Consiliere maritala

Consiliere maritala
Consilierea maritala si premaritala este o forma de terapie psihologica prin care cei doi parteneri din cadrul unei casnicie sau a unui cuplu sunt ajutati sa dezvolte aptitudinile necesare pentru a rezolva cu succes conflictele maritale.

Consilierea maritala este asemanatoare cu terapia de familie sau cuplu prin faptul ca ii ajuta pe parteneri sa treaca peste probleme, insa se deosebeste de aceasta prin durata mai scurta si limitarea obiectivelor terapeutice. Totodata, consilierea se axeaza pe optimizarea relatiei - rezolvarea problemelor din prezent si adoptarea tacticilor de a face fata dificultatilor imediate, pe cand terapia rezolva conflictele intrapsihice de-a lungul istoriei cuplului, emotiile fiind obiectivul si agentul schimbarii.

Consilierul marital are rol de terapeut si de educator si datoria de a oferi oportunitatea unui dialogul confidential, pentru normalizarea sentimentelor, sa acorde fiecarui partener sansa de a fi ascultat si sa il asculte pe celalalt, sa le dea celor doi o opinie avizata si neutra in legatura cu dificultatile din cuplu, potentialul celor doi si posibilitatile de redresare, sa ajute la formarea unei autonomii a cuplului.

Pentru a calcula sansele unui cuplu aflat in criza de a-si rezolva problemele apeland la consiliere maritala, putem lua in considerare raportul de 5 la 1, astfel: daca la cinci interactiuni pozitive intre cei doi exista doar una conflictuala, atunci sansele de reconciliere sunt ridicate. Un indiciu al faptului ca un cuplu are nevoie de ajutor este generalizarea reprosurilor si a criticilor - de exemplu „niciodata nu ai grija sa pastrezi curatenia” in loc de „as vrea sa cureti masa dupa ce mananci”. Experientele placute comune din trecut sunt esentiale pentru o pereche - rememorarea acestora consolideaza relatia. Atunci cand cei doi nu isi amintesc detaliile din perioada in care inca se curtau, relatia este periclitata.

Obiectivul consilierii maritale este ca cei doi sa invete arta comunicarii, astfel incat sa construiasca si sa intretina singuri o relatie pozitiva, bazata pe respect reciproc si egalitate. Intr-o relatie sanatoasa cei doi comunica direct si sincer, se sustin unul pe celalalt, isi accepta diferentele si greselile, necesitatile ambilor sunt respectate si fiecare partener se bucura de autonomie; cei doi au o reatie intima profunda si extinsa in aspectele importante ale vietii, iar conflictele ii ajuta sa devina mai intelepti si mai apropiati, in loc sa-i indeparteze.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp