Ornitophobia - frica de pasari

Ornitophobia - frica de pasari

Ornitophobia este frica de pasari. Unele persoane se tem doar de pasarile de prada cum ar fi vulturii, in timp ce altele se tem si de pasarile de casa din colivie. Indivizii afectati cred ca vor fi atacati de pasari sau pur si simplu nu se simt bine in preajma lor. Precum alte zoofobii, ornitofobia este cauzata de un eveniment negativ cu animalul temut. Multe pasari pot fi intr-un fel agresive cind vineaza prada iar copilaria este plina de pescarusi sau porumbei care fura mincarea copiilor. Multe persoane chiar daca nu au fobie evita sa i-a prinzul in zonele cu populatii mari de pasari.


Evenimentul negativ poate sa nu se fi intimplat individului direct. Uneori pasarile zboara prin ferestrele deschise sau seminee facind zgomote ciudate in casa. Daca parintii au fost nervosi in astfel de cazuri, copilul martor poate dezvolta fobia. Simptomele vor varia in functie de severitate. Oamenii se pot teme doar de pasarile mari sau doar de cele salbatice. Frica poate fi dezvoltata fata de specimenele care au suferit taxidermie, cum sunt cele din muzeele de istorie naturala. Frica poate continua pina la pozele cu pasari. Cind individul este fortat sa se confrunte cu pasarile acesta poate tremura, plinge sau chiar paraliza. Poate incerca sa se ascunda sau sa fuga. Poate experimenta anxietate anticipatorie in zilele dinaintea intilnirii cu o pasare.


Pasarile sunt extrem de intilnite in zonele populate ale lumii. Este aproape imposibil sa treaca o intreaga zi fara ca individul sa nu intilneasca un tip de pasare. De aceea nu este neobisnuit pentru cei cu ornitofobie sa-si restrictioneze gradat activitatile. Pot evita picnicurile si alte activitati afara sau nu pot vizita magazinele de animale. In timp, netratata, ornitofobia poate conduce la agorafobie, frica de a-si parasi casa pentru a nu intilni o pasare.


Ornitofobia raspunde bine la terapia cognitiv comportamentala. Un terapeut antrenat poate ajuta pacientul sa se simta mai bine, inlocuind gindurile negative cu unele pozitive. Pacientul va invata tehnici de relaxare pentru a le folosi cind au atacuri de panica. Daca fobia este severa, hipnoza si/sau medicatia pot fi folosite alaturi de terapie. Scopul este de a reduce frica la un nivel controlabil.

Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp