Timpul liber si copilul meu

Organizarea timpului poate fi de multe ori cheia succesului în viaţă. Dacă în petrecerea timpul la şcoală copilul este ghidat de un program stabilit de doamna învăţătoare, organizarea timpului liber al copilului ţine foarte mult de părinţi. Ei sunt cei care îl pot ghida şi orienta spre petrecerea timpului liber într-un mod cât mai eficient, astfel încât acesta să constituie un prilej de deconectare pentru copil, să contribuie la dezvoltarea sănătaţii psihice şi fizice a copilului, să fie un mijloc de unificare a familiei şi a grupului din care face parte copilul.

In timpul săptămânii, ştim cu toţii că există situaţii în care părinţii lucrează până la ore târzii iar atunci când ajung acasă abia aşteaptă să se bucure de câteva momente de respiro în timp ce copilul se joacă în camera alăturată sau se pregăteşte pentru somn. E important însă să găsim un timp, oricat de puţin ar fi, pe care să-l petrecem doar cu copilul nostru fără să mai fim implicaţi şi într-o altă activitate. Orele acordate în grabă sau în paralel cu alte activităţi sunt mai puţin importante. Copilul e bine să simtă că pentru câteva ore el este cel mai important pentru noi, iar acest timp petrecut împreună este liantul emotional care-şi va pune amprenta în formarea personalităţii copilului. In timpul weekendului sau în serile când programul nostru este mai lejer, putem face nenumarate activităţi comune, care să ne bucure şi să să ne destindă deopotrivă, atât pe noi cât şi pe copii.

Ce putem face în timpul liber împreună cu copilul nostru? E important ca în timpul petrecut cu el să-l învăţăm ce înseamnă petrecerea timpului liber cât mai plăcut şi util. Există o serie de activităţi pe care le putem realiza cu copilul nostru fie că alegem să stăm în casă fie că decidem să ieşim în natură. În funcţie de vârsta copilului putem alege diferite jocuri educative, de socializare, jocuri de rol, diferite activităţi sportive sau activităţi care pot cotribui la dezvoltarea creativităţii şi a spiritului de echipă, a competitivităţii sau limbajului. Dacă alegem să ne petrecm timpul în natură avem şi mai multe variante la dispoziţie. Putem merge într-un parc unde putem aduna fel de fel de materiale precum conuri de brad, pietricele, frunze, seminte şi din ele, acasa, să realizăm lucrări interesante la masa din sufragerie ori pe covor. De asemenea putem merge la plimbare sau într-un parc de distracţii, pe un teren de sport sau la pădure. La locurile de joacă, unde sunt tobogane, leagăne, groapa cu nisip, băncuţe, mese şi unde sunt şi alţi copii cu părinţii lor e multă distracţie, veselie iar copiii îşi fac mulţi prieteni cu care se pot lua la întrecere sărind la groapa cu nisip, urcându-se în tobogane şi dandu-si drumul până jos cu mai mult sau mai puţin curaj, învârtindu-se în carusel sau stând pur şi simplu pe bancute la măsuţe şi realizand un desen ori un puzzle.In astfel de activităţi comune intervin divergente de opinii, contradicţii constructive, îşi fac loc idei originale, care la rândul lor nasc alte idei iar acest lucru este binevenit pentru a-i oferi copilului nostru posibilitatea să se afirme şi să se exprime, să observe că într-o relaţie, interlocutorii nu au idei, opinii, trăiri identice.

Dacă la toate aceste actiuni copilul îi are alături pe ambii părinţi, se simte protejat, legăturile emoţionale se îmbogăţesc şi se consolidează, curajul copilului se dezvoltă, organismul se căleşte şi devine mai puternic, mai pregătit să reziste la eforturi. De asemenea, timpul liber dacă nu putem să-i fim alături, este un moment potrivit în care copiii pot fi încurajaţi să-şi practice hobby-urile. Tot acum ei pot să-şi descopere noi talente. Este important să-l ghidăm în alegerea activităţilor de timp liber pentru a-l împiedica să asocieze timpul liber cu televizorul sau calculatorul, deoarece numai aşa ne asigurăm că vom avea un copil echilibrat emoţional şi sănătos.
Coşa & Asociatii - Societate civila profesionala de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp