Fobii - totul despre fobii de la A la Z

Fobia este o teama inexplicabila (in aparenta), irationala, ilogica fata de un o situatie, o actiune posibila sau un element specific - uman, animal, obiect, etc. Aceasta atitudine fata de factorul stresant este persistenta in timp (sentimentele se repeta cu fiecare ocazie ce aduce factorul de stres). Vorbim de o frica irationala pentru ca pericolul nu exista in realitate sau este mult exagerat in mintea persoanei respective. Persoanele care sufera de o anumita fobie se panicheaza deseori doar la anticiparea situatiei stresante sau doar la gandul ca ar putea fi puse fata in fata cu aceasta.

Desi exista o diversitate foarte mare de fobii, toate au o serie de simptome comune ce apar ca raspuns al organismului la stres: cresterea frecventei cardiace si palpitatii, transpiratii, tremuraturi, ameteala si greata.

In continuare vom incerca sa discutam cat mai detaliat despre fiecare fobie in parte:

77 articole 1 2 34 INAINTE ›
Homophobia Homophobia

Homophobia este termenul utilizat pentru referirea la o gama de atitudini negative si sentimente fata de lesbiene si homosexuali si in unele cazuri bisexuali, transsexuali si comportamente in general acoperite de bifobie si transfobie. Persoanele intersexuale si asexuale sunt uneori incluse. Definitiile se refera la antipatie, prejudicii, aversiune si frica irationala

continuare
Hoplofobia - frica de arme de foc

Hoplofobia deriva din grecescul hoplon - arma sau armura si este definita ca frica de arme de foc sau de cetateni inarmati. O persoana poate fi denumita hoplofoba cind prezinta semne si simptome asociate cu frica intensa de o arma de foc. Aceasta poate acuza simptomele fobiilor obisnuite cum este transpiratia excesiva, frica de a muri...

continuare
Ihtiofobia - frica de pesti

Ihtiofobia reprezinta frica de pesti sau frica de a minca peste, frica de pesti morti. Galeofobia este un subtip al ihtiofobiei in care obiectul fricii este un anumit tip de peste - rechinul. Ihtiofobia este o varietate a unei fobii specifice caracterizata prin frica intensa si persistenta de pesti, asa cum este descrisa in psihologie.

continuare
Lipofobia - frica de grasimile din alimente

Lipofobia poate fi definita drept frica de grasimile din alimente, devenind o notiune prevalenta mai ales in lumea moderna. Cercetatorii au oferit o varietate de explicatii pentru aparitia recenta a lipofobiei in majoritatea tarilor. Epidemia obezitatii in societatile bogate a adus cu ea o crestere a problemelor de sanatate, care sunt frecvent atribuite aportului excesiv de grasimi.

continuare
Murofobia - frica de soareci si sobolani Murofobia - frica de soareci si sobolani

Murofobia reprezinta frica de soareci si sobolani. Este una dintre cele mai comune fobii. Fobia ca frica irationala si disproportionata este distincta de grija normala fata de soarecii care contamineaza rezervele alimentare, universala in toate timpurile, locurile, si culturile. O frica exagerata, fobica de soareci a fost traditional asociata femeilor

continuare
Mysofobia - fobia de microbi Mysofobia - fobia de microbi

Mysofobia sau frica de germeni, este o frica patologica de bacterii, mizerie si mai presus de toate de contaminare. Majoritatea oamenilor inteleg ca exista bacterii bune, care ne ajuta sa digeram hrana de exemplu si patogene, daunatoare organismului uman. Mysofobii supraestimeaza riscul de a fi infectat cu bacterii

continuare
Necrofobia - frica anormala de lucruri moarte (cadavre)

Necrofobia este frica anormala de lucruri moarte (cadavre) precum si de toate lucrurile asociate mortii (morminte, cosciuge, cimitire). Deriva din grecescul necros pentru cadavreu si fobos pentru frica. Simptomele cuprind scurtarea respiratiei, respiratii rapide, transpiratii, uscaciunea gurii si tremor, stare de rau si neliniste, instabilitate psihologica si senzatie de moarte iminenta.

continuare
Neofobia - frica de lucruri noi sau experiente noi (cainotofobia)

Neofobia mai este denumita si cainotofobia. In psihologie neofobia este definita drept frica persistenta si anormala de orice este nou. In forma sa usoara se poate manifesta ca nedorinta de a incerca lucruri noi sau de a rupe rutina.

continuare
Nictofobia - frica severa de intuneric

Nictofobia este o fobie caracterizata de frica severa de intuneric. Este declansata de perceptia desfigurata a creierului de ceea ce se intimpla sau s-ar putea intimpla in medii intunecate. In ciuda naturii persistente, nu exista cercetari etiologice asupra subiectului. Frica de intuneric este un sentiment impactat psihologic.

continuare
Nomofobia - frica de a nu fi in contact prin telefon mobil

Nomofobia este frica de a nu fi in contact prin telefonul mobil. Termenul este o abreviere al fobiei fara mobil avansat de o organizatie care a facut un studiu al anxietatilor suferite de cei ce folosesc telefonul mobil. Studiul arata ca aproximativ 53% dintre cei ce folosesc acest telefon tind sa fie anxiosi cind isi pierd telefonul

continuare
Nosocomefobia - frica excesiva de spitale

Nosocomefobia este definita drept frica excesiva de spitale. Provine din grecescul "nosokemion", care inseamna spital si "fobos" - frica irationala. individul afectat se poate abtine de la a merge la spital, de frica contractarii unor boli. Unele persoane asociaza spitalele cu boli tragice, accidente, chiar moartea.

continuare
Nosofobia - frica irationala de a avea o boala specifica

Nosofobia este frica irationala de a avea o boala specifica. Este asociata cu hipocondria, dar exista diferente importante intre cele doua conditii. Cea mai importanta diferenta este specificitatea. Nosofobia pare a fi mai comuna printre studentii si cercetatorii care petrec mult timp citind despre anumite boli.

continuare
Odontofobia - frica de dentist

Frica de dentist si de a primi ingrijiri dentare sau odontofobia. Se estimeaza ca aproximativ 75% din populatia lumii acuza frica de dentist. Dintre acestia doar 10% au cu adevarat fobie. Multe persoane cu aceasta frica vor cauta ingrijiri dentare doar in cazul unei urgente, cum este durerea acuta sau abcesul dentar.

continuare
Ofidiofobia - frica de serpi Ofidiofobia - frica de serpi

Ofidiofobia este un tip particular de fobie specifica - frica anormala de serpi. Mai este denumita si ofiofobia. Trebuie diferentiati oamenii carora nu le plac serpii pentru veninul lor sau de pericolul perceput implicat. Un ofidofob nu va incerca nici sa se gindeasca sau sa ii vada la televizor sau in poze, nu doar sa accepte contactul cu serpii.

continuare
Ornitophobia - frica de pasari Ornitophobia - frica de pasari

Ornitophobia este frica de pasari. Unele persoane se tem doar de pasarile de prada cum ar fi vulturii, in timp ce altele se tem si de pasarile de casa din colivie. Indivizii afectati cred ca vor fi atacati de pasari sau pur si simplu nu se simt bine in preajma lor. Precum alte zoofobii, ornitofobia este cauzata de un eveniment negativ cu animalul temut

continuare
Osmofobia - frica de mirosuri sau miesme

Osmofobia este frica de mirosuri sau miesme. Mai este denumita si olfactofobie si reprezinta frica irationala sau hipersensibilitatea la mirosuri. Fata de multe alte fobii, aceasta este tipic legata de o conditie medicala. Cei mai multi oameni afectati sufera de migrene puternice declansate de mirosuri.

continuare
Panfobia (sinonime: omnifobia, pantofobia sau panofobia)

Panfobia deriva din cuvintele grecesti "pan" si "fobos" si mai este denumita si omnifobia, pantofobia sau panofobia. Este o conditie medicala cunoscuta ca frica nonspecific sau frica de totul, descrisa drept o teama vaga si persistenta de un rau necunoscut sau doar observarea extremelor.

continuare
Pediofobia - frica de papusi

Pediofobia reprezinta frica de papusi sau reprezentarea falsa de fiinite vii, cum sunt manechinele sau robotii. Cuvintul deriva din grecescul "paidion", insemnind copil mic. Este o fobie relativ comuna. Este considerata un tip de automatofobie sau frica de figuri umanoide. Unor persoane le este frica de toate papusile, iar altora de unele specifice.

continuare
Pirofobia - frica de foc Pirofobia - frica de foc

Pirofobia este teama coplesitoare si irationala de foc si flacari. Persoana poate fi sever afectata de aceasta fobie, incit se poate teme cind este in jurul focurilor de cimp, a picnicurilor sau artificiilor. Cuvintul deriva din grecescul "pir" - foc si "fobos" - teama. Ca si in alte fobii persoana cu pirofobie a fost traumatizata la un moment dat in viata.

continuare
Radiofobia - frica de radiatii

Radiofobia este o frica anormala de radiatiile ionozante, mai ales de razele X. Aceasta frica nu este una nenaturala, totusi poate deveni anormala si chiar irationala, mai ales datorita neintelegerii fenomenului fizic, dar si ca o consecinta a experientelor traumatice.

continuare
Scolecifobia - frica de viermi

Scolecifobia este frica intensa, irationala de viermi. Persoana afectata isi poate generaliza frica incluzind orice arata ca un vierme. Individul se teme de a nu fi infestat sau contaminat. Poate refuza sa iasa afara dupa ploaie sau sa evite complet gradinile. Uneori denumita vermifobia, scolecifobia deriva din grecescul scolex - vierme si fobos - frica.

continuare
Scopofobia - frica de a fi privit Scopofobia - frica de a fi privit

Scopofobia este o tulburare anxioasa caracterizata prin frica morbida de a fi vazut sau privit de catre altii. Mai este denumita si scoptofobia. In cazurile mai severe individul va incerca sa nu fie vazut prin fuga. Examinind trecutul pacientului, aceasta fobie poate fi urmarita pina la un eveniment devastator experimentat de catre acesta.

continuare
Sitofobia - aversiunea fata de alimente

Sitofobia mai este denumita si anorexie nervoasa sau cibofobia. Este o tulburare alimentara caracterizata prin refuzul de a mentine o greutate sanatoasa a corpului si o frica obsesiva de a cistiga in greutate. Este cuplata de obicei cu o imagine distorsionata a imaginii sinelui. Apare la femei de 10 ori mai frecvent decit la barbati. Are origine greceasca: an insemnind negatia iar orexis - apetit.

continuare
Somnifobia - frica de somn

Somnifobia este frica anormala de somn. Poate rezulta dintr-un sentiment de pierdere a controlului sau prin repetarea cosmarurilor. Mai este denumita si hipnofobie. Fobia este considerata a avea numeroase simptome care afecteaza corpul. Aceste simptome pot afecta pacientul fizic cit si mental. Multi simt anxietate vorbind despre somn sau chiar gindindu-se.

continuare
Spectrofobia - frica de oglinzi (sau eisoptrofobia) Spectrofobia - frica de oglinzi (sau eisoptrofobia)

Spectrofobia este frica de oglinzi. Mai este denumita si eisoptrofobia. Cei care sufera de aceasta fobie acuza anxietate, chiar daca realizeaza ca frica este irationala. Frica de oglinzi pare sa fie de natura similara cu frica de numarul 13, cu o baza superstitioasa. Romanii au fost primii care au facut oglinzi din sticla

continuare
77 articole 1 2 34 INAINTE ›
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.