Gelozia ca sprijin pentru relatia de cuplu

Gelozia ca sprijin pentru relatia de cuplu

Georgiana izbucneste in lacrimi cand e intrebata in cabinet: Si care e adevarul?....ati avut o relatie extraconjugala? Recunoaste ca in ultimele sase luni i-a fost infidela. Ionut citise de ceva vreme unele semnalele nonverbale transmise de sotia lui. Ea i-a spus insa ca e totul doar in minte lui. Chiar si dupa ca a primit o scrisoare anonima ce o acuza pe Georgiana ca se intalneste cu altcineva, Ionut a trecut peste emotiile de moment si a preferat sa-si spuna ca sunt ganduri irationale.

Stim ca gelozia are un potential distructiv. Gelozia poate fi o trasatura patologica. Unul din trei barbati declara ca au experimentat sentimente de gelozie ce au scapat de sub control, ca gelozia i-a facut sa se gandeasca ca-si doresc sa raneasca fizic o persoana. Crimele pasionale reprezinta cam o zecime din totalul crimelor, gelozia fiind de departe principala cauza a uciderii sotului sau sotiei. Cu toate acestea, gelozia nu e intotdeauna o emotie toxica. Ea poate avea un rol protector, de prevenire a unei potentiale infidelitati. Gelozia rationala poate ajuta relatia de cuplu. Ea stabileste anumite hotare, unele granite ce intaresc legatura din cuplu.

Nu rareori, gelozia poate fi un semn ca persoana geloasa nu se mai simte luata in considerare suficient de mult. Fie ca si-a pierdut o parte din prestigiul ce venea din alta zona decat cea a relatiei de cuplu, fie ca primeste efectiv mai putina atentie.

In alte cazuri, persoana ce percepe ca nu primeste suficienta atentie poate sa declanseze la randul ei gelozia partenerului, prin aducerea in discutie a unor situatii ce evoca o potentiala infidelitate: ex. comentarii despre parteneri din trecut sau despre colegi de la birou. Patru din zece femei recunosc ca utilizeaza gelozia pentru a testa calitatea relatiei de cuplu. Uneori chiar promovarea in munca a partenerului de cuplu poate declansa o astfel de testare a relatiei prin intermediul geloziei, pentru a echilibra „balanta puterii” in cuplu.

Apasarea „butonului geloziei” de obicei nu face parte dintr-o strategie de razbunare pentru lipsa atentiei. E mai degraba parte dintr-o strategie de recapatare a increderii in propria persoana si de intarire a angajamentului partenerului. In relatiile neoficializate poate fi atrasa atentia ca mai sunt disponibile si alte optiuni, in cazul in care legatura de cuplu nu se va intari prin casatorie. Nu in ultimul rand, apasarea „butonului geloziei” poate fi un semnal ca interactiunea sexuala in cuplu sufera in ultima vreme.

E astfel foarte important ca apasarea „butonului geloziei” sa fie interpretata corespunzator, pentru a produce efectul asteptat (ex. intarirea implicarii in relatie) si nu doar o crestere a nivelului suspiciunilor.

O situatie destul de frecventa ce impinge pe cineva sa comita o infidelitate e chiar gelozia. Se intampla, destul de des, ca atunci cand un partener (cu putina incredere in sine) e gelos, amplifica atat de mult granitele de preventie a infidelitatii, incat acestea incep sa devina foarte restrictive, daunatoare relatiei. In aceste situatii, infidelitatea poate sa apara ca o reactie de genul: „Daca tot imi faci pe degeaba viata amara cu gelozia ta, macar sa ai de ce”.

Infidelitatea exista oriunde pe glob, si chiar daca motivatia principala a inceperii unei relatii extraconjugale poate fi diferita, exista un aspect comun atat la barbati cat si la femei: beneficile infidelitatii sunt percepute a fi semnificativ mai ample decat posibilele costuri catastrofale pentru relatia de cuplu. Asta poate sa insemne fie o deficienta in perceptia beneficiilor relatiei, fie o deficienta reala a relatiei de cuplu. In ambele situatii, a solicita sprijinul terapeutului de cuplu poate fi o idee buna. Daca aveti nevoie de un astfel de sprijin in cuplu, va astept!

Acord - Cabinet Psihologic Ignat Rares
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp