Cum sa calmati copilul cind plinge?

Toti copiii pling, dar lacrimile reprezinta de obicei un mod de avertizare. Cind nimic din ceea ce faceti nu calmeaza copilul, va puteti simti anxiosi. Va ginditi ca poate ceva nu este in regula cu copilul. Este important sa nu va pierdeti controlul. Trebuie sa ramineti calmi si sa ascultati cind copilul plinge. Un copil care plinge poate necesita sa fie schimbat de scutec, sa fie hranit sau doar sa simta prezenta parintelui. Poate este timpul unui somnic, o schimbare a pozitiei inconfortabile sau o sedinta de leganat. Sau poate micutul are nevoie de putina atentie. De asemenea cautati semne ale bolilor cum ar fi febra, varsaturile sau modificarile rutinei alimentare sau a somnului. Daca copilul pare in regula din aceste puncte de vedere dar continua sa plinga, ramineti calmi.

De ce pling copiii:

Plinsetul la un copil este primul mod de comunicare. Pe masura ce trece timpul parintii recunosc anumite tipuri de plins si ce vrea sa comunice copilul, dar la inceput fiecare sedinta de plins pare la fel.
Cind copilul plinge probabil vrea sa spuna urmatoarele:
- copilul are scutecul umed
- copilului ii este foame
- copilul este singur si plictisit
- copilul are nevoie de atentie
- copilul a avut parte de prea multa atentie
- pe copil il doare, copilul este obosit
- copilul s-a trezit
- copilul trebuie sa aiba scaun
- copilul se simte inconfortabil (este prea cald, prea frig, prea strins, a amortit pe o parte a corpului).

Iata citeva sfaturi pentru a va mentine calmi:
Luati o pauza:
Respirati adinc si numarati pina la 10. Repetati niste cuvinte sau fraze linistitoare, precum: "Ia-o usurel". Imaginati-va intr-un loc relaxant. Puneti o muzica usoara pe fundal. Daca sunteti singur puneti copilul intr-un loc sigur cum ar fi pe pat. Lasati copilul sa plinga pina va adunati intr-o alta camera. Amintiti-va ca nu va dezamagiti copilul sau sunteti lenes daca nu puteti opri plinsetul. Uneori copiii simt nevoia sa plinga.
Puneti-va in miscare:
Lasati copilul in leagan si faceti o scurta plimbare. Exercitiul va poate lua mintea de la plinset.
Exprimati-va emotiile:
Cind sunteti frustrat vorbiti tare. Spunind cuvintele cu voce tare - fie pentru dumneavoastra sau unei persoane din casa poate ajuta la ameliorarea tensiunii.
Cereti ajutor:
Lasati-va partenerul sau alta persoana de incredere din casa sa preia copilul pentru o vreme. Folositi acest timp pentru a dormi putin sau doar pentru a va relaxa.
Tratati-va copilul cu blindete:
Cind copilul nu poate fi calmat sunteti in stare de aproape orice pentru a opri lacrimile. Este OK sa fiti creativi dar amintiti-va importanta tratarii cu blindete a micutului. Copiii au muschii gitului slabi si se chinuie sa-si mentina capul. Scuturind copilul din sentimentul de frustrare poate avea consecinte devastatoare - incluzind leziuni cerebrale care conduc la convulsii, tulburari de invatare si retard mintal. Scuturatul sever poate fi periculos pentru viata copilului si chiar fatal.
Daca aveti probleme in a va controla emotiile cautati ajutor. Amintiti-va: a avea grija de dumneavoastra este cea mai buna cale de a va ingriji copilul.

Ce sa faceti pentru a calma copilul?
Raspundeti plisetului:

Daca copilul este singur si incepe sa plinga, luati-l in brate sau vorbiti-i, cintati-i. Este important sa fiti responsabili, astfel veti avea increderea necesara mai tirziu.
Apropiati-va:
Puneti fata linga copil astfel incit cind acesta va deschide ochii sa va vada ochii si fata. Frecvent siguranta indusa de vederea parintelui calmeaza un bebelus imediat.
Verificati mediul:
Vedeti daca copilul trebuie schimbat, verificati daca nu este iritat de la scutec. Daca a trecut ceva vreme de la papa hraniti-l din nou. Daca copilul este fierbinte sau rece schimbati paturile.
Miscati-va:
Multi copii tind sa se linisteasca cu putina plimbare sau leganat. Daca va ginditi, cind copilul era in pintec se misca mereu cind se misca mama. Puteti pune copilul in scaunul special in masina si mergeti la o plimbare.
Incercati putin zgomot:
Stim ca bebelusii pot auzi zgomote cind sunt in burtica in stadiile tardive ale sarcinii. Astfel, putin zgomot cum ar fi un radio mai incet sau alt zgomot constant usor poate relaxa uneori copilul.
Dati copilului o suzeta:
Uneori copiii vor sa suga ceva si nu sa manince.
Puneti copilul in patut:
Uneori copiii obosesc cind le oferim prea multa atentie si sunt suprastimulati si au nevoie de timp sa se calmeze.
Cind este prea mult:
Copiii au moduri diferite de a plinge. Cheia este sa cunoasteti modelul de plins al copilului sis a observati cind acesta nu mai este normal. Regula generala este ca daca un copil plinge constant si incontrolabil pentru mai mult de 2 ore este timpul sa chemati doctorul.

Colicile si plinsul:

Aproape toti copiii trec printr-o perioada de frustrare. Cind plinsetul dureaza peste 3 ore pe zi si nu este determinat de o problema medicala se numeste colica. Aceasta este o tulburare digestiva care are cauze variate: intoleranta la proteinele din alimente, intoleranta la alimentele diversificate, formarea gazelor intestinale, supraalimentatia, foamea, frica, frustrarea pot conduce la disconfort abdominal. Colicele afecteaza copiii incepind de la virsta de 3 saptamini si atingind maximum la 4 - 6 luni. Acestea incep sa se amelioreze la virsta de 6 saptamini si incet vor disparea la 12 saptamini. Cind se mentin si dupa 1 an este important un consult medical pentru alte cauze.
Frecvent, colica incepe cam in acelasi moment in fiecare zi. Pentru cei mai multi copii debutul este brusc, seara. Picioarele pot fi ridicate si burtica marita de volum. Miinile inclestate. Episodul poate dura citeva minute sau ore. Se calmeaza cind copilul elimina scaun si gaze si este obosit.
Puteti ajuta copilul tinindu-l in pozitie veticala si batindu-l pe spate usor pentru a elimina gazele. Puteti aseza copilul pe burtica si sa-i faceti un masaj usor pe spate. Atentie nu lasati copilul sa adoarma in aceasta pozitie.

Care sunt pericolele daca lasati copilul sa plinga pina adoarme?

Un mit nesanatos este idea potrivit careia copiii mai mici de 6 luni trebuie sa plinga pina cind adorm, pentru a nu deveni alintati. Expertii in cresterea copiiilor ne spun ca nu este posibil sa alintati un copil, iar daca raspundeti la plinsetul unui copil ii aratati ca este in siguranta si ca nevoile lui vor fi indeplinite.
Veti face copilul sa-si piarda incredere:
In timp ce multi copii pot invata sa fie singuri fara tulburari psihice, multi isi pierd increderea in alte persoane. Incep sa creada ca nevoile lor nu sunt luate in considerare. Asta ii face mai fragile si cu probleme ale somnului in viitor. Problemele increderii interfera cu dezvoltarea personalitatii lor.
Ajungeti sa ignorati cauzele trezirii in noapte:

Copiii au foarte putine moduri de a comunica cu cei din jurul lor. Plinsul este modul principal de a anunta adultii ca ceva nu este in regula si ca au nevoie de ceva. Daca va lasati copilul sa plinga pina cind adoarme puteti pierde mesaje importante pe care acesta incearca sa vi-le transmita. Ii poate fi foame, sete sau poate fi ud. Ii poate fi rau. Poate s-a incurcat in paturi sau i s-a prins un membru intre spitele de la patut. Poate avea nevoie de ajutorul dumneavoastra.
Desensibilizeaza parintii la plinsul copiilor:
Cind un nou-nascut plinge, parintii copilului au o reactie psihologica. Le creste presiunea singelui, frecventa cardiaca creste si au un mic virf de adrenalina. Aceste reactii biologice sunt parte din modul de supravietuire al copilului. Deoarece parintii sunt sensibili la plinsetul copilului, vor rapunde repede cind acesta are nevoi. Lasindu-va copilul sa plinga pina adoarme exista riscul sa deveniti insensibili la plins si sa nu mai aveti reactiile biologice necesare pentru a va ingriji bine copilul.
Modificari ale sistemului nervos:
Dupa cercetarile facute, lasind copiii sa plinga pina adorm determina modificari permanente in sistemul lor nervos in moduri negative. Studiul indica ca acesti copii au o incidenta crescuta la tulburari de stres post-traumatic ca adulti. Ii face mai sensibili la trauma si mai putin capabili de a face fata stresului.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp