru a deveni campioni, pentru a face performanta. Este foarte important sa se creeze un mediu favorabil prin care sa fie laudate si nu criticate abilitatile sportive. Stima de sine se poate prabusi atunci cand acestuia i se transmit mesaje negative. Copiii care participa in medii mult prea competitive si sunt criticati aspru (de catre antrenori sau parinti) pentru infrangeri pot avea mai multe sentimente negative, incep sa internalizeze aceste exigente si stima lor este fragilizata (traind adevarate crize emotionale atunci cand sunt pusi in situatia de a pierde un concurs) .

In concluzie, eficienta activitatilor fizice asupra stimei de sine este cu atat mai mare cu cat sportul practicat incuba un coaching pozitiv, dezvoltarea progresiva a abilitatilor sportive si sprijin reciproc.
Buroaga (Rosu) Ionela cabinet individual PsyHelp
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp