Resursele de reechilibrare sunt în noi!

Resursele de reechilibrare sunt în noi!

"Deși lumea este plină de suferință, aceasta este plină, de asemenea, de resurse pentru a le depăși." Helen Keller 

 

Perioadele dificile ne creează teamă și este ușor să fim prinși în plasa îngrijorărilor. Avem tendința să prezicem viitorul folosind anxietatea noastră drept ghid. Acest lucru ne determină adesea să catastrofăm și, uneori, să intrăm în panică, neluând în seamă faptul că nu putem prezice cu exactitate viitorul.


În fața unor evenimente noi din viața noastră, mai ales atunci când sunt neașteptate sau nedorite, este firesc să fim îngrijorați într-o anumită măsură, să avem, poate, anumite gânduri și stări de teamă. Nu putem însă spune același lucru atunci când neliniștea creată atinge cote ridicate și generează anumite reacții în corpul nostru (de exemplu, inima bate mai puternic, respirația devine prea accelerată sau sacadată, unele grupe de muschi se încordează, transpirăm, avem insomnii, simțim furnicături etc ).


Este evident că situația cu care ne confruntăm în prezent nu este nici pe departe cea mai ușoară din viața noastră, având în vedere că pandemia generată de noul coronavirus nu are precedent. Deși majoritatea oamenilor a dat dovada de o mare flexibilitate în adaptarea la noua situație, în anumite privințe realitatea poate continua să fie descurajatoare, mai ales că nu știm cu certitudine ce se va întâmpla în continuare. La un moment dat, persistența incertitudinii poate să genereze îngrijorare și frică la cote ridicate chiar și în rândul celor care, de regulă, nu au tendinte anxioase.


Ne putem însă înfrânge anxietatea și recâștiga sentimentul de siguranță, iar pentru aceasta este suficient să alocăm puțin timp propriei persoane folosind tehnicile prezentate în continuare.

 

Să învățăm să gestionăm incertitudinea


Motivul pentru care situația actuală creează anxietate este în principal lipsa de control autopercepută. Viitorul pare că ne scapă din mână. Chiar și cei de la care căutăm de obicei răspunsuri - părinții, bătrânii, liderii noștri spirituali și politici - sunt în dificultate. Acest lucru poate părea destul de îngrijorător. Cu toate acestea, adevărul este că viitorul nu a fost niciodată previzibil, în pofida eforturilor noastre neobosite de a-l controla. De-a lungul istoriei, viața a luat întotdeauna întorsături neprevăzute. Înaintașii noștri au fost loviți de zeci de molime, de mii de dezastre naturale și de războaie, care au dus la dispariția extrem de multor oameni (istoria scrisă consemnează 3.023 de războaie în care a pierit aproape a șasea parte din omenirea actuală ). Acum, într-o situație de asemenea grea, înțelegem că astfel de lucruri se întâmplă indiferent de voința sau dorința noastră, că sunt în afara controlului nostru.


A face față necunoscutului este o sarcină de zi cu zi, deoarece viața este în continuă schimbare. Chiar dacă în vremurile actuale ne străduim să facem ca acest lucru să pară mai puțin evident, nimic nu este exact previzibil, iar gradul de imprevizibilitate crește cu complexitatea problemei.


"Singura constantă în viața noastra este schimbarea", constata Heraclit în Grecia Antică. Să ne gândim că, de exemplu, fiecare zi este mai scurtă sau mai lungă decât ziua precedentă. Cu fiecare secundă suntem mai bătrâni decât am fost cu o secundă înainte. Nimic nu este niciodată cu adevărat previzibil, cu excepția schimbării. Dacă îmbrățișăm acest concept ne putem oferi un sentiment de calm, pentru că ne ajută să conștientizăm că și aceasta situație dificilă este una trecătoare. "Va fi soare după ploaie", însă nu putem ști precis cât va dura această transformare. Până atunci, ne putem foarte bine concentra pe lucrurile pe care le putem controla.

 

Să controlăm ceea ce putem.


Starea de liniște și relaxare o putem obține, pur și simplu, exersând o tehnică de control al respirației. Respirația este un proces automat, în sensul că se întâmplă în afara conștientizării noastre. Are loc de mai multe ori pe minut - undeva între 12 și 20, mai exact. Cu toate acestea, avem capacitatea de a ne controla respirația. Ne putem ține respirația când ne scufundăm într-o piscină sau vom inspira adânc în timp ce un stetoscop este apăsat pe pieptul nostru, de exemplu. Acest aspect are o utilitate deosebită atunci când ne confruntăm cu anxietatea, deoarece frica se manifestă adesea ca un răspuns visceral. Este extrem de eficientă combaterea simptomele fizice declansate de anxietate prin tehnica respirației, deoarece se activează sistemul nervos parasimpatic, responsabil de odihnă și relaxare și care combate direct excitația fizică.


Una dintre cele mai eficiente tehnici de respirație este „respirația abdominală". Aceasta presupune să punem o palmă pe piept şi o palmă pe abdomen și să inspirăm lent, încet şi profund "starea de bine", mărind abdomenul în inspirație (palma lipită de abdomen va fi împinsă înainte de mişcarea abdomenului, în timp ce palma de pe piept trebuie să rămână imobilă ). După inspirație se face o pauză scurtă (de 3-4 secunde ), apoi expirăm lent și, aruncând aerul afară cât de departe putem, "aruncăm starea de disconfort". După expirație, facem o pauză scurtă (de 3-4 secunde ), apoi reluăm inspirația lentă, încet şi profund, ca mai înainte. Această tehnică este cunoscută pentru efectele sale benefice asupra stării generale de sănătate, este generatoare de liniște și calm, fără a lăsa prea mult loc altor activități cognitive, cum ar fi gândurile anxiogene.

   

Să fim atenți la gândurile pe care le avem 


Apariția anumitor gânduri în minte, la fel ca respirația, este un proces automat. Ca oameni, ne petrecem multe din orele de veghe cu o multitudine de gânduri care ne curg prin minte. Cu toate acestea, astfel de gânduri ne fac adesea să ne simțim vulnerabili, fără control. Întrucât par apărute de nicăieri și sunt persitente și neplăcute, le numim îngrijorări. Mulți oameni spun "aș vrea să nu-mi mai fac atâtea griji, să nu mai am astfel de gânduri". Din fericire, nu putem suspenda procesul de gândire cu totul (imaginați-vă cât de plată ar fi existența noastră dacă mințile noastre ar fi întotdeauna goale ). Putem însă controla ce gânduri să păstrăm - cele benefice pentru noi - și la care dintre ele să renunțăm.


O tehnică utilă este intitulată „Gândurile pe o frunză". Este un exercițiu de vizualizare care se bazează pe imaginația noastră și ne învață cum să preluăm comanda. Este necesar să găsim o poziție cât mai confortabilă - fie întinși la orizontală, fie asezati cu picioarele sprijinite de podea. Odată găsită poziția, inspirăm și expirăm ușor până ce simțim un sentiment de calm care ne cuprinde întreg corpul. Ne putem imagina că suntem pe o foarte frumoasă pajiște într-o minunată zi aurie de toamnă. una din acele zile care uneori vin la începutul toamnei, atunci când soarele este cald şi hrănitor. Într-o parte a pajiştei este un crâng cu mulți copaci străbătut de un pârâu cristalin. De-a lungul râului frunzele au început să cadă și plutesc în derivă, dansând pe undele râului la vale. În timp ce urmărim frunzele plutind, putem să ne punem gândurile pe frunze, câte un gând pe fiecare frunză. Apoi le urmărim cum dispar una câte una. Continuăm să ne așezăm gândurile pe frunze. Dacă vor continua să revină, avem răbdare și continuam să le trimitem la distanță. În curând, mintea noastra va începe să se limpezească și vom avea un sentiment de liniște și calm.

 

Schimbarea perspectivei


O simplă schimbare de perspectivă ne poate fi de ajutor în recâștigarea sentimentului de siguranță. Reconectându-ne la prezent, ne putem da seama ce avem în viață, de ce resurse dispunem și ce anume putem influența chiar în acest moment. Pentru a facilita acest proces, putem face, de exemplu, o listă cu lucrurile din viața noastră pentru care suntem recunoscători.


Lista de recunoștință poate cuprinde aspecte din viața noastră de care suntem multumiți: oamenii din viața noastră, realizările noastre, amintirile frumoase pe care le-am trăit, aventurile pe care le-am trăit etc Ne putem gândi la oportunitățile pe care le creează această situație dificilă - în timp ce ni se solicită să ne distanțăm social și nu mai putem deocamdată explora lumea - putem ajunge să petrecem timp de calitate cu familia, putem să facem lucrurile plăcute pe care le-am tot amânat (să citim o carte, să facem un proiect, să redecorăm casa, să vorbim cu persoane cu care nu am vorbit de mult etc ).


În timp ce circumstanțele din prezent nu sunt ideale, nu totul este însă dezolant. Întotdeauna este ceva bun de găsit, chiar și în cele mai grave situații. Întotdeauna există o altă față a monedei sau, cum spunea Octavian Paler, "am învăţat că oricum ai tăia, orice lucru are două feţe". Depinde de noi să o descoperim pe cea bună. Este necesar doar să dăm dovada de deschidere și să ne folosim de toate resursele pe care le deținem.

 

foto: malininaolgaphoto | Twenty20

Costea Luminita-Mihaela - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.