Etapele conflictului în cuplu

Etapele conflictului în cuplu

Sternberg (2010, p. 235) spune că odată ce conflictul apare, partenerii devin deosebit de susceptibili la o eroare în gândire: tendinţa de a vedea cauzele propriului comportament drept situaţionale (controlate de evenimente din mediu), dar cauzele comportamentului celuilalt sunt dispoziţionale (controlate de tipul lor de persoane).


După Gary Smalley (2010, p. 103- 115) există patru modele comportamentale distincte, pe care cuplurile le pun în evidenţă în cadrul certurilor şi care conduc deseori la divorţ. De fapt, aceste comportamente domină în asemenea măsurii căsniciile cu probleme serioase, încât dacă nu sunt rezolvate, pot conduce la divorţ.


• Retragerea şi evitarea (sunt două modele comportamentale în care unul dintre indivizi dorește angajarea în discuție iar celălalt, nu)

• Amplificarea conflictului (partenerii îşi răspund negativ unul altuia, mărind permanent miza, aşa încât situaţia se înrăutăţeşte tot mai mult. Deseori, comentariile negative se transformă într-o furie şi frustrare tot mai mare)

• Invalidarea reciprocă (un partener discreditează subtil sau făţiş gândurile, sentimentele sau caracterul celuilalt)

• Apariţia unor convingeri exagerate sau false despre partener.


Se prezintă cele patru stadii ale conflictului:
(1) diferenţele acceptabile;
(2) diferenţele incomode;
(3) izbirea de zidul conflictului şi
(4) depăşirea zidului conflictului.

Ele constituie o parte integrantă a traseului unui cuplu spre cele mai profunde niveluri ale intimităţii .


Lovirea de zidul conflictului
este a treia etapă şi constă în exprimarea opiniei ce nu se mai poate retracta. Are o inerţie proprie, care îi poartă pe parteneri, spre zidul conflictului.


Dacă cei doi nu sunt conștienți de acest stadiu, vor rămâne blocați în acest ciclu care cuprinde trei etape:

• Remarcile critice. O remarcă critică marchează începutul dansului. Neputând să accepte deosebirile, unul dintre parteneri sau amândoi formulează acuzaţii: „Uite ce-ai făcut!" „Cum poţi fi atât de lipsit de îndemânare?"; „Uite cât de mult ai cheltuit!" Călătoria spre intimitate se opreşte şi începe duelul verbal. „Nu eşti o persoană integră!"

• Comentariile dispreţuitoare. Ele amplifică tensiunea remarcilor critice — şi, crede-mă, etapa asta doare! Cuvintele par nişte lovituri de pumn. „De ce nu poţi face niciodată un lucru ca lumea?"; „De ce nu poţi fi niciodată punctual?"; „Eşti leit maică-ta/taică-tău/ soră-ta/frate-tău!"

• Întoarcerea la nivelurile aparent mai sigure. Conflictul este dureros, astfel că un partener (sau amândoi ) renunţă, se retrage din conflict şi revine la nivelurile mai sigure, ale superficialităţii — vorbirea în clişee şi împărtăşirea faptelor.


Depăşira zidului conflictului este greu de realizat, dar nu imposibil, dacă cei doi își dau mâna spre a merge mai departe.

Cabinet Individual de Psihologie - Vărzaru Manuela
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp