Analiza tranzactionala

Analiza tranzactionala
Analiza Tranzactionala este o forma de psihologie sociala dezvoltata la jumatatea secolului XX, de catre medicul psihiatru Eric Berne si contine elemente de psihanaliza si psihologie umanista si cognitiva.

In ultimele decenii analiza tranzactionala a fost utilizata ca model cu aplicatii in psihoterapie, consiliere, educatie si dezvoltare organizationala.

In psihoterapie analiza tranzactionala este utilizata pentru a identifica acele comportamente, emotii si ganduri ce impiedica dezvoltarea umana la potential maximum, pentru a elimina comportamentele disfunctionale si pentru a intari relatiile pozitive si functionarea sanatoasa. Analiza tranzactionala utilizeaza o gama larga de tehnici terapeutice, de la cele psihodinamice la cele cognitive.

Analiza tranzactionala in psihoterapie pune accentul pe dezvoltarea ratiunii si pe utilizarea argumentarii ca metoda de consiliere. AT recunoaste valoarea si potentialul fiecarei persoane. Pacientul este vazut ca partener egal in relatia terapeutica, avand abilitatea de a se schimba si dezvolta. AT este eficienta in probleme legate de managementul furiei, dificultati in relatiile interumane si doliu.

Cele trei stari ale eului in analiza tranzactionalaBerne a identificat trei tipare individuale de baza ale personalitatii prezente la fiecare dintre noi - Parinte, Adult si Copil, fiecare cu comportamente, sentimente si moduri de gandire unice, pozitive (functionale) sau negative (disfunctionale). In timpul comunicarii, fiecare persoana poate trece de la o stare a eului la alta, insa in mod normal trebuie sa existe un echilibru intre ele.

•  Parinte - se formeaza din ceea ce observam. Eul Parinte reprezinta starea in care fiinta umana copiaza in mod inconstient comportamentul figurilor parentale. Parintele include o colectie de amintiri ale unor evenimente externe, inregistrate automat si care s-au petrecut in primii 5 ani de viata. Aceasta stare a eului include reguli, interdictii, judecati, modele de comportament, si poate avea doua forme:
- Parintele protector ofera sfaturi, ajutor, sentimentul securitatii, mangaiere. In varianta pozitiva ofera incredere, iar in varianta negativa este coplesitor.
- Parintele normativ include prejudecatile si judecatile de valoare; acesta stabileste reguli si limite, cenzureaza, critica, disciplineaza. In varianta pozitiva ofera aparare, iar in varianta negativa devalorizeaza.

•  Adult - se formeaza din ceea ce invatam. Eul Adult este asemanator unui computer care proceseaza informatiile si ia decizii in absenta emotiilor care ar putea afecta aceste procese. Putem spune ca starea de Adult permite evaluarea si validarea datelor primite de Parinte si Copil. In varianta pozitiva este atent, ia decizii, colaboreaza si negociaza, iar in varianta negativa Adultul analizeaza excesiv datele sau relatiile interpersonale.

•  Copil - este constituit din ceea ce simtim. Eul Copil este o stare in care fiintele umane se comporta, gandesc si simt la fel ca in copilarie, adica instinctual. Copilul este sursa de emotii, creatie, recreatie, spontaneitate si intimitate. Datele continute de aceasta stare a eului provin din primii 5 ani de viata.
- Copilul natural sau liber este plin de energie, creativ, jucaus si spontan. In varianta pozitiva ii ofera fiintei o baza din care sa evolueze, iar in varianta negativa poate fi un inadaptat social.
- Copilul adaptat este ascultator si politicos in varianta pozitiva, iar in varianta negativa este rebel si manipulator.

Tranzactiile Berne a definit tranzactia ca fiind unitatea fundamentala a comunicarii sociale, formata din stimul si raspuns. Tranzactiile se refera a comunicarea interpersonala verbala (cuvintele in sine), nonverbala (limbajul corpului) si paraverbala (tonul si inflexiunile vocii, ritmul de vorbire, modul de accentuare al cuvintelor, pauzele dintre cuvinte, etc.). La cel mai simplu nivel, analiza tranzactionala reprezinta o metoda de studiere a interactiunilor intre persoane. In psihoterapie, terapeutul identifica problemele pacientului observand ceea ce acesta comunica in cadrul tranzactiei (ce stare a eului adopta), in loc sa puna intrebari. De obicei sedinta de terapie se desfasoara in grup, iar terapeutul trebuie sa ia in considerare atat continutul explicit, cat si cel implicit al comunicarii.

•  Tranzactia complementara sau reciproca - are loc atunci cand ambii parteneri ai comunicarii adopta aceeasi stare a eului. Cea mai eficienta stare a eului este cea de Adult. Exemplu este o tranzactie de genul: X - „La ce ora ajunge?”, Y - „La 12 fix.”
•  Tranzactia incrucisata - are loc atunci cand un interlocutor adopta alta stare a eului decat cea in care partenerul se afla; in acest caz se produce o ruptura in comunicare si unul dintre interlocutori trebuie sa-si schibe starea. Astfel, daca X adopta ostare de Copil si spune „Mi-e teama ca n-o sa ajunga la timp”, Y adopta o stare de Parinte protector: „Nu te ingrijora. Vei avea suficient timp sa vorbesti cu el.” Sau, X intreaba „La ce ora ajunge?”, iar Y raspunde in starea de Parinte: „Nu am de unde sa stiu. Nu eu am aranjat intalnirea.”
•  Tranzactia dubla sau complicata - are loc atunci cand exista doua mesaje contradictorii ale comunicarii: unul explicit (la nivelul conversatiei sociale) si unul implicit (la nivel psihologic). Cu alte cuvinte, spui ceva, dar lasi sa se inteleaga altceva.

StrokeStroke-urile sunt unitati de recunoastere interpersonala, pozitiva sau negativa, verbala sau nonverbala. Orice fiinta umana are o necesitate avida de recunoastere din partea celorlalti - daca la copii este vorba de atentie si mangaieri, la adulti stroke-urile pot fi un salut, un zambet sau alta modalitate formala de recunoastere. In cazul in care nu obtin stroke-uri, copiii fac obraznicii pentru a primi atentie, iar adultii muncesc din greu, fac greseli in mod voit, intarzie, ofteaza in mod evident, etc. Pentru a obtine stroke-uri fiintele umane recurg la „jocuri” in care isi asuma diverse roluri: de victima, salvator sau persecutor.

Analiza tranzactionala utilizeaza analiza tipurile de stroke-uril pentru a intelege interactiunea umana si a schimba tiparele de comportament nesanatoase. Un stroke negativ este preferabil unui stroke absent - daca saluti un necunoscut acesta iti poate raspunde cu un salut si un zambet, insa este de preferat si o privire incruntata decat o ignorare totala a existentei tale. Stroke-urile sunt esentiale pentru sanatatea psihologica.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp