Personalitatea dupa Freud

Teoria lui Freud asupra personalitatii:
Sigmund Freud - parintele psihanalizei - incearca sa explice prin teoria personalitatii procesele implicate in expresia si modelarea unei personalitati. Personalitatea consta din trei parti: id, ego-ul si superego-ul.

Id: Id este definit de expresia psihologica a necesitatilor biologice umane cum este foamea si setea. Id este prezent la nastere si este mai mult sau mai putin la fel la noi toti. De aceea manifestarea id este parte din noi si nu face personalitatea noastra unica. Dupa Freud id este prima data prezent la nou-nascut unde se manifesta prin urmarirea principiilor placerii. Aceasta inseamna de fapt ca id va indemna copilul sa-si satisfaca necesitatile biologice primare cum este nevoia de apa pentru a satisfice setea sau nevoia de a dormi pentru a ameliora oboseala. Id continua sa stea cu noi toata viata. Id este o parte non unica a personalitatii care ne ajuta sa traim. Acesta ne face sa ne satisfacem necesitatile fiziologice oricat de nepotrivite ar fi ele.

Ego: Ego este ceva care se dezvolta drept rezultat al experientelor pe care omul le are in viata, frustrarile si incercarile sale. Ego se dezvolta pentru ca omul sa se integreze in societate asa cum este ea nu asa cum ar vrea el sa fie. Ca rezultat ego urmeaza principiile realitatii deoarece ne permite sa facem fata situatiilor actuale in acelasi timp prevenind satisfacerea nevoilor fiziologice imediate pe care le avem de la id. Se spune ca ego incepe sa se dezvolte de la varsta de 2 - 3 ani si va continua sa ramina parte din personalitatea noastra pentru intreaga viata. Astfel putem spune ca ego actioneaza ca un mecanism de control impiedicandu-ne de a fi un sclav al id care este interest doar sa ne faca sa ne satisfacem nevoile primare indiferent de cat de nepotrivite ar fi.

Superego:
Se dezvolta drept rezultat al valorilor pe care le castigam de la familie si in societate. Daca acceptam aceste valori superego devine o parte integrala a personalitatii noastre. O parte din superego este constiinta care ne face sa ne simtim vinovati cand facem ceva care este impotriva cererilor superego. Astfel superego este ghidul nostru moral care ne face sa ne conformam valorilor sociale pe care le-am acceptat de la societate. Daca facem ceva care sa rupa aceste valori constiinta noastra ne va face sa ne simtim vinovati. Se spune ca superego se stabileste pe la varsta de 7 ani.

Ego ideal: Este o alta parte a superego implicata in determinarea dorintelor noastre de afirmare in viata si a responsabilitatilor pe care ni le asumam. Deoarece ego ideal este parte din superego acesta reflecta de obicei ce vor parintii nostrii sa facem in viata. Ego ideal arata dorintele parintilor nostri pentru viitorul nostru in viata.

Mecanisme de protectie ale personalitatii Unul dintre conceptele cheie ale teoriei personalitatii lui Freud este existenta mecanismelor de ego aparare. Aceste procese inconstiente actioneaza ca un scut si protejeaza ego de a fi lezat de evenimentele emotional dureroase pentru a putea functiona si face fata realitatii.
Exista 7 tipuri de mecanisme de aparare folosite pentru a proteja ego:

Negarea realitatii:

Este primul mecanism si frecvent folosit de catre copii desi mai apare si la adulti. De fapt implica negarea realitatii unei situatii si a crede ceea ce vrei fara a fi bazat pe niste fapte.

Represia:

Apare cand ego experimenteaza unele evenimente neplacute legate de emotii negative. Pentru a se proteja ego represeaza aceste sentimente neplacute si evenimente la un nivel inconstient.
Freud credea deasemeni ca si unele dorinte sexuale devin represate.

Proiectia:

Apare cand crezi ca s-a intamplat evenimentul altei persoane si nu tie. In alte cuvinte se spune ca iti reflectezi inconstientul in alta persoana iar de fapt te uiti la tine insuti. De exemplu daca spui ca o anumita persoana este foarte geloasa pe succesul alteia, de fapt esti o persoana geloasa si invidioasa. Totusi pentru ca ego nu vrea sa se confrunte cu aceste sentimente isi proiecteaza gelozia asupra altei persoane din inconstientul nostru.

Identificarea:

Apare cand ego se identifica cu atributele dezirabile. Sunt de obicei atributele unei alte persoane cum este puterea, statutul sau unele talente speciale. De exemplu persoana vede un film care il inspira iar ego sau se identifica cu anumite caractere facind respectiva persoana sa creada ca sunt similari in unele feluri.

Fantezia:
Apare cand ego isi imagineaza a avea ceva ce nu poate obtine in viata de zi cu zi. Aceasta fantezie protejeaza ego de emotii inconfortabile si negative pe care nu vrea sa le confrunte.

Rationalizarea:

Este un proces prin care ego isi explica un esec. De exemplu cand nu reusesti in ceva ce ti-ai propus dai vina pe ghinion sau o pregatire mai slaba. Rationalizarea nu se bazeaza de obicei pe fapte desi felul in care sunt prezentate le face sa para explicatii logice.

Formarea reactiei:

Apare ca un fel de a bloca o dorinta inconstienta de a se manifesta la un nivel constient. Astfel o persoana poate actiona ostil fata de o alta in efortul de a represa o dorinta sexuala ascunsa pe care o are. La nivel inconstient acestia pot dori o relatie sexuala cu un membru al familiei dar deoarece este inacceptabil social este represata la nivel inconstient. Astfel, pentru a evita formarea unei prietenii cu acest membru vom deveni ostili. Daca sunt sub influenta alcoolului sau a drogurilor atunci formarea acestei reactii cedeaza si se va manifesta dorinta ascunsa.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp