Cand dragostea nu merge bine

Cand dragostea nu merge bine, parca totul merge prost. Depresie, anxietate, atacuri de panica, stres, dependente, probleme sexuale sunt toate tulburari legate de dialogul nostru cu dragostea.

Tiparele esecurilor in iubire sunt deja niste clisee familiare tuturor, dar ce facem in legatura cu aceasta problema fundamentala? Tiparele relatiilor nu sunt doar repetitii ale unui comportament unic si clar.

De exemplu, daca tiparul tau este de a te implica in relatii cu barbati/femei indisponibili/indisponibile, este putin probabil ca toti/toate sa fie indisponibili/indisponibile in acelasi mod. Una dintre relatii poate sa fi fost la distanta, alta cu cineva care nu putea sa-si ia un angajament, alta cu un barbat/femeie casatorit/a, sau ca partenerul sa fie in secret bisexual. Mai mult, daca acesta este tiparul tau, exista posibilitatea sa fi incercat o data sau de mai multe ori sa te intalnesti cu parteneri de care nu te simteai atras/a dar care era foarte interesat/a de tine. Cu alte cuvinte, tiparul tau includea sa fii si de cealalta parte a baricadei.

Natura aceasta suprapusa, interrelationata, a tiparelor relatiilor umane nu este doar o caracteristica accidentala a peisajului dezastruos, format din relatiile noastre interpersonale. In mare parte este o consecinta a faptului ca aceste tipare romantice au un „stramos” psihologic comun, unul pe care trebuie sa-l intelegem daca vrem sa atingem dragostea.

In psihologie, la nivel conceptual, solutia este mai simpla decat problema, dar in acest caz complexitatea problemei noastre (tiparele iubirii esuate) ascunde simplicitatea solutiei.

Adevarul este ca abilitatea de a iubi nu depinde de cealalta persoana ci de noi insine pentru ca dragostea inseamna in primul rand a oferi, nu a primi. Tindem sa abordam iubirea romantica pornind de la ideea ca ar trebui sa obtinem ceva din ea si poate ar trebui sa ne intrebam: Ce ma astept sa primesc de la partenerul/partenera mea? Bineinteles in functie de gradul dorintelor noastre emotionale nici un partener/partenera nu ne-ar putea satisface vreodata.

Cu totii avem aceasta capacitate de a oferi, si de fapt atunci cand ne indragostim o facem, atunci totul se intoarce asupra noastra sub forma fericirii si generozitatii neconditionate. Dar, dupa ceva timp incepem sa ne gandim la nevoile noastre si pierdem legatura cu ideea de a nu astepta ceva in schimb.

De ce se intampla asta?
Motivul este ca marea majoritate cauta in relatiile romantice adulte tipul de iubire din care nu a primit suficient in copilarie. Mai concret ne simtim privati emotional si daca nu este rolul sau datoria noastra sa iubim ne simtim ca si cum nu avem nimic de oferit, astfel revenim la modelul de dragoste: „Ofera-mi!”

Indiferent daca astepti ca o relatie sa se termine, sau deja s-a sfarsit si nu doresti sa repeti acelasi tipar in urmatoarea ta relatie, daca te tot intalnesti cu persoane cautand la nesfarsit pe cea potrivita, ori te afli din nou intr-o relatie de lunga durata cu o persoana nepotrivita, daca te gandesti sa te casatoresti sau nu, sau esti prins/a intr-un mariaj lipsit de dragoste, aceasta serie de articole este pentru tine si pentru toti cei care se lupta cu aceste tipare.

Le voi acorda importanta cuvenita si le voi trata individual pe fiecare in cate un articol separat.

Va urma primul tipar „Dragostea narcisica”.


Bibliografie:
Alon Gratch, Dacă dragostea ar putea gândi. Cum să-ţi foloseşti mintea pentru a-ţi ghida inima
Psiholog Galati Rafa Oana - PsiHolistic - Cabinet psihoterapie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp