PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.
345 articole 1 2 3 4 5 6 78 9 10 11 12 13 14 INAINTE ›
Timiditatea Timiditatea

Deseori timiditatea este asociata cu situatii neplacute sau jenante din viata noastra. Atunci cand ne simtim timizi traim emotii de umilire, rusine si ne vine sa ne ascundem, sa devenim invizibili. Se poate sa simtim ca ni s-au inrosit obrajii, urechile si ca toata lumea se uita la noi si vede ca ne-am inrosit.

continuare
10 pentru fericire ! 10 pentru fericire !

Fericirea depinde de fiecare dintre noi. Noi suntem responsabili de fericirea noastră, nu trebuie să o căutăm la ceilalți. Este deja în interiorul nostru, dar va ieși la suprafață doar dacă îi permitem. Dacă începem să ne antrenăm urmărind mici trucuri care vor schimba atitudinea noastră, vom reuși să ne bucurăm de fericirea pe care o dorim.

continuare
Cum să transformăm judecătorul interior în consilierul cel mai prețios? Cum să transformăm judecătorul interior în consilierul cel mai prețios?

„Un copac al cărui trunchi îl putem îmbrățișa cu dificultate se naște dintr-un germen minuscul. Un turn de nouă etaje începe cu o mică grămadă de pământ. O călătorie lungă de mii de kilometri începe cu primul pas”. LAO TSE

continuare
Dacă nu poţi să spui Nu

Măştile noastre se întreţin cu multe „Da-uri” atunci când sufletul ar spune „Nu”. Şi credem că nu avem de ales, că nu suntem atât de liberi încât să ne putem permite să spunem „Nu vreau”, „Nu-mi place”, că ne constrâng ceilalţi să facem şi să spunem multe „Da-uri”.

continuare
Atacurile de panică - cum le recunoaştem şi cum procedăm Atacurile de panică - cum le recunoaştem şi cum procedăm

Oricine a avut vreodată un atac de panică ştie că acesta apare pe neaşteptate în cele mai ciudate şi nepotrivite momente, iar felul în care ne face să ne simţim ne sperie îngrozitor de tare. Cum recunoaştem un atac de panica? Ce sunt atacurile de panică? Cum procedăm atunci când avem atacuri de panică?

continuare
Schema Therapy - Cel mai bun tratament pentru depresia cronică (distimia)

Distimia este o tulburare afectivă ce se întinde pe o perioadă îndelungată (cel puţin doi ani), fiind caracterizată de stări de depresie fluctuantă intercalată cu perioade de stări normale. Mult mai puţin simptomatică decât verişoara ei, depresia majora, distimia este destul de comună

continuare
Mituri despre psihologie, psihologi si mersul la psiholog Mituri despre psihologie, psihologi si mersul la psiholog

A fi "nebun" are un sens peiorativ. Este folosit cu sensul ca ceva nu este in regula cu tine. De multe ori este folosit ca un atac la persoana, ca un fel de tachinare fara sa aiba la baza ceva care sa sustina realist aceasta eticheta.

continuare
Cum învăţăm eficient în sesiune?

Mulţi studenţi se confruntă cu probleme legate de învăţare. Mai jos, am ales să descriu o serie de tehnici de învăţare des utilizate cu scopul de a învăţa mai eficient un conţinut. Nu în ultimul rând, ultima tehnică este utilizată pentru un management eficient al timupului şi pentru a căştiga lupta pe care o ducem zi de zi cu procrastinarea/ amânarea activităţilor relevante.

continuare
Beneficiile consilierii psihologice online Beneficiile consilierii psihologice online

Mediul virtual are, in primul rand, beneficiul de a accesa orice informatie, oricand, in orice moment al zilei, in orice loc, in orice stare ne aflam. Cu siguranta sunt multi cei care sunt extenuati de prea multe responsabilitati de indeplinit in fiecare zi si au prea putin timp pentru ei sau cei carora le vine mai usor sa isi exprime trairile in scris, si nu verbal.

continuare
Tatuajul. Cine, când şi din ce cauză alege să îşi facă un tatuaj? Tatuajul. Cine, când şi din ce cauză alege să îşi facă un tatuaj?

Aspectele care vizează această atitudine sunt multiple şi complexe, necesitând un cadru mai vast de analiză şi descriere iar dată fiind situaţia în care ne aflăm vom discuta situaţia generală a problemei. În ceea ce priveşte tatuajul, sunt trei elemente care trebuie luate în calcul

continuare
Schimbarea in psihoterapie Schimbarea in psihoterapie

De multe ori se intampla ca cei din jurul nostru sa ne spuna ca vor sa ne schimbam: "Trebuie sa te schimbi!", "Trebuie sa fii dragut cu oamenii!", "Trebuie sa faci lucrurile sa fie perfecte! " ...

continuare
Tulburarea opozitionist sfidatoare: beneficiile unei abordari paradoxale

Atunci cand cererile sale erau refuzate, se intampla ca Ionut sa aiba, destul de frecvent, episoade de pierdere a controlului asupra furiei sale. In aceste episoade, uneori spargea obiecte in casa sau rupea carti. Cand s-a intamplat sa urineze pe aparatul de aer conditionat de pe terasa vecinilor, parintii au venit cu el la psihoterapeut.

continuare
12 Tehnici de Managementul Furiei 12 Tehnici de Managementul Furiei

Atunci când cineva se confruntă cu accese de furie şi izbucniri, există două variante prin care le putem trata: pornind de la baza piramidei, sau de la vârful ei. Mai precis, putem identifica sursa furiei şi mecanismele subconştiente care stau la baza ei (focul care alimentează încontinuu ceaunul) sau simptomele manifestărilor furioase.

continuare
Supraprotectia versus neglijarea parentala Supraprotectia versus neglijarea parentala

Iata doua subiecte pe marginea carora s-au scris foarte multe in ultima perioada. Orice adult responsabil care devine parinte la un moment dat, isi doreste pentru copilul sau tot ce este mai bun, si face eforturi pe masura in acest sens. Urmareste indeaproape nevoile copilului, acordandu-i atentia cuvenita, asigurandu-i cele necesare vietii cotidiene.

continuare
Alegerea psihoterapeutului potrivit - o problemă complicată? Alegerea psihoterapeutului potrivit - o problemă complicată?

Alegerea psihoterapeutului potrivit, pare a fi o sarcină foarte grea, uneori aproape imposibilă. Cei mai mulţi, atunci când, în sfârşit, după săptămâni, luni sau ani de zile se hotărăsc să vină într-un cabinet psihologic, apelează la cunoştinţe, pentru a li se recomanda un bun psihoterapeut.

continuare
Reducerea dorintei si excitatiei sexuale: Exista o "Viagra pentru femei"? Reducerea dorintei si excitatiei sexuale: Exista o

Tulburarea prin dorinta sexuala hipoactiva a capatat din 2013 o noua denumire in cazul femeilor: tulburare a interesului si excitarii sexuale. Conform noului DSM5, reducerea semnificativa a interesului sexual feminin si a excitarii sexuale e caracterizata prin cel putin trei din urmatoarele simptome

continuare
Recăderile şi menţinerea schimbării Recăderile şi menţinerea schimbării

Virginia Satir a văzut schimbarea ca producându-se în cinci stadii: status quo-ul este menţinut până când un element străin pătrunde în sistem, creând haos, care este rezolvat printr-o nouă integrare sau o revenire la status quo. Dacă noua integrare este menţinută devine noul status quo. Astfel, ea a descris recăderea sau recidiva ca o revenire la status quo.

continuare
Tu ce temperament ai? Tu ce temperament ai?

Potrivit neurobiologului Helen Fisher, există patru tipuri de persoanalitate ce îşi au sursa într-o activitate mai mare în rândul a doi hormoni sexuali (testosteron şi estrogen) şi a doi neurotransmitatori (serotonina şi dopamina). Astfel, ea a identificat patru tipologii: exploratorii, constructorii, negociatorii şi directorii.

continuare
Limbaje de iubire ale copiilor Limbaje de iubire ale copiilor

Cu siguranţă majoritatea părinţilor îşi iubesc copiii. Iubirea este fundamentul unei copilării lipsite de griji, copilul urmând să devină la maturitate un adult generos, responsabil şi iubitor. Însă cu toate că părinţii îşi iubesc copiii, de multe ori, aceştia nu se simt iubiţi şi de aici şi relaţiile tensionate la adolescenţă între părinţi şi copii care pot continua pe parcursul întregii vieţi sau apariţia unor probleme emoţionale la copii sau adolescenţi.

continuare
Cum să dezvoltăm inteligenţa emoţională la copii? Cum să dezvoltăm inteligenţa emoţională la copii?

Copiii învaţă de timpuriu, prin exemplul părinţilor vocabularul emoţiilor, modul de manifestare al acestora, asocierea dintre emoţii şi situaţiile de viaţă, cât şi modalităţi de reacţie la emoţiile celorlalţi. Psihologii au cercetat importanţa acestui aspect, numit inteligenţă emoţională, pentru creşterea calităţii vieţii la maturitate.

continuare
Mai multă stimă de sine cu ajutorul hipnozei

Hipnoza lucrează cu subconştientul, pentru a schimba acele tipare şi obiceiuri mentale şi emoţionale care nu îţi mai sunt de folos. Lucrând direct cu subconştientul tău poţi face reale şi drastice schimbări "” pe care nu le-ai putea obţine folosind doar mintea conştientă, sau "puterea voinţei".

continuare
Cum ne formăm în copilărie convingerile despre noi şi despre alţii Cum ne formăm în copilărie convingerile despre noi şi despre alţii

Eric Berne, celebru psihiatru şi psihoterapeut, întemeietorul "Analizei tranzacţionale" a descoperit că fiecare om îşi scrie în copilărie, sub puternica influenţă a părinţilor scenariul de viaţă care îi va guverna cursul general al vieţii. El hotărăşte dacă va fi un învingător sau un învins, o persoană realizată sau un alcoolic condamnat; unora scenariul de viaţă le cere să aibă dezamăgiri repetate în dragoste

continuare
Psihologia - stiinta care te invata sa te ajuti Psihologia - stiinta care te invata sa te ajuti

Psihologia isi propune in primul rand sa te ajute sa fii propriul tau terapeut odata ce, prin intermediul psihologului obtii instrumentele necesare realizarii acestui lucru. Daca beneficiezi de un ajutor din partea unui specialist bine pregatit, astazi tulburarile mentale si emotionale ca si: depresia, anxietatea, atacurile de panica, dependentele, problemele de alimentatie, comportamentul obsesiv-compulsiv, dificultatile sexuale

continuare
Cum sa te autodisciplinezi Cum sa te autodisciplinezi

Disciplina nu înseamnă frustrarea gratificărilor imediate ci folosirea inteligentă a acestora - ca mijloc, nu ca scop în sine. Mănânci prăjitura preferată DUPĂ ce ai începlinit sarcina propusă - nu înainte, nu în timpul activităţii.

continuare
Insomnia - ce este si cum o poti trata Insomnia - ce este si cum o poti trata

Somnul joacă un rol esenţial în dezvoltarea organismului uman (şi nu numai) şi în menţinerea în parametri optimi a acestuia. În timpul somnului, majoritatea sistemelor (imun, nervos, osos, muscular) funcţionează în mod anabolic, proces metabolic ce stă la baza "construcţiei" ţesuturilor şi organelor.

continuare
345 articole 1 2 3 4 5 6 78 9 10 11 12 13 14 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Acest site folosește cookies. Continuând navigarea vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK