Frica de intimitate

Frica de intimitate
Frica de intimitate este in general o fobie sociala si tulburare anxioasa care are ca rezultat formarea dificila de relatii cu alte persoane. Reprezinta frica de a fi emotional si fizic apropiat de cineva. Este definita si drept capacitatea inhibata a unui individ, din cauza anxietatii de a schimba ganduri si sentimente cu semnificatie personala cu alt individ care ii este de valoare. Frica de intimitate este expresia teoriei existentiale in care iubirea si a fi iubit face viata pretioasa si moartea mai inevitabila. Este frecvent rezultatul unor traume din trecut cum este violul sau abuzul in copilarie. Este asociata si cu frica de a fi atins.

Cum sa depasesti frica de intimitate si anxietatea intr-o relatie:Frica de intimitate este exact opusul relatiei cele mai apropiate cu prietenul tau cel mai bun cand erai copil. Poti fi indeajuns de norocos acum sa ai un prieten adevarat, dar profunzimea si scopul acestor prietenii in copilarie pot parea de neclintit pentru ca ai impartasit secrete cu acesta.

In psihologia relatiei frica de intimitate implica timiditatea in fata impartasirii persoanei tale adevarate, probabil pentru ca ai fost ranit in trecut. Sau daca ai crescut intr-un mediu emotional si social inchis si nu ai invatat niciodata cum sa fii vulnerabil fata de prieteni sau iubiti poti avea unele probleme acum. Aceasta este frica de intimitate.

Toti am fost tradati si raniti de catre cei pe care i-am iubit mai mult sau mai putin. Indiferent daca durerea a fost accidentala sau deliberata, in mod natural ne vom gindi de doua ori inainte sa ne deschidem sufletul fata de altcineva. Incercand sa nu fim raniti din nou putem dezvolta frica extrema de intimitate.
Caracteristicele personalitatii precum introversiunea si extroversiunea pot de asemenea contribui la frica fata de problemele personale, la fel depresia si anxietatea.

In psihologia iubirii frica de intimitate este diferita fata de frica fata de angajament. Poti sa fii casatorit si sa nu-ti cunosti partenerul emotional, intelectual sau spiritual. De fapt, singuratatea in mariaj este mai dificila decat singuratatea ca persoana sau vaduv. Singuratatea maritala apare din frica de intimitate a unui partener sau a ambilor.
Fundatia cea mai puternica a unui parteneriat este o buna prietenie. Indiferent daca sunteti prieteni sau iubiti, sau ambele, exista trei elemente ale unei relatii puternice, sanatoase: autenticitatea, comunicarea si onestitatea. Aceste trei elemente pot diminua frica de intimitate.

Trei moduri de a reduce frica de intimitate: Fii autentic in relatie:
Sentimentele tale sunt similare actiunilor si cuvintelor rostite. Daca esti suparat sau furios te exprimi prin cuvinte si comportament (90% din comunicatie este nonverbala, adica, chiar daca nu vorbesti, sentimentele tale se vor manifesta oricum). Cand vrei sa reprosezi ceva incearca: „Sunt furios pentru ca nu ai dus gunoiul”, in loc de a te ascunde de intimitate.

Invata sa comunici despre lucrurile importante cat si cele neimportante:
Sunteti mai apropiati cind va impartasiti experientele de zi cu zi personale. Va deschideti la acelasi nivel, de exemplu va veti impartasi amindoi experientele de tradare emotionala din trecut. Daca impartasirea mutuala a experientelor nu are loc, relatia voastra este dezechilibrata. Un partener si-a deschis inima in timp ce celalalt nu. Uneori frica de intimitate poate fi rezolvata prin discutii.

Simte frica si fii real:
Vorbeste despre ceea ce se intampla in viata ta, cum te simti cu adevarat si ceea ce gandesti. Arata ceea ce este important pentru tine formand o relatie bazata pe incredere. Nu te juca, nu astepta ca parteneul sa-ti citeasca gandurile sau sa ghiceasca, in loc sa spui ceea ce vrei cu adevarat.

Semne ale fricii de intimitate:
- timiditatea in a impartasi ganduri si sentimente cu partenerul tau
- refuzul de a vorbi despre evenimentele personale sau chiar superficiale cu prietenii sau familia
- singuratatea prelungita pentru cativa ani si totusi va doriti o relatie
- intalniri sau parteneri sexuali multipli, fara legaturi emotionale.
- aventuri de o singura noapte fara o sansa de a construi intimitate
- putini sau nici un prieten apropiat.
Concluzia este ca nu vrei sa lasi oamenii in sufletul tau. Frica de intimitate inseamna a-i tine pe oameni afara.

Cum sa creezi intimitate emotionala in relatiile de iubire?In relatiile intime sanatoase personalitatea ta se contopeste cu cea a iubitului sau prietenului cu care construiesti intimitatea. Te vei impartasi pe tine insuti si vei invata despre complexitatile celuilalt.

Acceptarea:
Partenerul tau si cu tine aveti nevoie sa fiti acceptati. Invatati sa impartasiti adevaratele voastre ganduri despre actiunile voastre si opinii, fara a va judeca sau condamna. Construirea intimitatii inseamna acceptarea ta si a celor din jur.

Predare:
Iesiti de dupa zidurile pe care le-ati ridicat, lasati jos armura. Intimitatea reprezinta un pas inainte. Faceti-va cunoscuti.

Asumati-va riscuri:
Impartasiti-va sentimentele fata de munca voastra, vreme, trafic, sport - lucruri superficiale. Daca merge, incepeti sa vorbiti despre lucruri importante, cum sunt resentimentele, frica de intimitate sau chiar abuz.

Participare:
Cind partenerul vostru va impartaseste aceste lucruri discutati cu el. Evitati distanta emotionala, intrebind ceva si ascultind raspunsul. Deschideti-va la acelasi nivel.

Fii prietenul partenerului:
Concentreaza-te a fi prietenul partenerului tau romantic. Scrie pe hartie ceea ce vrei sa-i impartasesti si lucreaza la asta.

Respecta-te:
Raspecta-ti abilitatile, ambitiile, interesele si limitele. Iarta-te pentru propriile greseli ca si cum ai ierta greselile lui. Repeta-ti ca traiesti intr-o lume imperfecta si astfel nici tu nu trebuie sa fii perfect.

Tine un jurnal:
Scrie despre sentimentele tale zilnic. Te va ajuta sa faci trecerea la expresia lor in cuvinte vorbite mai usor. Scrie potentiale dialoguri intre tine si partenerul tau. Anticipeaza lucrurile amenintatoare pe care acest le-ar putea spune si gandeste-te cum ai putea sa raspunzi la ele.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp