Cum sa faceti copiii sa doarma

Desi nu puteti sa faceti copiii sa doarma cind vreti dumneavoastra, exista citeva strategii care va pot ajuta sa convingeti copiii sa adoarma repede si sa ramina adormiti pe perioada noptii. Implementarea unor strategii bune de a dormi si a unor obiceiuri sanatoase ale somnului nu sunt bune doar pentru copilul mic, dar si pentru viitorul adult. Imbunatatiti modelul de somn al micutului intr-un mod blind, cu respect si benefic pentru intreaga familie.

Iata citeva sfaturi de aplicat:

Creati un spatiu linistitor pentru copil. O camera curata si ordonata induce un somn sanatos. Instalati storuri la ferestre sau draperii, pentru a inlatura lumina deranjanta. Adaugati un casetofon cu cintece de leagan sau povesti in camera.
Estimati cantitatea de somn de care are nevoie copilul. Copiii au nevoie de diferite perioade de somn, totusi multi copii nu dorm indeajuns. Realizati ca ora de mers la culcare trebuie sa fie mai devreme decit pentru adulti. Tipic, prescolarii au nevoie de 10 - 12 ore de somn, scolarii mici in jur de 10 ore, iar preadolescentii 9 ore. Adolescentii au nevoie de 8 - 9 ore de somn pe noapte.
Planificati o rutina de seara care sa functioneze in familie. Cina ar trebui sa fie urmata de activitati de seara relaxante si linistitoare. Fiti siguri ca lasati timp pentru relaxare dupa joaca activa. Sunt necesare cam 30 de minute pentru rutina de seara a copilului.
Faceti baie copilului sau trimiteti-l sa faca un dus cald inainte de a incepe rutina de seara. Folositi un produs de baie calmant cu levantica si musetel pentru un copil mic sau alte arome relaxante pentru copiii mai mari. Faceti ultimul drum la baie si pentru ingrijirea dintilor in acest timp.
Povestea de seara. Mentineti traditia povestirii de culcare cit timp copilul este interesat si incurajati-l sa citeasca putin inainte de a se culca. Folositi acest timp pentru a vorbi despre ziua ce a trecut.
Spuneti noapte buna. Unii copii pot adormi mai usor daca au pe fundal o muzica usoara sau de meditatie in camera.
Culcati copilul la aceeasi ora in fiecare noapte si treziti-l dimineata la aceeasi ora in fiecare zi. A fi constant este cheia pentru a invata un copil sa doarma.
Luati in considerare marimea patului. Unii parinti isi muta copiii intr-un pat pentru gemeni sau chiar mai mare imediat ce nu mai trebuie sa stea in leagan. Pentru unii copii nu exista nici o problema, dar altii se simt intimidati sau chiar infricosati de marimea sa. In functie de natura copiilor, paturile pentru sugari pot face o tranzitie reusita de la leagan la pat. Fiti siguri ca copilului ii place patul si se simte confortabil in el.
Cereti copilului sa mearga la baie inainte de culcare. Uneori nevoia de a merge la baie face copilul sa se trezeasca si apoi sa caute companie. Limitati aportul de sucuri inainte de culcare.
Nu mergeti la copil de fiecare data cind plinge sau va cheama. Daca veti face astfel copilul va cistiga. Spuneti copilului ca nu veti veni mereu pentru pupici, imbratisari, povesti. Daca copilul paraseste camera redirectionati-l simplu inapoi, fara a discuta cu el. Nu aratati ca sunteti slab sau copilul va invata ca acest comportament determina o schimbare.

De ce incearca copiii sa stea treji?
Un copil poate parea si actiona obosit dar inca se cearta pentru a sta treaz deoarece copiii sunt motivati sa exploreze si sa se asigure ca nu pierd nimic. Dumneavoastra trebuie sa decideti cind copiii trebuie sa mearga la culcare.
Mantra de culcare:
Ca parte a rutinei este o idee buna sa aveti un indiciu vocal pentru a lasa copilul sa inteleaga ca este timpul pentru nani. "Este timpul pentru somnic", "Noapte buna, somn usor" sau alte fraze repetitive care sa transmita copilului ca este timpul sa se duca la culcare. Folositi aceasta mantra in loc sa-l implorati sau sa va certati cu el. Pe masura ce va angajati intr-o discutie cu copilul va scade sansa ca acesta sa adoarma.
Paturile sunt pentru dormit:
Puneti-va copilul sa doarma acolo unde isi petrece noaptea. Astfel se va face o conexiune intre copil si pat, dormitor si somn, crescind tendinta de a adormi cind sunt in pat. Nu permiteti copilului sa adoarma uitindu-se la televizor, la DVD in pat.
Regulile de aur:
O data ce copilul este in pat nu ii permiteti sa coboare pentru tot felul de scuze. Fiti siguri ca are apa pe noptiera si acces la toaleta. Copilul va incerca sa coboare din pat pentru diferite motive sau sa va cheme pe dumneavoastra pentru ca le este brusc foame, de exemplu. Repetati mantra pentru somn, vorbiti putin cu copilul, puneti-l inapoi in pat si parasiti camera.
Terminati dilemele de peste zi:
Serile pot fi excitante si haotice. Fiecare vine acasa impartind istorisiri, recuperind joaca si incepind activitati precum pregatirea mesei, a ghiozdanelor pentru miine. Daca nu v-ati vazut copilul toata ziua puteti fi tentat sa va jucati putin cu el. Incercati sa faceti aceste lucruri cit mai devreme ziua si terminati cu activitati linistitoare precum cititul sau punind papusile la culcare. Evitati jocurile pe calculator seara pentru ca acestea stimuleaza creierul copilului si fac somnul mai dificil.

Ce sa nu faceti pentru a determina copilul sa doarma
:
Nu puneti copilul in pat cu o sticluta de suc, sau lapte sau o ciocolata. Doar apa.
Nu umpleti patul copilului cu jucarii. Lasati una preferata. Prea multe jucarii pot distrage atentia de la somn.
Nu folositi amenintarea pentru a trimite la culcare. Somnul trebuie sa fie in siguranta, un moment plin de dragoste nu o pedeapsa.

Copilul dumneavoastra are o tulburare de somn?
Daca copilului ii trebuie o perioada lunga de a se linisti noaptea sau se trezeste in timpul noptii parintii se gindesc ca au o problema. Totusi daca acesta se trezeste plin de energie si nu este obosit in timpul zilei se poate ca acesta a dormit indeajuns.
Unii copii au pur si simplu nevoie de mai putin somn decit altii, ca si adultii.
Dar cum putem fi siguri?
- copiii nu pot adormi intr-o perioada de 30 de minute
- se trezeste frecvent in timpul noptii
- se trezeste fiind inca obosit
- adoarme in timpul zilei.
Daca copilul se inscrie in aceste scenarii, mai ales aliniatul 3 si 4, exista riscul sa fie o problema. Totusi cele mai multe probleme ale copiilor in legatura cu somnul se datoreaza suprastimularii si obiceiurilor rele. Ambele pot fi controlate cu putina perseverenta.
Fiti atenti ca copilul sa faca indeajuns de multa miscare inainte de a adormi. Verificati daca camera in care doarme este linistita, fara lumina prea multa, fara ceasuri care sa faca galagie, fara obiecte stralucitoare. Nu dati inainte de culcare copiilor sa manince dulciuri sau produse cu cafeina. Incercati sa opriti aceste produse cu 3 ore inainte de culcare. Stresul joaca un rol in somnul copiilor. Pastrati comunicarea deschisa si discutati cu copiii inainte de culcare. Faceti-i sa va spuna problemele lor.

Ce trebuie sa stiti despre ciclurile de somn?

Cind oamenii adorm penduleaza intre miscarile rapide ale ochilor (REM) si somnul fara miscari rapide ale ochilor (NREM) . In REM ochii se misca rapid, corpul nu se misca mult si se formeaza visele. REM este somnul usor si stadiul in care copiii se trezesc usor. NREM este somnul profund. Fiecare somn usor este o perioada in care copilul este predispus sa se trezeasca.
Somnul bebelusilor:
Copiii trec printr-un ciclu de somn la fiecare 50 - 60 de minute, astfel se afla in stadiul REM al somnului si se pot trezi de multe ori pe noapte. Nou-nascutii adorm oricind, in moduri repetate, noaptea si ziua. La virsta de 4 luni copilul va dormi 6 - 8 ore pe noapte iar la virsta de 6 luni cam 10 - 12 ore. Cei mai multi copii inca se trezesc o data pe noapte chiar si la virsta de 9 luni. Unii pot adormi singuri inapoi iar altii au nevoie de ajutor. Cercetatorii au descoperit ca copiii nascuti din mame cu depresie sunt mai predispusi la modele de somn haotice.
Somnul la scolari:
Scolarii au nevoie de 9 - 12 ore de somn pe noapte. La aceasta virsta copiii incep un obicei de a se depriva din ce in ce mai mult de somn.

Cum sa va convingeti copilul sa doarma in propriul pat:

Multe familii au ales un pat pentru toata lumea. De fapt cele mai multe culturi din jurul lumii astazi au un pat de familie. Totusi sa aveti un pat de familie nu este cea mai buna idee pentru toata lumea. Este mai bine sa invatati copiii sa doarma in patul lor, pentru a nu va neglija viata sexuala si emotionala cu partenerul.
Iata citeva sfaturi pentru a va ajuta copiii sa accepte sa doarma in paturile lor:
Nu merge sa spuneti copiilor sa doarma in patul lor si apoi cind se trezesc sa ii acceptati la dumneavoastra in camera. Astfel vor invata ca persistenta lor va fi rasplatita cu o excursie in pat la dumneavoastra.
Cel mai bun abord este sa descoperiti cauza acestor comportamente ale copiilor. La un anumit nivel copilul stie de ce nu vrea sa doarma in patul lui. Daca il veti intreba direct care este cauza s-ar putea sa nu primiti un raspuns corect.
Un mod bun de a descoperi ce simte copilul este sa va jucati cu el folosind papusi sau figuri de actiune care sa reprezinte membrii familiei. Interpretati citeva activitati reprezentative pentru familie: ora mesei, plimbarea in parc, condusul masinii. Fiecare dintre aceste situatii vor permite copilului sa-si manifeste trairile. Cind mergeti la somnic, daca copilul ezita sa vorbeasca, puteti incerca dumneavoastra sa vorbiti pentru personaje. Copilul va va corecta daca veti gasi motivatii inadecvate pentru persoanje.
Un alt abord este sa incurajati copilul sa coloreze sau sa picteze in timp ce va spune ce creaza. Fiti siguri ca ii lasati timp indeajuns sa se deschida si nu reactionati negativ daca spune ceva ce nu vreti sa auziti.
Probabil veti descoperi ca acesta are cosmaruri sau ii este frica de intuneric, sa fie singur in camera, sau este gelos pe un parinte sau un frate, ii este frica sa nu va piarda afectiunea daca se face mare sau alte variante.
Daca copilul sufera de cosmaruri dati-i lucruri care sa-l ajute in lupta impotriva fricilor sale. Dati copilului o lanterna cu care sa se joace intr-o camera intunecata pentru a-si depasi frica de intuneric. Dati-i un spray plin cu lotiune impotriva monstrilor, pentru a trage in monstri daca vin. Inregistrati o caseta cu cintecele preferate ale copilului si povestile pe care o poate asculta cind este singur. Ii puteti da un animalut de plus mare cu care sa doarma.
Daca principalul motiv pentru care copilul vrea sa doarma cu dumneavoastra este frica de intuneric, folositi ideile de mai sus pentru a-l ajuta sa adoarma.
Daca descoperiti ca copilul este gelos pe un parinte sau frate, evaluati situatia si determinati daca are motiv intemeiat pentru gelozie. Daca are un frate mai mic care primeste cea mai mare parte a atentiei dumneavoastra in timpul zilei poate simti ca noaptea sunteti numai al lui.
Daca copilul va dezvaluie ca ii este teama ca va pierde afectiunea dumneavoastra cind va creste mare, discutati cu acesta despre cind va fi copil mare. Se poate sa ii trimiteti mesaje gresite ca va doriti ca el sa ramina bebelus. Daca este asa reginditi-va sentimentele si modul de a comunica cu copilul.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp