Adolescenta: Modificari in relatia parinte-copil

Adolescenta: Modificari in relatia parinte-copil

Adolescenta este o perioada de tranzitie marcata de schimbari fizice, emotionale si comportamentale. Aceste schimbari pot crea tensiuni in relatia parinte-copil, deoarece adolescentii isi cauta independenta si identitatea proprie, iar parintii se confrunta cu provocarea de a se adapta la noile nevoi si comportamente ale copiilor lor.

 

Daca esti parinte sau ai avut vreodata de-a face cu adolescenti, probabil ca te-ai confruntat cu aceasta dilema. De unde vine aceasta schimbare de comportament in adolescenta? Uneori, parca vorbim cu un perete, nu cu proprii copii. Hai sa sapam putin in motivele din spatele acestei neascultari aparente. De la explorarea independentei, la presiunea grupului de varsta si pana la schimbarile hormonale, sunt multe lucruri care pot face ca adolescentii sa para ca nu asculta.

De ce adolescentul meu nu ma mai asculta?

Exista mai multe motive posibile pentru care un adolescent nu ar asculta sau ar putea sa para ca nu asculta parinții. Iata cateva dintre aceste motive:

 • Explorarea independentei: Adolescenta este o perioada in care tinerii incep sa-si testeze limitele si sa-si defineasca propria identitate. Incercarea de a-si gasi independenta poate duce uneori la conflict cu parintii si la refuzul de a asculta.
 • Comunicare deficitara: Uneori, parintii si adolescentii pot avea dificultati in comunicare. Lipsa deintelegere, tonul critic sau judecativ al parintilor, sau lipsa timpului dedicat unei comunicari eficiente pot duce la neascultare.
 • Diferentele de perspectiva: Adolescentii pot avea alte perspective sau prioritati decat parintii lor, ceea ce poate duce la neintelegeri si la refuzul de a asculta sfaturile sau instructiunile acestora.
 • Presiunea grupului de varsta: In adolescenta pot fi influentati puternic de prieteni si de grupul lor de varsta. Incercarea de a se integra in grup sau de a impresiona prietenii ar putea face ca un adolescent sa isi neglijeze sfaturile parintilor.
 • Rezistenta la autoritate: In perioada adolescentei, multi tineri tind sa devina mai independenti si sa conteste autoritatea parintilor sau sa se simta frustrati de sentimentul de control asupra lor.
 • Probleme de comunicare emotionala: Adolescentii pot avea dificultati in exprimarea emotiilor lor si pot prefera sa se retraga sau sa se indeparteze in loc sa discute deschis cu parintii lor.

Simptome ale tensiunilor in relatia parinte-copil in adolescenta: 

 • Comunicare dificila sau lipsa de comunicare intre parinti si adolescenti.
 • Conflict frecvent sau tensionat intre parinti si adolescenti, inclusiv certuri pe teme aparent minore.
 • Lipsa de intelegere sau empatie reciproca intre parinti si adolescenti.
 • Sentimente de frustrare, neintelegere sau dezamagire din ambele parti.
 • Izolare sociala sau retragere emotionala din partea adolescentilor sau a parintilor.

Gestionarea tensiunilor in relatia parinte-copil in adolescenta:

Cele mai recente date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii scot la iveala o tendinta ingrijoratoare de deteriorare generalizata a sanatatii mintale in randul adolescentilor. Romania nu face exceptie, ba din contra, iar expertii cer sa fie luate masuri urgente. Perioada intre 10 si 19 ani este una de tranzitie biologica, psihologica si sociala rapida. Este asociata cu o nevoie de independenta, autonomie, formare de identitate si acceptare de sine. Este perioada cand tulburarile psihice la adolescenti isi fac aparitia si pot fi foarte periculoase. In Romania, datele arata ca indicele de bunastare mintala in perioada de adolescenta inregistreaza un declin intre 11 si 15 ani.

Iata cum poti fi de ajutor:

 • Comunicarea deschisa si sincera: Parintii si adolescentii ar trebui sa incerce sa-si exprime sentimentele. Benefic ar fi sa-si asculte reciproc perspectivele si preocuparile.
 • Stabilirea limitelor si asteptarilor clare: Este important ca parintii sa stabileasca reguli si limite clare. Insa, este foarte important sa le explice adolescentilor motivul acestora.
 • Incurajarea autonomiei si responsabilitatii: Adolescentii ar trebui sa fie incurajati sa-si asume responsabilitati. Totodata, sa-si dezvolte abilitati de luare a deciziilor.
 • Consiliere sau terapie familiala: In unele cazuri, consilierea sau terapia familiala poate oferi un mediu sigur si neutru pentru a explora si a rezolva problemele din relatia parinte-copil.
 • Cauta momente de conexiune: Gasirea de activitati sau interese comune poate ajuta la intarirea legaturii in adolescenta. Puteti contribui la construirea unui mediu de incredere si sprijin reciproc.

Atentie! Depresia poate avea debutul in adolescenta, chiar de la 12 ani. Gestionarea emotiilor in adolescenta poate aduce dificultati adolescentului tau. Tulburarile psihice la copii si adolescenti necesita, in aceasta perioada, o atentie mult mai amanuntita ca inainte. Multiple studii si cercetari noi ofera informatii relevante din punct de vedere clinic despre depresie si spectrul tulburarilor depresive.

Sfaturi pentru imbunatatirea relatiei parinte-copil in adolescenta:

 • Asculta cu atentie si ramai deschis la perspectivele si experientele adolescentilor.
 • Alege-ti cuvintele cu grija si evita critica sau judecata in timpul discutiilor.
 • Gaseste momente de calitate pentru a petrece timp impreuna si pentru a construi amintiri pozitive.
 • Incurajeaza aprecierea reciproca si recunoasterea eforturilor si realizarilor fiecarui membru al familiei.
 • Fii flexibil si adaptabil la schimbarile care apar in relatia cu adolescentii.
 • Recunoaste ca aceasta este o perioada de tranzitie si crestere pentru toata lumea.

In concluzie, adolescenta poate fi o perioada dificila in relatia parinte-copil. Insa, poate fi si o oportunitate de a consolida legatura si de a invata unul de la celalalt. Prin comunicare deschisa, respect reciproc si angajament pentru a depasi dificultatile impreuna. Parintii si adolescentii pot construi o relatie puternica si sanatoasa in timpul acestei perioade de tranzitie.

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp