Tot ce trebuie să știi și cum să previi gândurile intruzive!

Tot ce trebuie să știi și cum să previi gândurile intruzive!

Gândurile intruzive – definitie și caracteristici

Ai simțit vreodată cum o gândire neinvitată îți perturbă liniștea sau te face să te îndoiești de tine? E posibil să te confrunți cu gânduri intruzive. Aceste gânduri, care vin neinvitate și aduc cu ele suferință și stres, sunt destul de comune. Studiile arată că peste 94% dintre oameni au avut astfel de gânduri cel puțin o dată în ultimele trei luni.

 

Conform Asociației de Anxietate și Depresie din America, gândurile intruzive sunt acele gânduri nedorite care provoacă o mare suferință. Ele par să apară din senin, să se strecoare neașteptat și să provoace anxietate. Aceste gânduri se concentrează adesea pe imagini sexuale, violente sau inacceptabile social. Persoanele afectate se tem că ar putea acționa conform acestor gânduri, chiar dacă acestea sunt doar în mintea lor. Însă, uneori, gândurile intruzive pot fi simple îndoieli sau incertitudini legate de decizii sau relații. Pot fi, pur și simplu, gânduri bizare care, pentru mulți, rămân neexprimate.

Prin ce se caracterizează gândurile intruzive?

  • Stări de anxietate și disconfort: Acest tip de manifestare poate crea anxietate și stres, afectând persoana în cauză.
  • Nepotrivire cu principiile și valorile personale: Aceste gânduri nu au legătură cu ceea ce reprezintă, de fapt, persoana în cauză. De aici poate apărea stresul.
  • Recurență: Gândurile intruzive apar constant și revin la anumite intervale de timp. Lipsa controlului/impiedicarea gândurilor: Una dintre cele mai ingrijorătoare caracteristici ale gândurilor intruzive este incapacitatea de a le controla sau de a le opri. 

Este important să menționăm că toată lumea poate experimenta, la un moment dat, gânduri intruzive, dar atunci când acestea devin persistente și afectează funcționarea zilnică a unei persoane, este posibil să fie necesar să cerem ajutor specializat. Oamenii deranjați de gânduri intruzive trebuie să învețe să construiască o nouă relație cu acestea și să țină cont de faptul că, uneori, conținutul acestor gânduri este irelevant și lipsit de importanță.

De ce apar gândurile intruzive?

Cauzele gândurilor intruzive sunt diverse și pot diferi de la un caz la altul. Printre cele mai comune cauze se numără:

  • Momente prelungite de stres.
  • Traume sau experiențe negative.
  • Stare de sănătate mintală subiacentă, precum tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) sau tulburarea de stres post-traumatic (PTSD). Anxietate sau depresie.
  • Factori genetici, dezechilibre neurochimice.
  • Uneori, gândurile intruzive pot fi și simptome ale unor afecțiuni precum demența, boala Parkinson sau leziuni cerebrale.

Gânduri intruzive? Află cum să scapi de acestea!

Deși poate părea dificil de abordat, cea mai bună strategie pentru a scăpa de gândurile intruzive este să încercăm să le ignorăm și să le evităm. Lăsând gândurile să fie și trecând peste ele, acestea vor dispărea în timp.

Gândurile intruzive pot fi minimize dacă ții cont de următoarele sfaturi:

  • Amintește-ți că aceste gânduri sunt automate și nu depind de tine.
  • Fii conștient atunci când apar și etichetează-le drept „gânduri intruzive”.
  • Exersează. Fii în echilibru cu emoțiile tale și dă-le timp să treacă.
  • Ia lucrurile treptat. Acordă-ți timp. Nu există nicio urgență.
  • Continuă orice ai făcut înainte de apariția gândului intruziv, permițând anxietății să fie prezentă.
  • Încearcă diferite tehnici de relaxare.
  • Nu te judeca. Un gând ciudat sau deranjant nu înseamnă că ceva nu este în regulă cu tine.

Uneori, medicamentele sunt folosite pentru a trata afecțiuni precum TOC (tulburare obsesiv-compulsivă) și PTSD. Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt de obicei prescrisi pentru a trata aceste afecțiuni de sănătate mintală. Un pas important spre tratarea gândurilor intruzive este recunoașterea faptului că sunt doar gânduri. Poți învăța să le identifici când apar și să recunoști că ele nu sunt același lucru cu intenția sau comportamentul.

 

Acest lucru poate ajuta în reducerea frecvenței sau intensității gândurilor nedorite. Persoanele care suferă de tulburări de anxietate sau tulburări obsesiv-compulsive pot experimenta mai frecvent gânduri intruzive, iar acestea sunt mai intense.

Când să apelăm la ajutor?

Este important să discuți cu un specialist dacă experimentezi dificultăți în gestionarea gândurilor intruzive sau dacă acestea îți afectează viața de zi cu zi, mai ales dacă acestea îți afectează capacitatea de lucru sau de a te bucura de activități care îți aduc satisfacție. Schimbările de comportament sunt, de asemenea, un semnal de alarmă. Dacă observi modificări în comportamentul tău, este important să consulți un specialist.

 

Terapia cognitiv-comportamentală este o strategie care are adesea succes în a ajuta oamenii să gestioneze gândurile intruzive. Procesul poate ajuta la schimbarea modelelor generale de gândire, permițând o gestionare mai eficientă a acestor gânduri atunci când ele apar. Oricând simți că te confrunți cu dificultăți legate de gândurile intruzive, poți beneficia de ajutor specializat, cum ar fi cel oferit de psihoterapeuți, medici psihiatri sau alte persoane specializate în sănătatea mintală.

 

Este important să fii conștient și să nu ezitați să ceri ajutor. Lucrând constant cu tine și cu emoțiile tale, poți gestiona gândurile intruzive și să îți recâștigi pacea interioară. Gândurile intruzive pot fi supărătoare, dar dacă apar din când în când, nu trebuie să te îngrijorezi. În multe cazuri, acestea nu sunt cauzate de nimic anume. Recunoscând că este doar un gând, poți trece cu brio peste el.

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp