PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
467 articole 1 2 3 4 5678910 ..... 16 17 18 19 INAINTE ›
Ce este bunăstarea psihologică? Ce este bunăstarea psihologică?

Noi, oamenii, avem tendința înnăscută de a ne dezvolta, de a crește. Nevoile noastre, fundamental umane, prin sursele de motivație, sunt nutrienții specifici satisfacției în dezvoltarea psihologică, pentru integritate și bunăstare. Indiferent de statut, de sex, de religie, etc., noi ne dorim, și uneori reușim, să fim stăpâni pe sine, siguri de sine și mulțumiti, eficieți, satisfăcuți, trăind o stare de bine.

continuare
Tristetea factor de depresie Tristetea factor de depresie

Tristetea-un fel de sinucidere interioara... Atunci cand vorbim de sinucidere, decizia ne apartine si suntem singurii responsabili de ea. Imi permit sa compar tristetea cu sinuciderea, fiiind ideea voita de a ramane intr-o stare in care aleg sa traiesc, de care sunt responsabil doar eu, prin gandurile si actiunile mele. Tristetea pleaca din amintirile pe care le accesam, care intotdeauna vin dintr-un trecut cu suferinta si rani. Eliminam constient, tot ceea ce a fost frumos si pastram in mintea noastra doar ce a adus suferinta si asa, energia noastra devine grea

continuare
Depresia, ajutor pentru sustinatori Depresia, ajutor pentru sustinatori

Dupa tomuri intregi care s-au scris despre depresie, … oare ce mai e de spus? Acest articol nu e despre oameni care sufera de depresie, ci despre cei din jurul lor: familia, colegii, prietenii lor. Acei oameni care sunt langa cel suferind si de multe ori nu inteleg ce se intampla, in ce fel pot ajuta si cum sa vorbeasca in preajma celui doborat.

continuare
Magia vindecării Magia vindecării

Oameni minunați, care au decis să schimbe ceva, să se vindece, simțind că așa nu le place sau pur și simplu s-au săturat, au reușit să ajungă la confortul psihic dorit! Mulți dintre aceștia și-au dat seama de cât de important este să fie prezenți în întregime acolo unde le este și corpul.

continuare
Comunicarea asertivă pe înţelesul adolescenţilor sau cum să comunic eficient Comunicarea asertivă pe înţelesul adolescenţilor sau cum să comunic eficient

Cu siguranţă au existat momente în viaţa ta în care ai fi dorit să spui „nu", sau să refuzi pe cineva, dar nu ai avut curajul să o faci din diferite motive: să nu îţi superi familia, să nu creadă cei din jurul tău că nu ai curaj să faci un anumit lucru sau poate ai avut o părere diferită faţă de a prietenilor tăi, dar ai acceptat să spui „da" în loc de „nu", pentru a nu fi exlus din anturaj.

continuare
Psihoterapia... sau cum să treci rahatul prin sita de mătase Psihoterapia... sau cum să treci rahatul prin sita de mătase

Când ne naștem, pentru a putea supraviețui, avem nevoie de o altă persoană. Din primele momente aceasta ne va învăța cum să ne adaptăm la viață și cum să ne dezvoltăm. Omul este o ființă socială, el nu poate trăi izolat și dacă această persoană nu există noi nu vom putea supraviețui.

continuare
Relaţia obsesivă cu tehnologia Relaţia obsesivă cu tehnologia

Mulţi dintre noi ne-am confruntat sau chiar încă suntem dependenţi de telefoanele mobile, așa numitele smartphone-uri. Mereu am considerat impactul tehnologiei ca ceva pozitiv în viaţa noastră, dar din păcate sunt persoane care nu reușesc să gestioneze într-un mod sănătos relaţia cu tehnologia, devenind astfel dependente. Recunosc că acum ceva timp m-am confruntat și eu cu această problemă...

continuare
Savureaza viata, alunga singuratatea Savureaza viata, alunga singuratatea

Ai ajuns intr-un punct al vietii in care instrainarea te cam apasa? Ti-ar place sa ai o viata sociala mai activa, mai multi prieteni de calitate sau un partener de cuplu? Devine frustrant sa astepti sa fii sunat/a sau invitat/a undeva si asta nu se mai intampla? Iar daca iei tu initiativa si cauti persoanele pe care ti-ar place sa le auzi sau sa le inviti undeva nu ai prea mult succes?

continuare
Terapia rusinii in Gestalt Terapia rusinii in Gestalt

In Gestalt vorbim despre stiluri de contact, adica despre felul nostru de a fi in lume si de a-l intalni pe celalalt. Cu totii avem un registru cu asemenea stiluri de contact, combinatii ale schemelor sinelui si ale celuilalt pe care le folosim atunci cand interactionam cu oamenii. Stilurile noastre de contact sunt create si continua sa se dezvolte o data cu experienta noastra in relatiile pe care le avem unii cu altii

continuare
Normalitatea mea si normalitatea lor Normalitatea mea si normalitatea lor

Nu voi putea uita niciodata cand, la o prezentare sustinuta de un psiholog acesta a definit normalitatea ca o „respectare a normelor”. Mergand pe firul ideii, stim ca norma este o medie a ceea ce fac oamenii in general, iar media e un rezultat statistic artificial ce aduna valorile de pe un continuum

continuare
O abordare psihoterapeutica a mortii O abordare psihoterapeutica a mortii

Teama de moarte se insinueaza intotdeauna in noi. Ne urmareste toata viata si cu toate mecanismele noastre de aparare nu putem sa o scoatem din minte. Cei mai multi specialisti din domeniul sanatatii mintale care lucreaza cu bolnavi aflati in faza terminala au vazut multi pacienti care infruntand moartea au trecut printr-o schimbare personala pozitiva importanta.

continuare
Ipostaze psihologice ale tacerii Ipostaze psihologice ale tacerii

De-a lungul vietii noastre tacerea este prezenta, imbogatindu-ne sufletul cu diversitatea sa de sensuri. De multe ori, tacerea este un mesager tainic si discret al trairilor noastre: al sperantei, al iubirii, al credintei; al intrebarilor, intentiilor si gandurilor noastre.

continuare
Gandirea deziderativa Gandirea deziderativa

Gandirea deziderativa este un rezultat al prejudecatilor umane, de care este imposibil sa scapam complet. Acesta ne determina sa interpretam faptele in functie de convingerile pe care, deja, le avem. Aceasta forma de gandire este foarte comuna si tentanta, pentru ca ne permite sa evitam adevarurile insuportabile.

continuare
Cum, cui si de ce sa recomandam psihoterapia? Cum, cui si de ce sa recomandam psihoterapia?

Imaginati-va ca intr-o zi va intalniti cu o persoana cunoscuta, pe care nu ati vazut-o de ceva vreme si incepeti sa va povestiti cate ceva despre ce mai faceti, si persoana respectiva va spune ca e bine, dar ca de doua sau trei luni simte senzatie de arsura in zona pieptului, in zona umerilor si ca si-a facut, inca mai continua sa isi faca analize medicale sa vada ce se intampla, pentru ca deocamdata toate analizele ii sunt bune. Nici ea/el, nici dvs., nici medicii nu au o explicatie concreta si plauzibila.

continuare
Sforaitul privit dintr-un alt punct de vedere Sforaitul privit dintr-un alt punct de vedere

De cele mai multe ori, persoanele care sforăie au un contact deficitar cu societatea, prezintă o incapacitate - pe timpul zilei - de a dobândi spaţiul şi respectul considerat cuvenit, comunicarea le este uneori dură şi necizelată.

continuare
Mentalitatea de turmă și neuronii oglindă Mentalitatea de turmă și neuronii oglindă

Nu cu foarte multă vreme în urma, Scott Wiltermulth de la Universitatea Stanford din California, împreună cu colegii săi, au tras concluzii în urma unor studii efectuate pe parcursul a câțiva ani. Ei au descoperit că activitățile desfăsurate la unison, cum ar fi – dansul, mărșăluirea și altele asemenea, cresc semnificativ loialitatea membrilor față de grup

continuare
Cum poate seful sa ucida stima de sine ? Cum poate seful sa ucida stima de sine ?

Cand obiectivele sunt mari, dificil de obtinut, nu rareori managerii pun presiune pe obtinerea lor. Chiar si cand echipa e bine motivata financiar, aceasta presiune poate fi uneori necesara. Conteaza insa mult cat de ampla e aceasta presiune.

continuare
Ce faci când nu știi încotro? Ce faci când nu știi încotro?

Mă simt depășit, obosit, dezorientat...ce fac? Iată câțiva pași pentru o primă și esențială acțiune a ta, pentru a te simți mai bine, până la schimbarea cu ajutorul unui specialist. Nu ezita mai apoi să ceri ajutor! Meriți să fii în contact permanent cu tine, într-o relație armonioasă cu propria ta ființă!

continuare
Deseori ne intrebam Deseori ne intrebam

Deseori ne intrebam ce am facut ca nu ne-a mai ramas timp pentru nimic? Dar oare de ce nu am rezervat mai mult timp pentru a ma dezvolta? Viata e mai scurta decat ni se pare. Iata cateva lectii pe care ar trebui sa le invatam acum, pana nu este prea tarziu:

continuare
Trauma accidentului auto Trauma accidentului auto

În majoritatea accidentelor rutiere trauma apare pe neașteptate, de aceea este posibil să fiți nepregătiți sau lipsiți de putere pentru a o opri. Este posibil ca după ce autoturismul a fost reparat, iar rănile fizice au fost vindicate, sentimentele traumatice să înceapă să se estompeze.

continuare
Vrei ca oamenii sa te placa?

Vrei ca oamenii sa te placa? N-ai nevoie de mai multi bani si nici de operatii estetice. Nu mai da vina pe natura ca nu te-a inzestrat. Tu esti singurul care poate schimba ceva. Schimba-ti atitudinea si-ai sa vezi ca intreaga viata se va schimba. Oamenii pozitivi sunt ca un magnet pentru ceilalti, nu-i nici un secret sau truc prin care ii atrag . Pe cand tu, cu atitudinea asta de nemultumit si victima nu faci decat sa ii tii la distanta. Cine crezi ca va cauta compania unui om care de cate ori il intrebi ce face, incepe sa se planga si sa-ti spuna cat de mizerabila e viata lui?

continuare
Cum sa te placa oamenii

Sa cunosti oameni noi si sa relationezi cu ei poate fi ciudat uneori. In cazul in care iti doresti sa ii faci pe cei din jur sa te placa si nu stii cum incearca urmatoarele, cine stie, este posibil sa poti inchega usor relatii si sa inspiri incredere.

continuare
Cum sa te porti cu cei care se plang mereu

Pentru ca am avut sedinte la cabinet cu subiectul: „Cum sa te porti cu cei care se plang mereu?”, am incercat sa le sintetizez in cele de mai jos:

continuare
Reguli de baza sau principii ale norocului

Ati auzit, desigur, de multe ori, zicala „norocul si-l face omul". De-a lungul timpului, multi s-au intrebat de ce unora pare sa le mearga bine in viata si altora nu. Responsabilitatea pentru felul in care le merge oamenilor in viata le revine lor insisi, iar probabilitatea de a ne merge bine poate fi influentata, in mod constient si putem sa ne sporim considerabil sansele de a ni se intampla lucruri bune

continuare
Primeste cadoul meritat

Am observat in jurul meu, de multe ori, ca multor oameni le este foarte greu sa primeasca ceva. Probabil ca simt ca daca nu spun: „Nu este nevoie”, „Nu trebuia”, „Nu este cazul” atunci cand cineva le apreciaza munca printr-o lauda, sunt perceputi ca fiind egoisti. Este foarte probabil sa le fie teama sa nu li se urce la cap - vezi bine...

continuare
467 articole 1 2 3 4 5678910 ..... 16 17 18 19 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp