5 Sfaturi practice pentru a-l ajuta pe copilul tau sa depaseasca momentele anxioase sau dificile

5 Sfaturi practice pentru a-l ajuta pe copilul tau sa depaseasca momentele anxioase sau dificile
Noi părinți trecem momentan printr-o perioadă mai dificilă, cu multe provocări, însă nici copiii noștri nu sunt imuni la situația actuală și pot avea momente în care să simtă anxioși, tensionați sau neputincioși deoarece cu toții avem zile mai puțin bune, nu-i așa?

Zile în care ne mai certăm sau ne adresăm cuvinte mai nepotrivite, dar apoi e important să ne și împăcăm. Zile în care suntem mai tensionați sau în care anxietatea pune stăpânire peste noi. Deaceea m-am gandit să vă las câteva modalități practice de a depăși momentele anxioase sau tensionate:

1. Conectează-te emoțional cu copilul tău și redirecționează-l spre o altă activitate atunci când observi că îi este prea greu, că devine anxios și dificil.
Atunci când un copil este supărat, de multe ori logica nu va funcţiona, până când nu vom răspunde nevoilor sale emoţionale. Noi numim această legătură emoţională „acordare" şi este modul în care ne conectăm profund cu o altă persoană şi îi facem să simtă că am empatizat cu ei. Când părintele şi copilul sunt acordaţi unul cu celălalt, ei trăiesc o senzaţie de uniune şi aceasta îi ajută pe copiii noştri să se simtă înţeleşi, înainte de a încerca să rezolvăm problemele sau de a remedia situaţia, în mod logic.

2. Încearcă mereu să identifici adevăratul motiv pentru care copilul tău se simte tensionat sau are un comportament neadecvat, de multe ori prin povești putem calma și cele mai intense emoții.
Unele dintre cele mai bune conversaţii cu copiii au loc în timp ce se întâmplă altceva. Copiii sunt mult mai predispuşi să împărtăşească şi să vorbească, în timp ce construiesc ceva, joacă cărţi sau merg cu mașina, decât atunci când te aşezi, îi priveşti drept în faţă şi le ceri să fie deschişi. O altă abordare la care poţi apela, în cazul în care nu vrea să vorbească, este să-i ceri să deseneze o imagine a evenimentului sau.

3. Mișcați-vă atunci când o anumită situație devine prea tensionată.
Puteți dansa pe melodia preferată, ieși la o plimbare sau orice altceva vă face plăcere. Cercetările arată că atunci când ne schimbăm starea fizică - prin mişcare sau relaxare, de exemplu - ne putem schimba starea emoţională, încearcă să zâmbeşti pentru un minut - te va face să te simţi mai fericit pe când respiraţiile rapide, superficiale însoţesc anxietatea; iar dacă respiri adânc şi lent te vei simţi, probabil, mai calm.

4. Lasă norii emoţiei să treacă, învaţă-l pe copil că sentimentele vin şi pleacă.
Trebuie să-i ajutăm pe copii să înţeleagă că norii emoţiilor pot (şi vor ) trece. Ei nu se vor simţi trişti, furioşi, răniţi sau singuri pentru totdeauna. Este un concept greu de înţeles de către copii, cel puţin la început. Când sunt răniţi sau speriaţi, uneori le este greu să-şi imagineze că nu vor suferi mereu.

5. Fii mereu atent la ce se întâmplă în interior, atât al copilului cât și al tău.
Una dintre cele mai bune metode de a începe orientarea copiilor către ce se află în interiorul lor este să-i înveţi să-şi examineze toate senzaţiile, imaginile, sentimentele şi gândurile care îi afectează. Acordând atenţie senzaţiilor fizice, de exemplu, un copil poate să înveţe să recunoască tremurul din stomac, ca indice de anxietate, dorinţa de a lovi ca furie sau frustrare, umerii grei, ca tristeţe - şi aşa mai departe. El poate identifica tensiunea din corpul lui, atunci când este nervoas, apoi să înveţe să-şi relaxeze umerii şi să respire adânc, pentru a se calma. Simpla recunoaştere a senzaţiilor cum ar fi foamea, oboseala, emoţia şi proasta dispoziţie poate să le ofere copiilor o mare înţelegere - şi, în cele din urmă, putere asupra propriilor sentimente.

Aceste sfaturi le veți găsi explicate mult mai pe larg de către Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson în cartea „Creierul Copilului Tău" pe care v-o recomand cu toată căldură pentru a avea o mai bună înțelegere despre modul în care se dezvoltă creierul copiilor noștri și despre cum îi putem ajuta în acest proces. Sper ca aceste sfaturi să vă fie de folos, nu uitați să rămâneți mereu conectați emoțional cu copii voștri, astfel toți nori grei vor trece!
Florea Ioana Adriana Cabinet Individual de Psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp