Psihologie pozitiva

Psihologie pozitiva
Psihologia pozitiva este o abordare mai noua, ce analizeaza trairile umane pozitive - bucurie, optimism, multumire - si conditiile necesare fiintei umane pentru a avea o viata implinita si pentru a progresa.

Mai mult decat tratarea afectiunilor mentale, psihologia pozitiva isi propune ca pacientii sa fie mai fericiti si sa aiba o viata plina de realizari. Aceasta stiinta se doreste a fi complementara psihologiilor traditionale (concentrate pe problema) si nu sa le substituie.

Se pare ca emotiile pozitive au un rol evolutiv important, deoarece ne largesc raza de gandire si actiune, promoveaza jocul, explorarea si creativitatea. Astfel suntem mai deschisi la idei si experiente noi. Cercetarile au aratata ca este posibil ca o persoana sa devina mai fericita, indiferent de temperament sau imprejurarile de viata. In plus, starea de fericire nu este arbitrara; individul poate invata cum sa fie fericit. Pentru a obtine acest lucru este esential sa te bucuri cat mai mult de ce iti ofera viata, sa te implici cat mai mult in activitatea desfasurata si sa oferi vietii noi intelesuri/ scopuri.

Psihologia pozitiva face distinctia intre trei aspecte care ne pot aduce fericirea in viata: placerea, angajamentul si apartenenta.

•  Mai multa placere. Desi este poate cel mai efemer si mai putin important element in aflarea fericirii, sentimentul de placere este indispensabil. Pentru a beneficia din plin de acesta, trebuie sa invatam sa savuram placerea, sa impartim momentele placute cu ceilalti, sa imortalizam amintirile prin suveniruri, fotografii, etc., sa ne acutizam perceptia (de exmplu, sa inchidem ochii atunci cand ascultam muzica, pentru a ne putea concentra doar pe auz), sa ne lasam cuprinsi de simturi, fara interventia gandurilor, sa fim prezenti cu toata fiinta in momentul de fata, sa evitam formarea obiceiurilor.

•  Angajamentul se refera la faptul de a fi concentrat si dedicat in totalitate unei activitati, indiferent de natura acesteia. Psihologia pozitiva ne recomanda sa cultivam relatiile cu cei din jur, sa ne cunoastem punctele forte si sa le utilizam, sa ne lasam absorbiti intr-u totul atunci cand desfasuram o activitate placuta (sport, hobby, etc.), eliminand alte ganduri rationale ce nu au legatura cu activitatea respectiva.

•  Pentru a avea o viata implinita avem nevoie de un scop moral si de sentimentul de apartenenta - cu alte cuvinte sa simtim ca facem parte din si contribuim la „ceva” mai maret decat noi: grupuri sociale, organizatii, miscari, sisteme de credinte, etc. In acest scop ne poate ajuta sa tinem un jurnal in care sa multumim pentru lucrurile care merg bine in viata noastra, sa multumim unui mentor, sa invatam sa iertam, sa ne analizam viata, sa facem mici acte de binefacere, sau sa ne afiliem unui principiu etic.

Aflati mai multe despre psihologia si gandirea pozitiva.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp