Care este importanta jocurilor nonstructurate?

Care este importanta jocurilor nonstructurate?
Dezvoltarea aptitudinii de a vorbi cu sine:
Se refera la capacitatea copilului de a purta conversatii in mintea sa legate de rezolvarea unor probleme.
Procesarea gindurilor si a emotiilor:

In afara de a aduce putina distractie, jocurile de imaginatie ajuta si la rezolvarea emotiilor dificile cum ar fi furia si frica. Veti observa ca aceste emotii vor iesi la suprafata cind copilul se joaca singur.
Acceptarea propriei persoane:

Copiii care pot initia si se pot distra cu jocuri controlate de ei se plac pe ei insisi de obicei si isi dezvolta increderea.
Imbratisati un stil de viata sanatos:
Jocurile aduc multiple oportunitati pentru exercitii fizice care sunt utile in prevenirea obezitatii.
Succesul academic:

Exista o legatura intre joc si dezvoltarea cognitiva a copilului. De exemplu activitatile fizce repetitive cum sunt saritul pot crea noi cai neuronale in creier. Acestea sunt utile mai ales cind acesta trebuie sa memorize cuvinte sau cifre.
Dezvoltarea sociala si emotionala:
Jocul imaginativ permite copilului sa practice roluri sociale si sa dezvolte empatie, controlul impulsului si spiritual de cooperare.
Experinta fericirii:

Bucuria copilariei se mentine mai mult decit micile momente de tandrete. Expertii au descoperit ca copiii care au multiple oportunitati de a se juca devin adulti fericiti.

Strategii simple de a incuraja jocul nonstructurat liber:
Inchideti televizorul:

Ginditi-va cit de greu este sa evitati sa va uitati la TV intr-un restaurant. La fel se intimpla si la copil. Inchideti-l pentru a incuraja jocul independent, autocontrolat.
Limitati activitatile extra-curriculare:

Planificati nu mai mult de una sau doua activitati extra-curriculare pe anotimp. Un program supraincarcat de viata lasa prea putine oportunitati pentru jocul liber.
Modelati cum sa va jucati:
Stati pe covor si jucati-va cu copilul. Incercati sa faceti asta pentru cel putin 20 de minute pe zi.
Laudati copilul pentru ca se joaca independent:
Complimentati copiii cind demonstreaza creativitate si imaginatie in jocuri. Cuvintele dumneavoastra de lauda ii ajuta sa fie mindri.
Depozitati jucariile in locuri unde copiii pot ajunge:
Lasati cai de acces la jucarii incluzind niste jucarii mai clasice care sa necesite putina imaginatie.
Schimbati jucariile copilului:
Ascundeti ocazional unele jucarii. Veti fi uimit cum "noile" jucarii vor bucura copilul cind sunt vazute din nou.
Puneti intrebari:
Intrebati copilul despre ce este jocul. Lasati-l sa stie ca gasiti munca lui interesanta si ca merita atentie.
Luptati cu plictiseala adecvat:
Evitati tentatiei de a rezolva pliciseala copilului dindu-i ceva de facut de cite ori spune ca s-a plictisit. Lasati-l sa gaseasca moduri de joaca noi si creative.

Cum sa alegeti jucariile pentru copil?
Siguranta:

Cind selectati jucarii pentru copil este important ca acestea sa intruneaca nivelul corect al aptitudinilor si sigurantei acestuia. Incercati sa evitati jucariile cu componente mici care se pot desprinde si pot fi inghitite, aspirate pe nas.
Durabilitatea:

Jucariile care se pot spala, care rezista manipularii si explorarii copilului prin cadere sau muscare sunt cele mai eficiente. Acestea dureaza mult si pot fi folosite fara a fi inlocuite pentru mai mult timp.
Adecvate virstei:
Promovati provocarea si invatarea prin joaca cu jucarii care folosesc o aptitudine peste cele deja prezente ale copilului.
Distractive la toate virstele:

Jucariile care cresc o data cu copilul si sunt versatile ca utilizare ofera posibilitati de a invata multiple.
Foloseste sau priveste:
Jucariile care permit copilului sa exploreze activ, sa creeze, imite sunt cele mai bune.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp