Cum sa iti atragi partenerul ideal de cuplu?

Cum sa iti atragi partenerul ideal de cuplu?

Relatia de cuplu este o relatie semnificativa in viata fiecarei persoane si calitatea ei se reflecta in gradul de satisfactie general al acesteia, in bucuria cu care ne traim viata zi de zi, in nivelul de fericire, in energia interioara, mentala si fizica cu care facem orice, pe oricare alt plan al vietii. Atunci cand suntem impliniti intr-unul din planurile vietii, fie ca este cel al relatiei de cuplu sau de familie, fie ca este cel al carierei, etc, energia pozitiva adusa de implinirile din acel plan ne pot motiva sa facem actiuni si in alte planuri, ne ajuta in a ne mentine focusul in actiunile noastre zilnice, ne creste creativitatea, capacitatea de a gasi solutii, toleranta, pozitivismul, s.a.m.d.

La polul opus, o relatie de cuplu nesatisfacatoare, disfunctionala, ne poate dezechilibra si in celelalte planuri. Asa cum spunea un mare psihoterapeut de cuplu, satisfactia data de relatia de cuplu, atunci cand ne simtim confortabil, impliniti, iubiti asa cum avem nevoie autentic, poate fi comparata cu un rezervor plin, cu ajutorul caruia putem face tot ceea ce ne dorim, iar atunci cand nu ne simtim iubiti, cand simtim ca nu suntem in relatia de cuplu potrivita, ca viata in doi este dificila, asta este ca si cum am functiona cu un rezervor gol.

Daca suntem intr-o relatie de cuplu disfunctionala, sau daca am constatat ca repetam acest tipar, de a fi in relatii disfunctionale, de dependenta, in care, desi nu suntem fericiti si confortabil, dar cu toate acestea ne este dificil de a iesi din relatie, este foarte posibil ca avem anumite "programe mentale" nesanatoase, poate care chiar nu ne apartin, ci le-am copiat de la parinti sau din mediul in care am trait si pe care le perpetuam la randul nostru, atragandu-ne partenerul de cuplu, dupa modelul mental (chiar daca este unul nedorit ), caci acel model ne este foarte cunoscut si fiind familiarizati cu el, odata ce il intalnim, ne simtim automat atrasi de acel partener; adesea persoanele marturisesc ca s-au simtit foarte confortabil in prezenta partenerului la inceput, ca si cand l- ar fi cunoscut de o viata; de fapt, fara a constientiza, subliminal s-au conectat la ceva foarte cunoscut, si anume la acel tipar, la acel model de partener.

Relatia de cuplu este ca si un proiect; unul de viata chiar, si merita toata atentia si eforturile noastre! Primul pas in construirea unei relatii autentice, functionale, este construirea modelului iubitului ideal, sub forma unei liste-profil, pe toate palierele vietii, ceea ce inseamna ca pe o scara de la 1-10, partenerul meu ideal trebuie sa fie cu cel mult 2 unitati diferit ca si sistem de credinte si valori, pentru o buna convietuire, de compatibilitate:

1. Afectiune: Ce inseamna pentru mine afectiune? Cum imi exprim si cum simt eu afectiunea? Cat sunt de afectuoasa eu si ce nevoie am de la partener?
2. Cariera: Cat este de importanta pentru mine cariera, pe o scara de la 1-10? Imi doresc sa cresc in cariera? Cat focus am pe cariera? ...pai si partenerul meu ar trebui sa fie cam tot asa, cu o marja de maxim 2 unitati diferenta!
3. Socializare-plan social: Ce nevoi de socializare am? Ce inseamna pentru mine a socializa? Credinte despre planul social? Deschidere sociala?....Si cum ar trebui sa fie exact si partenerul meu pentru a ma simti confortabil in relatia cu el?
4. Sexualitate: Ce credinte si ce nevoi sexuale am eu? Ce inseamna viata sexuala satisfacatoare pentru mine? ..iar partenerul meu ar trebui sa fie cum?
5. Bani: nivelul meu financiar actual? Nivelul financiar dorit? Ce credinte am despre bani? despre veniturile banesti? despre cheltuirea banilor? despre economisire? pe ce este important sa directionez banii? etc. si in functie de toate acestea, cum ar trebui sa fie iubitul meu ideal, pe acest plan, al banilor?
6. Copii: imi doresc copii sau nu imi doresc? Cati? Ce cred despre copii? Despre cresterea lor? etc....si cum ar trebui sa fie iubitul meu ideal pe acest palier?
7. Activitati casnice/ casa: ce este important pentru mine: imi place sa gatesc? Cumparaturile ? curateni?sa petrec timp in casa gospodarind? Sa decorez casa? si cum ar trebui sa fie iubitul meu ideal? Ex. Pai daca mie nu imi place sa gatesc si nu ma intereseaza mancarea, ci pot sa fiu happy comandand ceva, atunci si iubitul meu ar trebui sa fie acelasi gen; sau daca mie imi place sa fac cumparaturi de decoratiuni si sa rearanjez periodic casa, pai si lui sa ii placa asta sau sa fie dschis catre asta; etc.
8. Independenta: daca eu sunt independent ca persoana, decid mereu singura cecea ce fac, sunt desprinsa "ombilical"- a se citi emotional!, de familie, sunt independenta profesional, etc, pai cam tot asa ar trebui sa fie si iubitul meu!
9. Comunicare: Cat sunt de comunicativa? Deschidere catre nou? Curiozitate? Autenticitate- asertivitate? Si iubitul meu ar trebui sa fie cam tot asa!

Bineinteles ca la lista- profil a iubitei/ iubitului ideal, este nevoie sa punem intai calitatile fizice, oarecum eliminatorii! Acele trasaturi care ne atrag la partener: inaltime, constitutie, culoarea ochilor, a parului, etc, cat mai detaliat! La ce ne ajuta acest profil al iubitei/ iubitului ideal? Pai odata facut, il vom citi si reciti si rememora si vizualiza, pana cand se va amprenta foarte adanc in subconstient si va deveni un model subliminal. Odata amprentat, nu va trebui sa ne fortam in actiuni, ci doar sa ne dam voie sa curgem, odata cu timpul si s profitam de oportunitatile aparute, iar intr-o zi, nici nu stim cand, ne trezim in relatia ideala, acel proiect la care cu ceva vreme in urma doar visam! Spunea cineva sa nu ne batem capul cu a cauta calea, ci doar a ne trasa obiectivul, si a ne da voie sa fim, doar! Odata ce am facut profilul partenerului ideal, ne vom fi aliniat mintea pe a- l gasi si suntem doar la un pas distanta!

Deasemenea este important de constientizat un aspect atunci cand ne dorim sa intram in relatia de cuplu ideala, si anume, ca ne trebuie un partener disponibil emotional. Foarte multe persoane confunda disponibilitatea de a intra intr-o relatie de cuplu serioasa, stabila, de viitor, cu satisfacerea anumitor nevoi; este important atunci cand esti in punctul acela al vietii in careiti doresti o relatie stabila, care sa duca la o casnicie, eventual, sa iti cauti un partener care se afla in acelasi punct al vietii si care isi doreste tot asta; un astfel de partener este unul care isi asuma relatia de cuplu, care vine cu un sac plin de daruri, fiind pregatit de relatia cu tine: are in sac: disponibilitate, atentie, timp, afectiune, intimitate, comunicare, sinceritate, deschidre, interes fata de tine si de povestea ta de viata, solidaritate si multe altele; aici confunda multe persoane, in cautare de relatii stabile, lucrurile, atunci cand gasesc un partener care le da la inceput atentie, intimitate, afectiune, dupa care se distanteaza, iar apar, iar dispar, ceea ce poate fi bulversant pentru o persoana aflata in cautarea unui partener.

Atentie: faptul ca o persoana nu isi doreste o relatie stabila nu inseamna ca acea persoana nu are nevoi: de atentie, sexule, de socializare, de afectiune, de comunicare, s.a.m.d! Insa in adancul nostru simtim de la inceput cand nu suntem und trebuie, din faptul ca nu ne simtim liberi sa fim asa cum suntem noi, sa vorbim liber, sa ne purtam liber, ci simtim sa ne cosmetizam sub o forma sau alta, pentru a atrage. Ori cu persoana care este disponibila de relatie ne simtim inca de la inceput foarte confortabil, ne simtim liberi sa fim asa cum suntem noi natural, nu avem nevoie sa impresionam, nu avem nesigurante si mai mult, sub o forma sau alta, persoana ne va si spune ca este disponibila; acesta este indicatorul ca suntem unde trebuie, in relatia cu o persoanaa disponibila pentru o relatie stabila! Asta este, iarasi, diferit de situatia in care cineva nu isi doreste o relatie stabila, caci nu este in punctul acela al vietii, insa intalneste o/ un partener cu potential, din orice p.d.v: frumusete, cariera, financiar, sexual si pentru ca este foarte atras de potential, isi creaza disponibilitate de a incepe o relatie stabila; multe relatii incep asa; insa dupa o vreme, ambii simt compromisul, dificulatea, caci unu trebuie sa renunte mereu la propriile nevoi - cel care nu a avut disponibilitate de relatie stabila, simtindu-se mereu deprivat si impovarat, iar celalalt va simti mereu ca trebuie sa traga de partener pentru a primi atentie, afectiune, solidaritate, s.a.m.d, simtindu-se deasemenea impovarat si deprivat, nedreptatit. Unele relatii incepute asa se sincronizeaza cumva pe drum, altele nu; este important sa inteleaga ca au inceput de pe pozitii diferite si sa depaseasca acel moment initial, pentru a putea continua intr-un mod functional!

Indiferent daca ai avut experiente placute in relatiile de cuplu anterioare, sau dimpotriva, relatii disfunctionale, chinuitoare, relatia de cuplu ideala este un obiectiv pe care il poate obtine oricine! Este nevoie doar sa iti construiesti modelul ideal de partener si sa iti dai voie sa curgi, sa fii, si cu siguranta vei profita de oriceboportunitate aparuta in gasirea acestuia! Este ca si cand iti faci lista de cumparaturi si odata facuta, oricand vei gasi pe undeva ceva ce ai pe lista, te vei opri si vei cumpara! In vreme ce daca mergi fara lista, te vei intoarce acasa cu tot felul de cumparaturi in sacosa, dar odata ajunsa acasa, poti constata ca nu iti trebuiesc. Este important sa ne definim foarte clar, realistic si masurabil obiectivele si atunci atingerea lor este doar la un pas distanta, este doar o problema de timp pana le vom implini, dar cu siguranta le vom atinge! De ce nu ar fi si gasirea partenerului ideal de cuplu unul dintre aceste obiective? Tu esti singura persoana care poate sa faca asta si sta doar in puterea ta sa fii in relatia ideala de cuplu!

Croitoru Marinela - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp