Cum sa vorbesti cu copilul despre alcool

Tinerii nu isi anunta parintii: "Am baut o bautura cu alcool" sau" Am fumat o tigara cu marijuana pentru relaxare". Experimentarile cu droguri, tigari si alcool au loc in secret, cu prietenii. Parintii nu pot sti niciodata sigur daca copiii lor beau, iau droguri sau fumeaza, dar pot participa sigur la un dialog deschis, impartind informatia de care au copiii nevoie pentru a lua decizii corecte.
Observati influentele din viata copilului, cum sunt reclamele. Daca acesta vede o reclama la bere, explicati-i ca doar adultii au voie sa bea si ce este consumul responsabil de alcool. Daca va inteba: "Cum de tu si mama beti vin la masa?" raspundeti sincer ca este OK pentru adulti sa bea dar doar in cantitati mici.
Inainte de a vorbi cu copilul pregatiti-va inainte pentru conversatie. Fiti siguri ca sunteti in cunostinta de cauza fata de alcool si efectele sale. Evaluati-va comportamentele si atitudinile fata de alcool si clarificati-va credintele despre consumul de alcool la adolescenti. De exemplu, exista o anumita virsta cind credeti ca este acceptabil pentru un adolescent sa incerce alcoolul? Ginditi-va la principalele puncte pe care vreti sa le discutati cu copilul, intebarile pe care le va pune si cum veti raspunde la ele.

Sfaturi:

Aflati ce stie deja copilul. Multi parinti se sperie sau incep cu discursul. Tinerii sunt curiosi despre lucrurile adultilor iar singura cale de a afla ce stiu acestia este de a fi deschis provocarilor si sa ii lasati sa vorbeasca despre grijile lor si ideile care le vin in cap. Nu doar veti afla ce gindesc si fac, dar ii puteti indruma.
Oferiti-le ajutorul. Copilul dumneavoastra simte nevoia sa i se spuna specific ca va poate suna indiferent ce s-a intimplat. Spuneti-le mereu "Poti sa ma suni, indiferent de ce se intimpla". Spuneti-le ca daca au baut si nu nu pot conduce in siguranta trebuie sa va sune pentru a veni sa ii luati. Spuenti-le: "Nu imi place sa te vad beat, dar prefer sa te vad asa decit mort".
Evitati amenintarile. Parintii care ameninta constant copiii fata de abuzul de alcool ii indeparteaza. Lasati comunicarea deschisa exprimindu-va ingrijorarea si aratind tinarului acceptare si respect.
Lasati conversatia deschisa. Educatia despre alcoholism nu incepe si se termina intr-o singura conversatie. Discutia despre alcool si droguri trebuie sa fie continua pentru a fi explorate toate aspectele. Ascultati pucntul de vedere al tinarului, nu il intrerupeti mereu pentru a spune dumneavoastra ce credeti. S-ar putea ca ideea inceputa de acesta sa nu mai fie reluata sau sa ratati o marturisire.
Iata citeva intrebari care pot fi abordate in discutie:
- este OK sa permiti unui tinar sa bea?
- care este parea ta despre parintii care dau alcool tinerilor?
- crezi ca alcoolul este un mod bun de relaxare?
- cind este prea mult?
- ce crezi tu despre consumul de alcool si condusul masinii?
- ce faci cind prietenii beau prea mult alcool?
Acceptati posibilitatea ca copilul dumneavoastra ar putea bea. In timp ce puteti fi atent la ce face copilul, nu puteti sti ce se intimpla in cercul lui social. Dind atentie indiciilor pe care le primiti si intrebindu-l ce crede, veti observa procesul acestuia de a lua deciziile.
Gasiti un echilibru intre a fi complet naiv si a va gindi la ce e mai rau. Impunerea regulii ca copilul sa nu bea niciodata este OK, totusi exista o posibilitate ca acesta sa experimenteze consumul de alcool. Vreti ca acesta sa stie ce doriti de la el si sa se gindeasca la problema inainte pentru a face o alegere corecta.
Iata citeva intrebari pentru copil:
- ce vei face cind esti la o petrecere si toti prietenii tai beau?
- cind, daca se intimpla vreodata, ai sa bei alcool vei vrea sa te imbeti, sa te ametesti, sa te relaxezi sau sa fii social?
- ce crezi ca este consumul de alcool in scop social?
Fiti atenti la mesajele duble. Tinerii primesc mult prea multe mesaje contradictorii fata de alcoolism. Nu au nevoie de acelasi lucru si de la parintii lor. Acestia urasc sa-si vada parintii beti sau folosind droguri. Daca vii acasa de la servici si spui: "Chiar am nevoie de o bautura!" trimiti mesajul ca alcoolul este modul in care faci fata stresului si problemelor.
Explicati tinarului pericolele consumului regulat de alcool. Spuneti-le despre problemele sociale daca acesta este abuzat: problemele in relatie, pierderea evenimentelor importante acasa, la scoala sau serviciu.
Supravegheati copilul noaptea si in weekend. A fi vigilent nu inseamna totusi a fi invaziv in viata copilului, indepartindu-l. Stabiliti reguli clare de cite ori acesta pleaca la petreceri. Faceti rost de un numar de telefon cind acesta merge in locatii necunoscute dumneavoastra. Spuneti-i sa va sune cind a baut si vrea sa vina acasa cu masina.
Fiti un bun exemplu. Parintii sunt modele importante pentru copii. Studiile indica ca daca un parinte foloseste alcool, copiii sai sunt mai predispusi la consumul de alcool. Folositi alcoolul moderat. Nu spuneti copiilor povesti pentru a explica de ce beti intr-un fel in care bauturile alcoolice arata ca sunt distractive si la moda. Cind aveti o intrunire cu alti adulti la care participa si copiii, fiti siguri ca sunt disponibile bauturi fara alcool si mincare indeajuns.
Incurajati prietenia. Cunosteti prietenii copilului mai bine. Acestia beau? Vorbiti direct cu copilul despre calitatile unui prieten care conteaza, cum este increderea si bunatatea decit popularitatea si atitudinea de vedeta. Includeti prietenii lui in discutii. Invitatii in bucatarie cit timp copilul se imbraca de exemplu si abordati-l.
Luptati impotriva plictiselii copilului. Un motiv pentru care copiii beau este pentru a nu se plictisi. Incurajati copiii sa participle la activitati care sunt provocatoare si energetice.
Discutati tehnicile de refuz. Ajutati copilul sa gaseasca citeva scuze pentru a nu participa la situatiile care implica alcool si droguri. Spuneti copilului ca este OK sa nu bea niciodata. Cei care au curajul de a fi impotriva grupului si fac ce este mai bine pentru ei sunt de admirat. Punctati acest lucru. Spuneti-le ca atunci cind le vine sa vomite este un semn ca au baut prea mult.

Factorii de risc pentru abuzul de alcool la copii:
Factorii de risc pentru abuzul de alcool la copii cuprind pe cei biologici si psihosociali. Factorii de risc biologici variaza larg si arata ca exista inca nevoia de cercetare in acest domeniu.
Iata factorii de risc biologici identificati:
- genetica poate juca un rol in problemele fiecaruia de alcoolism, dar modul cum intervine aceasta trebuie inca studiat; studiile arata ca copiii alcoolicilor sunt semnificativ mai predispusi la consumul bauturilor alcoolice si de a deveni eventual alcoolici fata de copiii parintilor care nu beau
- comportamentul, copiii care sunt clasificati la virsta de 3 ani ca fiind problematici, nelinistiti, neascultatori, impulsivi sau usor de distras prezinta mai tardiv risc dublu de a bea
- tulburarile psihiatrice reale pot fi marker pentru abuzul de alcool la copii
- activitatea cerebrala nu pune copilul la risc de a bea alcool, dar unii doctori au putut folosi undele cerebrale pentru a face predictii despre riscul de a fi alcoolic.

Factorii de risc sociali:

- copiii carora li s-a spus sa nu bea de catre parinti, chiar asculta si sunt mai putin predispusi decit cei care nu au discutat despre alcool cu parintii
- copiii care au parinti cu atitudini prietenoase fata de alcool tind sa bea
- lipsa sustinerii parentale, a incurajarilor, monitorizarii si a comunicarii contribuie la decizia de a bea
- certurile parintilor, respingerea si pedepsirea contribuie la decizia de a bea alcool
- abuzul si trauma sunt cauze sugerate ale copiilor pentru a consuma alcool, copiii aflati in tratament pentru alcoolism raporteaza rate ridicate ale abuzului sexual, fizic, verbal sau starea repetata de martor la violenta.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp