Resursele de reechilibrare sunt în noi!

Resursele de reechilibrare sunt în noi!

"DeÈ™i lumea este plină de suferință, aceasta este plină, de asemenea, de resurse pentru a le depăși." Helen Keller 

 

Perioadele dificile ne creează teamă È™i este uÈ™or să fim prinÈ™i în plasa îngrijorărilor. Avem tendinÈ›a să prezicem viitorul folosind anxietatea noastră drept ghid. Acest lucru ne determină adesea să catastrofăm È™i, uneori, să intrăm în panică, neluând în seamă faptul că nu putem prezice cu exactitate viitorul.


În faÈ›a unor evenimente noi din viaÈ›a noastră, mai ales atunci când sunt neaÈ™teptate sau nedorite, este firesc să fim îngrijoraÈ›i într-o anumită măsură, să avem, poate, anumite gânduri È™i stări de teamă. Nu putem însă spune acelaÈ™i lucru atunci când neliniÈ™tea creată atinge cote ridicate È™i generează anumite reacÈ›ii în corpul nostru (de exemplu, inima bate mai puternic, respiraÈ›ia devine prea accelerată sau sacadată, unele grupe de muschi se încordează, transpirăm, avem insomnii, simÈ›im furnicături etc ).


Este evident că situaÈ›ia cu care ne confruntăm în prezent nu este nici pe departe cea mai uÈ™oară din viaÈ›a noastră, având în vedere că pandemia generată de noul coronavirus nu are precedent. DeÈ™i majoritatea oamenilor a dat dovada de o mare flexibilitate în adaptarea la noua situaÈ›ie, în anumite privinÈ›e realitatea poate continua să fie descurajatoare, mai ales că nu È™tim cu certitudine ce se va întâmpla în continuare. La un moment dat, persistenÈ›a incertitudinii poate să genereze îngrijorare È™i frică la cote ridicate chiar È™i în rândul celor care, de regulă, nu au tendinte anxioase.


Ne putem însă înfrânge anxietatea È™i recâÈ™tiga sentimentul de siguranță, iar pentru aceasta este suficient să alocăm puÈ›in timp propriei persoane folosind tehnicile prezentate în continuare.

 

Să învățăm să gestionăm incertitudinea


Motivul pentru care situaÈ›ia actuală creează anxietate este în principal lipsa de control autopercepută. Viitorul pare că ne scapă din mână. Chiar È™i cei de la care căutăm de obicei răspunsuri - părinÈ›ii, bătrânii, liderii noÈ™tri spirituali È™i politici - sunt în dificultate. Acest lucru poate părea destul de îngrijorător. Cu toate acestea, adevărul este că viitorul nu a fost niciodată previzibil, în pofida eforturilor noastre neobosite de a-l controla. De-a lungul istoriei, viaÈ›a a luat întotdeauna întorsături neprevăzute. ÎnaintaÈ™ii noÈ™tri au fost loviÈ›i de zeci de molime, de mii de dezastre naturale È™i de războaie, care au dus la dispariÈ›ia extrem de multor oameni (istoria scrisă consemnează 3.023 de războaie în care a pierit aproape a È™asea parte din omenirea actuală ). Acum, într-o situaÈ›ie de asemenea grea, înÈ›elegem că astfel de lucruri se întâmplă indiferent de voinÈ›a sau dorinÈ›a noastră, că sunt în afara controlului nostru.


A face față necunoscutului este o sarcină de zi cu zi, deoarece viaÈ›a este în continuă schimbare. Chiar dacă în vremurile actuale ne străduim să facem ca acest lucru să pară mai puÈ›in evident, nimic nu este exact previzibil, iar gradul de imprevizibilitate creÈ™te cu complexitatea problemei.


"Singura constantă în viaÈ›a noastra este schimbarea", constata Heraclit în Grecia Antică. Să ne gândim că, de exemplu, fiecare zi este mai scurtă sau mai lungă decât ziua precedentă. Cu fiecare secundă suntem mai bătrâni decât am fost cu o secundă înainte. Nimic nu este niciodată cu adevărat previzibil, cu excepÈ›ia schimbării. Dacă îmbrățișăm acest concept ne putem oferi un sentiment de calm, pentru că ne ajută să conÈ™tientizăm că È™i aceasta situaÈ›ie dificilă este una trecătoare. "Va fi soare după ploaie", însă nu putem È™ti precis cât va dura această transformare. Până atunci, ne putem foarte bine concentra pe lucrurile pe care le putem controla.

 

Să controlăm ceea ce putem.


Starea de liniÈ™te È™i relaxare o putem obÈ›ine, pur È™i simplu, exersând o tehnică de control al respiraÈ›iei. RespiraÈ›ia este un proces automat, în sensul că se întâmplă în afara conÈ™tientizării noastre. Are loc de mai multe ori pe minut - undeva între 12 È™i 20, mai exact. Cu toate acestea, avem capacitatea de a ne controla respiraÈ›ia. Ne putem È›ine respiraÈ›ia când ne scufundăm într-o piscină sau vom inspira adânc în timp ce un stetoscop este apăsat pe pieptul nostru, de exemplu. Acest aspect are o utilitate deosebită atunci când ne confruntăm cu anxietatea, deoarece frica se manifestă adesea ca un răspuns visceral. Este extrem de eficientă combaterea simptomele fizice declansate de anxietate prin tehnica respiraÈ›iei, deoarece se activează sistemul nervos parasimpatic, responsabil de odihnă È™i relaxare È™i care combate direct excitaÈ›ia fizică.


Una dintre cele mai eficiente tehnici de respiraÈ›ie este „respiraÈ›ia abdominală". Aceasta presupune să punem o palmă pe piept ÅŸi o palmă pe abdomen È™i să inspirăm lent, încet ÅŸi profund "starea de bine", mărind abdomenul în inspiraÈ›ie (palma lipită de abdomen va fi împinsă înainte de miÅŸcarea abdomenului, în timp ce palma de pe piept trebuie să rămână imobilă ). După inspiraÈ›ie se face o pauză scurtă (de 3-4 secunde ), apoi expirăm lent È™i, aruncând aerul afară cât de departe putem, "aruncăm starea de disconfort". După expiraÈ›ie, facem o pauză scurtă (de 3-4 secunde ), apoi reluăm inspiraÈ›ia lentă, încet ÅŸi profund, ca mai înainte. Această tehnică este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra stării generale de sănătate, este generatoare de liniÈ™te È™i calm, fără a lăsa prea mult loc altor activități cognitive, cum ar fi gândurile anxiogene.

   

Să fim atenÈ›i la gândurile pe care le avem 


ApariÈ›ia anumitor gânduri în minte, la fel ca respiraÈ›ia, este un proces automat. Ca oameni, ne petrecem multe din orele de veghe cu o multitudine de gânduri care ne curg prin minte. Cu toate acestea, astfel de gânduri ne fac adesea să ne simÈ›im vulnerabili, fără control. Întrucât par apărute de nicăieri È™i sunt persitente È™i neplăcute, le numim îngrijorări. MulÈ›i oameni spun "aÈ™ vrea să nu-mi mai fac atâtea griji, să nu mai am astfel de gânduri". Din fericire, nu putem suspenda procesul de gândire cu totul (imaginaÈ›i-vă cât de plată ar fi existenÈ›a noastră dacă minÈ›ile noastre ar fi întotdeauna goale ). Putem însă controla ce gânduri să păstrăm - cele benefice pentru noi - È™i la care dintre ele să renunțăm.


O tehnică utilă este intitulată „Gândurile pe o frunză". Este un exerciÈ›iu de vizualizare care se bazează pe imaginaÈ›ia noastră È™i ne învață cum să preluăm comanda. Este necesar să găsim o poziÈ›ie cât mai confortabilă - fie întinÈ™i la orizontală, fie asezati cu picioarele sprijinite de podea. Odată găsită poziÈ›ia, inspirăm È™i expirăm uÈ™or până ce simÈ›im un sentiment de calm care ne cuprinde întreg corpul. Ne putem imagina că suntem pe o foarte frumoasă pajiÈ™te într-o minunată zi aurie de toamnă. una din acele zile care uneori vin la începutul toamnei, atunci când soarele este cald ÅŸi hrănitor. Într-o parte a pajiÅŸtei este un crâng cu mulÈ›i copaci străbătut de un pârâu cristalin. De-a lungul râului frunzele au început să cadă È™i plutesc în derivă, dansând pe undele râului la vale. În timp ce urmărim frunzele plutind, putem să ne punem gândurile pe frunze, câte un gând pe fiecare frunză. Apoi le urmărim cum dispar una câte una. Continuăm să ne aÈ™ezăm gândurile pe frunze. Dacă vor continua să revină, avem răbdare È™i continuam să le trimitem la distanță. În curând, mintea noastra va începe să se limpezească È™i vom avea un sentiment de liniÈ™te È™i calm.

 

Schimbarea perspectivei


O simplă schimbare de perspectivă ne poate fi de ajutor în recâÈ™tigarea sentimentului de siguranță. Reconectându-ne la prezent, ne putem da seama ce avem în viață, de ce resurse dispunem È™i ce anume putem influenÈ›a chiar în acest moment. Pentru a facilita acest proces, putem face, de exemplu, o listă cu lucrurile din viaÈ›a noastră pentru care suntem recunoscători.


Lista de recunoÈ™tință poate cuprinde aspecte din viaÈ›a noastră de care suntem multumiÈ›i: oamenii din viaÈ›a noastră, realizările noastre, amintirile frumoase pe care le-am trăit, aventurile pe care le-am trăit etc Ne putem gândi la oportunitățile pe care le creează această situaÈ›ie dificilă - în timp ce ni se solicită să ne distanțăm social È™i nu mai putem deocamdată explora lumea - putem ajunge să petrecem timp de calitate cu familia, putem să facem lucrurile plăcute pe care le-am tot amânat (să citim o carte, să facem un proiect, să redecorăm casa, să vorbim cu persoane cu care nu am vorbit de mult etc ).


În timp ce circumstanÈ›ele din prezent nu sunt ideale, nu totul este însă dezolant. Întotdeauna este ceva bun de găsit, chiar È™i în cele mai grave situaÈ›ii. Întotdeauna există o altă față a monedei sau, cum spunea Octavian Paler, "am învăţat că oricum ai tăia, orice lucru are două feÅ£e". Depinde de noi să o descoperim pe cea bună. Este necesar doar să dăm dovada de deschidere È™i să ne folosim de toate resursele pe care le deÈ›inem.

 

foto: malininaolgaphoto | Twenty20

Costea Luminita-Mihaela - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp