Ce putem face pentru a ne gasi calmul si echilibrul mental

Ce putem face pentru a ne gasi calmul si echilibrul mental
Tulburarile psihice au ratiunea lor. Cand esti tulburat, obsedat, dezechilibrat gandesti si rumegi incontinuu aceleasi ganduri cu o logica care este de neinteles pentru ceilalti care nu se afla in aceiasi situatie cu tine. In primul rand generalizezi, nu te consideri bun de nimic descriindu-te in termenii cei mai negativi, comparandu-te, intr-un mod subiectiv cu persoane situate undeva mult mai sus, stabilind standarde si exigente de neatins pentru tine si judecandu-te nemilos in functie de acestea.

Ai putea crede ca toata lumea trebuie sa te placa, sa fie de acord cu tine si sa te sustina, sa-ti iasa toate lucrurile foarte bine si sa primesti garantii ca totul va merge foarte bine in lucurile care ti le doresti pentru ca de abia apoi, sa iti dai voie sa te simti bine.

Modul tau de gandire te tine blocat intr-un cerc al autocompatimirii sau autocriticii, imobilizat si incapabil de a lua decizii si de a actiona. De unde toata aceasta stare de neputinta si dezechilibru? Pentru a gasi raspunsul suntem nevoiti sa mergem dincolo de vietile noastre individuale, in trecutul nostru indepartat, in istoria familiei noastre dar si in mediul nostru inconjurator, in mersul societatii in mijlocul careia ne dezvoltam, crestem si traim.

Aproape jumatate din populatie a suferit macar o data de o tulburare psihiatrica, depresia, anxietatea si atacurile de panica fiind in cap de lista. Un motiv pentru aceasta situate putand fi acela ca in ultimele sute de ani, civilizatia s-a schimbat prea repede pentru ca biologia umana sa poata tina pasul cu toate aceste schimbari, fiinta umana fiind presata sa tina pasul incontinuu cu schimbarile sociale fara sa ne gandim daca avem si capacitatea psihica de a face fata tuturor schimbarilor.

Cum gandesc oamenii cu tulburari psihice? In primul rand astfel de oameni gandesc negativ chiar si atunci cand intamplarile din viata lor sunt pozitive si benefice. Gandurile negative produc tulburarile psihice, le mentin, le prelungesc, si apoi sunt rezultatele acestora. Schimbarea si vindecarea poate incepe prin identificarea acestor tipare de gandire, analiza si modificarea lor.

In termeni psihologici aceste ganduri negative sunt numite „ganduri automate” tocmai pentru ca apar in acest mod automat si par cu neputinta de schimbat, sunt spontane, par foarte logice si adevarate si produc multa neputinta si descurajare.

Mintea dezechilibrata foloseste urmatoarele tipare in modul de a se raporta la oameni, la viata, la mediul inconjurator, la propria persoana:
• Face comparatii in defavoarea propriei persoane. Persoana in cauza gaseste ale persoane mai realizate cu care se compara, doar pentru a se afunda si mai adanc in propria dezamagire si resemnare.
• Priveste faptele din viata proprie ca fiind imperative, persoana considerand astfel ca este obligata sa aiba reusite succesive, altfel viata ar fi mizerabila si persoana se simte complet esuata.
• Crede ca stie ce gandesc alti oameni, si fara sa aiba dovezi concludente, presupune ca alti oameni nu-l plac si ca acestia au o impresie proasta despre el, ca urmare ii respinge, se izoleaza, sau ii ataca pe acestia prin remarci ironice.
• Generalizeaza. Daca o situatie s-a terminat cu un esec inseamna ca toate se vor termina la fel. Daca ceva n-a iesit bine, inseamna ca nimic nu va iesi bine.
• Persoana este coplesita de regrete, fiind ancorata in trecut, si reprosandu-si la infinit lucuri care nu mai pot fi schimbate in loc sa se focusese pe solutii prezente si pe pasii necesari care se cer a fi facuti pentru a rezolva situatia. O astfel de persoana mereu se va intreba: „cum ar fi fost daca... ?”
• Persoana detine un filtru negativ trecand prin acest filtru toate situatiile vietii si observand cu lux de amanunte orice detaliu sau lucru care nu merge bine, concentrandu-se aproape exclusiv asupra acestora.
• Autoinvinovatire, considerand ca toate necazurile sunt produse de propria persoana, atribuindu-si intreaga vina si considerandu-se o persoana respingatoare, slaba si neputincioasa.
• Pune etichete negative, care o data fixate raman acolo de neclintit, cautand motive pentru care eticheta o data pusa reprezinta adevarul absolut, aspectele pozitive fiind cu totul neglijate si trecute cu vederea.
• Ghiceste ce se va intampla in viitor, persoana fiind sigura ca are presimtiri care se vor adeveri si ca detine aceasta capacitate de a sti ce se va intampla in viitor, motiv real de ingrijorare si teama, presimtind in cea mai mare parte catastrofe, dezastre si esecuri.
• Gandire dihotomica, aspectele vietii, oamenii, evenimentele fiind percepute in alb – negru, rau – bun, folositor – daunator, castigator – ratat, superior – inferior, ca si cand intre aceste doua aspecte nu ar mai fi spatiu pentru nimic altceva.
• Ii invinovateste pe altii, persoana considerand ca alti oameni sunt sursa si motivul propriei nefericiri si astfel existand o concentrare puternica asupra comportamentului si defectelor altora, iar o data ce aceste aspecte apar si se manifesta sunt subliniate si considerate ca fiind cauza suferintei personale, facand pe ceilalti responsabili pentru esecurile si nerealizarile proprii.
• Persoana este incapabila de a tine sub control gandirea negativa si de a evalua argumentele pozitive care ar putea arata ca situatia se va redresa.

Presupune o anumita disciplina si binenteles efort pentru ca un tipar mental negativ sa fie schimbat dar o data ce acest lucru este reusit, psihoterapia devine mai eficienta in combaterea disfunctiilor psihice decat tratamentul medicamentos. Cand modul negativ de gandire este schimbat se schimba perceptiile, sentimentele, reactiile la anumiti stimuli si felul in care persoana se simte din punct de vedere fizic, aceasta simtindu-se plina de energie, vivacitate si entuziasm, astfel creste productivitatea in munca, creativitatea, spiritul de initiativa, spontaneitatea, flexibilitatea, simtul practic si capacitatea de a rezolva probleme, prin urmare schimbarea modului de gandire schimba viata omului in toate planurile sale.

Un mod foarte simplu de a te elibera de gandirea negativa, atat de nociva pentru toate aspectele vietii, este prin a o pune la indoiala. In primul rand, intra in rolul de observator al propriului tau discurs interior, fii atent ce fel de ganduri iti traverseaza mintea mereu, examineaza cu atentie acel grup de ganduri care te fac sa simti disconfort si tensiune, si fii atent cum te fac acele ganduri sa te simti, ce stari anume iti produc. Ia apoi o foaie de hartie si fa un tabel din doua coloane, pe o coloana scrie gandurile tale apasatoare si pe cealalta coloana sentimentele si emotiile care ti le produc acele ganduri. Devino constient de relatia care exista intre ele, la felul in care unele le produc si intretin pe celelalte.

Fii atent, ai tendinta in mod fregvent de a generaliza, de a pune etichete negative, de a ghici viitorul in mod negativ, de a te invinovati pe tine sau pe altii, etc? Dupa ce le-ai identificat foarte exact, pune semnul intrebarii in dreptul fiecarui astfel de gand si intreaba-te: „oare chiar trebuie sa ma placa toata lumea pentru a fi fericit?” sau „ chiar sunt cel mai nefericit om din lume? „de unde stiu ca ceva foarte negativ urmeaza sa mi se intample ? dar daca nu este asa?” etc. De asemenea poti sa te adresezi direct acelor ganduri schimband intelesul lor cu ceva mai acceptabil si mai sanatos.

Evalueaza singur care sunt avantajele si dezavantajele de a avea fiecare gand in parte notat de tine pe foaia de hartie, astfel poti gasi motivatia necesara pentru a face pasi concreti in a schimba modul tau de gandire cu alt mod mult mai sanatos si folositor pentru tine.Cauzele problemelor psihice cu care se confrunta o multime de oameni sunt create in mintea acestora.

Putem oare sa ne disciplinam mintea asa incat sa ne devina aliat si nu dusman? Sa fie de partea noastra si sa ne ofere sprijin si putere in loc de descurajare si depresie? Ar putea exista o tehnica care sa ne permita sa folosim resursele si potentialul enorm al mintii noastre pentru a reusi in viata si nu pentru a ne bloca asa cum se intampla in viata multor oameni? Binenteles ca da!

O modalitate foarte eficienta, asa cum am descris deja, este de a deveni un observator foarte atent al propriilor noastre ganduri, un observator impartial, nejudicativ, care doar observa si ia notite despre ceea ce observa, aceasta presupune a deveni constient de tot ce se intampla in universul nostru interior, de toate experientele traite, cum sunt percepute si interpretate, de tot ce se desfasoara in mintea si emotiile noastre, fara ca aceste trairi sa fie judecate, comparate, criticate sau respinse. In prima faza ele sunt observate si atat.

In aceasta faza a procesului de schimbare, schimbi modul in care te raportezi la gandurile tale. Nu incerci sa le schimbi sau sa le respingi, nici sa le elimini in vreun fel, dar nici nu le dai voie sa te controleze. Doar le observi ! Cand esti anxios ai tendinta de a crede ca ceea ce gandesti tu este realitatea, dar stand si doar observand ce este in mintea ta, observi ca acele ganduri sunt doar ... ganduri ! Ca ele vin si pleaca, ca se modifica, ca iau o anumita intensitate si nuanta in functie de diferiti stimuli care le influenteaza.

In a doua faza, dupa ce au fost identificate, sunt notate pe o foaie de hartie si devenim constienti de prezenta si natura lor, in acest moment incepem, pas cu pas sa capatam controlul asupra lor si foarte important: putem alege ce facem cu ele ! Identificam care sunt consecintele pe termen scurt si pe termen lung daca aceste ganduri raman acolo in mintea noastra – ce emotii si sentimente produc ? ce atitudini si reactii produc? ce comportamente si actiuni? ce rezultate aduc si in cele din urma ce fel de viata ne asigura pastrarea in mintea noastra a acestor ganduri? Alegem daca le pastram in continuare sau le schimbam cu ceva care sa ne fie cu adevarat de folos.

Daca alegerea noastra este de a le schimba, alegem care sunt acele ganduri, afirmatii, care, daca le acceptam si le interiorizam ne-ar schimba viata in bine. Ele trebuie sa fie adevarate si pozitive in acelasi timp. Cand am identificat noile ganduri care vrem sa ni le insusim, nu trebuie decat sa rostim cu gura noastra ceea ce noi am ales ca fiind adevarul pentru viata noastra.

Ori de cate ori gandurile negative tind sa reapara in mintea noastra, va trebui printr-un efort de vointa sa le oprim reamintindu-ne ca am hotarat ca fiind adevarat pentru noi insine alt fel de informatii si declarand din nou si din nou care sunt acestea. Prin repetitie, noile adevaruri, usor, usor, se vor insera in modul nostru firesc de gandire.

O alta metoda excelenta pentru a te revigora din punct de vedere psihic si emotional este sa te gandesti la felul in care iti traiai viata cand erai optimist si iti mergea bine. Cum gandeai atunci? ce activitati te preocupau si te faceau sa simti placere? cum iti petreceai ziua? Ia din nou o foaie de hartie si scrie cat mai multe lucruri care le gandeai atunci, care te preocupau si le faceai cu placere in acea vreme, fie ca era vorba de lucruri importante sau lucruri marunte. Ce indrageai in acea vreme? Ce activitati faceai cu placere si te entuziasmau?

Acum a venit vremea ca sa incepi sa inserezi in mintea si in viata ta de zi cu zi cat mai multe din acele ganduri si activitati care le gandeai si faceai in acea vreme cu drag. Propune-ti sa simti bucurie pentru lucruri marunte: o ploaie de vara de exemplu, da-ti voie sa simti cum stropii de apa iti ating pielea, fii atent la ce simti cand picatura de apa cade si se prelinge pe corpul tau, fii cu totul prins de acea experienta ca si cand ar trebui sa descrii senzatia aceia pe o intreaga pagina, in scris. Daca faci o baie fierbinte cu spuma, fii atent ce simti cufundandu-te in apa fierbinte, ce simti cand apa iti acopera fiecare particica de piele, ce simti cand admiri si mirosi o floare parfumata etc. Da-ti voie sa savurezi lucruri marunte din viata ta si sa le traiesti cat mai intens cu putinta ca si cand atunci le-ai vedea, mirosi, simti, trai, pentru prima data.

Propune-ti si programeaza-te ca in fiecare zi sa te bucuri si sa savurezi in mod deplin cateva lucruri placute din viata ta. Programeaza-ti activitati care alta data iti faceau placere. Planificandu-ti deja dinainte acele activitati, vei incepe sa te bucuri inainte ca ele sa aiba deja loc, anticipand momentul de placere care il vei simti si asteptandu-le cu nerabdare. In loc sa te concentrezi pe cat de nefericita este viata ta, concentreaza-te pe lucrurile frumoase si placute care fac parte din viata ta si pe care ti le poti permite foarte bine. In acest fel poti sa iti schimbi starea de spirit intr-o masura foarte mare, umplandu-ti mintea cu lucruri care sa te bucure si sa te faca sa fii optimist si fericit.
Dan Boldea - Terapia Anxietatii si Depresiei, Consiliere Programare NeuroLingvistica, Terapie de Cuplu, Sexologie, Coaching, Dezvoltare Personala
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp