Dezvoltarea psihosexuala dupa Freud

Dezvoltarea psihosexuala dupa Freud
Stadiile dezvoltarii psihosexuale ale lui Freud: Teoria lui Freud incearca sa explice cum ne formam identitatea sexuala, atitudinile fata de comportamentul sexual si reactiile noastre emotionale fata de sex. El credea ca dezvoltarea sexuala este mai mult psihologica decat de natura biologica.

Dupa Freud, dorinta noastra sexuala ne face sa cautam placerea in diferite parti ale corpului, in timpul diferitelor stadii ale dezvoltarii psihosexuale. Aceasta dorinta el a denumit-o libido, pe care-l folosim sa experimentam placerea in zonele erogene in timpul celor 5 stadii ale dezvoltarii. Principalele zone erogene sunt gura, anusul si genitalele.

Stadiul oral la 18 luni:
Acesta dureaza cam 2 ani, in timpul carora copilul obtine placere pe calea gurii - prin supt, muscat si mestecatul diferitelor obiecte.

Stadiul anal de la 18 luni pana la 3 ani:
Acesta tine 1-2 ani in timpul carora sugarii obtin placere din mentinerea sau eliminarea materiilor fecale. Acest stadiu coincide cu cel in care copiii sunt invatati la toaleta.

Stadiul falic de la 3 la 6 ani varsta:
Dureaza 3 ani, in timpul carora copilul prescolar obtine placere prim autostimularea falusului. La barbati falus este penisul, iar la femei este clitorisul. Acest stadiu se termina la virsta de 6 ani.

Stadiul de latenta de la 6 ani pana la pubertate:
Acesta se mentine 6 ani, incepe la varsta de 6 ani si se termina la 12-13 ani, sau cand incepe pubertatea. Acum dorinta sexuala a copilului este tintita spre parintele de sex opus. Totusi, deoarece acest tip de dorinta sexuala este considerat a fi social inaceptabila, copilul se simte vinovat si isi represeaza dorintele la nivel inconstient. Dorinta sexuala inconstienta pentru parinte este ceea ce Freud a numit complexul lui Oedip, inspirat din tragedia greaca „Regele Oedip”, in care Oedip isi omoara tatal si se insoara cu propria mama. Pentru femei se foloseste termenul „complexul Electra”, o poveste similara cu „Regele Oedip”.

Stadiul genital inceputul pubertatii:
Incepe la varsta de 12 ani si continua pe perioada vietii de adult. Pe masura ce incepe pubertatea, represia exercitata inainte asupra libidoului se ridica, iar individul incepe sa devina constient de sex si dorintele sale sexuale fata de sexul opus. Dorinta sexuala se modifica de la falus la un interes mai general fata de sexul opus. Freud credea ca dezvoltarea sexuala este afectata negativ daca exista o excitare sau inhibitie exagerate asociate cu un anumit stadiu psihosexual. Acestea vor determina blocarea libidoului pe o anumita zona erogena.
Astfel, persoana poate dezvolta unele probleme in viata, cum este supraalimentatia, constipatia, pedofilia, alcoolism, fetisism, disfunctie erectila si imposibilitatea de a se bucura de sex.

Multe persoane nu sunt de accord cu aceasta teorie si considera a fi influentat de secolul in care traia. Freud s-a nascut in epoca Victoriana in care manifestarea dorintelor sexuale si sexualitatea in general erau descurajate.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp