Tipuri personalitate Enneagram

Tipuri personalitate Enneagram

Enneagram sau Eneagrama reprezinta denumirea unuia dintre cele mai noi sisteme de personalitate, acesta punand accent pe motivatia psihologica si perspectiva emotionala asupra vietii. Denumirea provine de la cuvintele grecesti ennea (noua) si grammos (ceva scris sau desenat).

Cele noua tipologii de personalitate Enneagram sunt reprezentate printr-o figura geometrica denumita eneagrama, aceasta indicand totodata conexiunile intre cele noua tipuri. Eneagrama este alcatuita din trei parti: cercul, care potrivit traditiilor esoterice simbolizeaza unitatea, un triunghi interior (conecteaza tipurile 3, 6 si 9) ce simbolizeaza `legea celor trei` si un hexagon neregulat (conecteaza tipurile 1, 4, 2, 8, 5 si 7) ce simbolizeaza `legea celor sapte` - 142857 reprezinta zecimala care se repeta in urma impartirii lui 1 la 7.

Eneagrama nu este utilizata in studiile academice de specialitate, ci mai degraba este promovata in mediul de management de afaceri si cel religios sau spiritual. In afaceri ofera informatii despre dinamica muncii, iar in mediu spiritual reprezinta o cale spre o mai buna intelegere a sinelui si spre dezvoltarea spirituala. Criticii acestui sistem sustin ca datele oferite sunt mai subiective si interpretative decat cele oferite de testele academice - cum ar fi Myers-Briggs, fiind astfel mai dificil de validat stiintific.

 

Tipul de personalitate de baza
Eneagrama reprezinta un set de 9 tipuri de personalitate distincte, fiecare dintre acestea fiind reprezentat de o cifra. Este obisnuit ca o persoana sa se regaseasca cate putin in fiecare dintre aceste tipuri, insa doar unul va predomina - acesta este tipul de baza. Fiecare dintre noi se naste avand personalitatea dominata de unul dintre aceste tipuri, iar temperamentul innascut si alti factori prenatali sunt principalii factori determinanti ai personalitatii.

Tipul de personalitate tangential
Tipul de personalitate de baza poate suferi usoare modificari, in urma influentelor exercitate de cele doua tipuri de personalitate alaturate - tangentiale pe eneagrama. Acestea mai sunt numite si `aripi`. Tipurile tangentiale adauga tipului de baza elemente noi, cateodata contradictorii. `Aripa` reprezinta cea de-a doua fata a monedei si trebuie sa fie luata in considerare pentru a intelege mai bine o persoana.
De exemplu, o persoana cu personalitatea de baza 9 are ca `aripa` fie tipul 1, fie tipul 8, fie ambele. Aceste personalitati tangentiale influenteaza insa nu schimba personalitatea de baza.

Tipul 1: Reformatorul sau perfectionistul. Atitudine agresiva. Motivat de idealul sau.

Persoane foarte etice si constiincioase, cu un puternic simt al valorilor drept si gresit. Reformatorii sunt tipurile cele mai rationale si perfectioniste din eneagrama.

continuare
Tipul 2: Altruistul. Atitudine de acceptare. Motivat de putere.

Aceste persoane isi concentreaza atentia pe ajutorarea celorlalti, pe oferirea si primirea iubirii. Este una dintre cele mai expresive personalitati

continuare
Tipul 3: Motivatorul. Atitudine agresiva. Motivat de aprobare.

Pentru aceste persoane este foarte important sa fie admirate - sunt competitive si isi doresc foarte mult sa castige si sa aiba in acelasi timp demnitate.

continuare
Tipul 4: Individualistul sau romanticul. Atitudine retrasa. Motivat de idealul sau.

Mai mult decat oricare alt tip, romanticul incearca sa se inteleaga pe sine. Isi testeaza emotiile, cautand autenticitatea simtamintelor si exprimarea sinelui

continuare
Tipul 5: Ganditorul sau investigatorul. Atitudine retrasa. Motivat de putere.

Ganditorul se identifica cu propriile ganduri mai mult decat oricare alt tip. Pentru ceilalti se remarca prin intelect, necesitatea puternica de independenta si intimitate

continuare
Tipul 6: Devotatul. Atitudine de acceptare. Motivat de aprobare.

Motivatiile esentiale ale devotatului sunt: sa fie in siguranta, sa se simta sprijinit de ceilalti, sa testeze atitudinile celorlalti fata de sine, sa lupte cu anxietatea si nesiguranta.

continuare
Tipul 7: Entuziastul. Atitudine de acceptare. Motivat de idealul sau.

Motivatiile esentiale ale entuziastului sunt: sa pastreze libertatea si fericirea, sa nu rateze experientele interesante, sa fie mereu incitat si ocupat, sa evite durerea.

continuare
Tipul 8: Provocatorul, pretendentul. Atitudine agresiva. Motivat de putere.

Motivatiile esentiale ale provocatorului sunt: sa fie independent, sa-si dovedeasca rezistenta si sa invinga slabiciunile, sa domine mediul, sa aiba controlul asupra situatiei.

continuare
Tipul 9: Mediatorul sau pacifistul. Atitudine retrasa. Motivat de aprobare.

Mediatorul are aparenta unui bun ascultator, o persoana adaptabila si care se simte bine cu ceilalti. Are capacitatea de a "merge cu valul" si dorinta de a fi conectat la mediu

continuare
Specificatii privind tipurile de personalitate conform Eneagramei:

1. Oamenii nu isi schimba tipul de personalitate de baza.
2. Descrierea fiecarui tip de personalitate este universala si se aplica fara discriminare, atat femeilor cat si barbatilor.
3. Nu toate caracteristicile unui tip de personalitate sunt valabile tot timpul pentru o persoana, deoarece aceasta oscileaza intre trasaturile sanatoase, obisnuite si nesanatoase din care este alcatuit tipul de personalitate umana.
4. Eneagrama utilizeaza numerele pentru fiecare tip de personalitate datorita caracterului neutru al acestora.
5. Valoarea numerica a fiecarui tip de personalitate nu are nicio valoare. O cifra mai mare nu este mai buna decat o cifra mai mica si nici invers.
6. Niciun tip de personalitate conform Eneagramei nu este mai bun sau mai rau decat altul. Fiecare tip are avantajele si dezavantajele sale unice, iar unele pot fi mai apreciate decat altele, in functie de mediul cultural. Este posibil ca unele tipuri sa fie mai apreciate in cultura occidentala, insa acest lucru se intampla valorilor impuse de societate si nu superioritatii unui tip sau altuia. Daca ti-ai gasit tipul de personalitate pe Eneagrama, ideal este sa incerci sa devii cat mai bun si nu sa imiti trasaturile pozitive ale unui alt tip de personalitate.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp