Povestea Scenariului - din 01 sept 2013

Povestea scenariului de viata este povestea contactului si a distorsiunii contactului - atat intre individ si lumea exterioara, alcatuit din evenimente si relatii cu diferite persoane, cat si in interiorul vietii psihice a persoanei.
Bebelusi sau copii mici, incepem sa ne dezvoltam reactiile si asteptarile care modeleaza pentru noi tipul de lume in care traim si felul de persoana care suntem. Mai intai codificate fizic, in tesuturile corporale si evenimentele biochimice, apoi emotional si mai tarziu cognitiv, sub forma de convingeri, atitudini si valori, aceste raspunsuri formeaza un fel de plan detaliat care va ghida modul in care ne vom duce viata.
Freud numea aceste lucruri "compulsia la repetitie", pentru unii specialisti este vorba de "stil de viata" (A. Adler), "scenariu" (E. Berne) sau "scenariu de viata" (F. Perls) .
SCENARIUL DE VIATA este un sistem distorsionat, autointarit de sentimente, ganduri si actiuni.
Scenariul de viata este in acelasi timp un plan autoprotector, o serie fixata de aparari si un sistem inconstient de reactii, patternuri relationale si decizii, care limiteaza spontaneitatea, supletea si flexibilitatea in crearea si mentinerea de relatii sanatoase si satisfacatoare, rezolvarea problemelor si mentinerea unei stari bune de sanatate.
In centrul psihoterapiei se afla CONTACTUL - constientizarea deplina a dorintelor interioare, a nevoilor, a perceptiilor, emotiilor sau gandurilor, cu aptitudinea concomitenta de a glisa catre constiinta clara despre sine si despre cine sau ce se gaseste in mediul inconjurator - o oscilare rapida intre intern si extern, intre sine si celalalt.
Contactul intre sine si lumea exterioara, contactul si integrarea in interiorul sinelui definesc sanatatea psihologica.
Contactul intre terapeut si client incurajeaza, favorizeaza, sustine si invita la alte experiente de contact.
Psihoterapia integrativa (Erskine) utilizeaza un spectru larg de concepte, dar notiunea de contact ramane fundamentala. In acelasi mod in care fundatia unei case nu este vizibila, dar totusi sta la baza si sustine tot ceea ce se gaseste deasupra solului, vindecarea contactului reprezinta o baza esentiala a psihoterapiei integrative. (R. Erskine, J. Moursund)
In psihoterapia integrativa Erskine se poate lucra atat in mod individual cat si in cadrul grupului de terapie.
Terapia de grup ofera numeroase efecte benefice prin prezenta grupului: sprijinul si incurajarile oferite clientului individual; o atmosfera suportiva; energiile pozitive complexe generate de emotiile care se dezvolta si se intersecteaza de-a lungul sedintelor. "Experientele relatiilor individului cu ceilalti devin o trasatura a relatiei individului cu el insusi." (Peter Hobson, 2002) S-a demonstrat de mult timp (Yalom, 2005) faptul ca terapia de grup este o forma de terapie eficienta si folositoare. Ajuta la fel de mult ca terapia individuala si, in unele cazuri, mai mult, mai ales atunci cand obiective importante ale tratamentului sunt suportul social si cunoasterea relatiilor interpersonale. In momentul in care simtiti ca aveti dificultati in stabilirea si mentinerea unor relatii apropiate si pline de sens cu cei din jur, iar astfel incepeti sa va simtiti izolati si nesatisfacuti de situatia de viata din acest moment, deveniti interesati de a invata mai mult despre modul de relationare cu ceilalti si este timpul pentru a va alatura grupului de terapie. Astfel veti beneficia de urmatoarele oportunitati: - primirea si oferirea sustinerii si feedback-ului; - imbunatatirea relatiilor si a comunicarii interpersonale; - experimentarea de noi comportamente interpersonale; - exprimarea onesta si directa a propriilor sentimente; - dobandirea intelegerii propriilor ganduri, sentimente si comportamente prin examinarea tiparelor relationale, atat din interiorul cat si din exteriorul grupului; - dobandirea intelegerii gandurilor, sentimentelor si comportamentelor altor oameni; - cresterea increderii in propria persoana, imbunatatirea imaginii de sine si a stimei de sine; - traversarea unei schimbari personale in interiorul grupului, cu asteptarea de transfer a celor invatate in viata dvs. din exteriorul grupului.
De retinut: grupul de terapie nu este un loc pentru a-ti face prieteni. Este un microcosmos social unde se achizitioneaza sau se dezvolta in principal abilitatea de a depasi granitele limitative ale scenariului si de a integra aspectele fragmentate ale personalitatii intr-un tot unitar si mai armonios. Grupul este o mare oportunitate de a incepe un proces in care, pe de o parte, veti primi suport pentru a va realiza obiectivele, iar pe de alta parte veti depune un efort si veti acorda sprijin pentru realizarea unei schimbari in viata personala si interpersonala.
Numar membri grup: minim 5 maxim 8; Program: 1 intalnire / saptamana; intervalul orar/zi va fi stabilit ulterior formarii grupului. Locatia: sediul cabinetului - Pitesti, Cart. Gavana, Str. Garlei, bl.A39, sc.A, ap.12. Pret: 30 lei pentru fiecare intalnire cu durata de 1, 5 ore; Terapeut: Mandoc Florentina.
Pentru inscrieri (terapie individuala/grup) si detalii suplimentare puteti scrie pe adresa de e-mail: mandocflorentina@gmail.com.
NOTA: Includerea in grup se realizeaza in urma unui numar de minim 3 sedinte individuale, necesare stabilirii gradului de compatibilitate intre membri. Costul unei sedinte de evaluare (cu durata de 1 ora) este 30 RON.
Mandoc Florentina - Cabinet individual de psihologie
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp