Ce îl mai face fericit pe un copil?

Ce îl mai face fericit pe un copil?
Trăim într-o eră a vitezei și a tehnologiei, în care avem uneori impresia că accesul copiilor la progresul tehnologic reprezintă o concurență nedreaptă pentru noi, mai ales dacă suntem în ipostaza de părinte sau profesor. Uneori, chiar am auzit părinți sau educatori spunând că unii copii nu mai știu să se bucure de lucrurile simple, așa cum se întâmpla „pe vremea lor”. Personal, am constatat că de fapt copiii știu în continuare să se bucure de lucrurile simple, dacă li se oferă acces și la acestea.

La atelierele pentru copii pe care le realizez împreună cu prietena și colega mea psihoterapeut Daniela Mitrofan, participă copii care au acasă acces la console cu jocuri video, tabletă, telefon mobil (al lor sau al părinților ). M-am întrebat prima dată, dacă jocurile și activitățile educative pregătite de noi se vor ridica la nivelul așteptărilor copiilor și dacă vor fi la fel de bine primite precum jocurile video sau desenele animate. Răspunsul a venit în momentul în care am văzut zâmbetele, încântarea și fericirea de pe chipurile lor, atunci când realizam un anumit joc, dar și atunci când cereau în cor să mai reluăm o activitate care le plăcuse foarte mult. Printre lucrurile care încă îi mai bucură pe copiii din era vitezei și a tehnologiei, am descoperit:

 

- Să asculte o poveste despre un personaj care trece prin situații de viață asemănătoare cu ale lor.

- Să bea un ceai cald și să mănânce un biscuit (așa merge cel mai bine povestea : ) ).

- Să deseneze, coloreze sau să picteze.

- Să modeleze plastilina.

- Să facă împreună cu colegii de atelier, un colaj despre emoții.

- Să vorbească despre întâmplări diverse din viața lor.

- Să facă o mască de speriat frica.

- Să afle cum pot face un curcubeu într-o încăpere.

- Să facă un vulcan din câteva ingrediente din bucătărie.

- Să se joace cu mingea.

- Să mimeze personajul preferat, iar ceilalți să-l ghicească.

- Să danseze.

- Să sară coarda.

- Să alerge.

- Să mențină un balon în aer, fără să-l atingă cu mâna.

- Să li se spună lucruri frumoase despre ei.

- Să spună altora lucruri frumoase.

- Să le arate celorlalți un talent pe care îl au.

- Să facă origami.

- Să fie îmbrățișați.

- Să aibă un prieten bun.

- Să facă un puzzle.

 

Lista poate continua și cu siguranță e mult mai cuprinzătoare decât ce se poate realiza într-un spațiu și interval de timp limitat. Copiii ne povestesc adesea și de alte lucruri din viața lor de zi cu zi, care le aduc bucurie: să se joace cu animalul de companie, să meargă în excursie, să facă sport, să meargă la petreceri de copii/teatru/serbări/spectacole, să facă prăjituri împreună cu bunica,  să se plimbe cu bicicleta/rolele/skateboard-ul, să mănânce înghețată ș.a.m.d. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că ei încă știu să se bucure de lucruri simple, dacă au acces la ele. Nu trebuie neapărat să recurgă doar la tehnologie și jocuri pentru a se simți bine sau a fi fericiți. Prin urmare, pe copiii voștri, ce lucruri simple îi fac fericiți?

Andra Dumitrascu - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp