Psihosinteza

Psihosinteza
Psihosinteza este o abordare psihologica dezvoltata de psihanalistul italian Roberto Assagioli si care ofera un set de tehnici si metode pentru dezvoltarea armonioasa a personalitatii.

Aceasta stiinta recunoaste existenta unei dimensiuni situata dincolo de cotidianul vizibil, adesea numita dimensiune transpersonala. Totodata, potrivit psihosintezei, corpul, mintea, emotiile si spiritul sunt integrate intr-un tot unitar ce trebuie sa fie echilibrat.

Psihosinteza are ca principale obiective inlaturarea conflictelor si obstacolelor constiente si inconstiente care blocheaza dezvoltarea armonioasa si completa a fiintei umane, precum si utilizarea tehnicilor active pentru a stimula functiile psihologice nedezvoltate suficient.

Tehnicile si metodele terapeutice ale psihosintezei exploreaza personalitatea pacientului si identifica si descifreaza tiparele comportamentale. Astfel pacientul invata sa controleze si sa integreze diverse aspecte ale sale - emotii, fizic, psihic. Integrarea functiilor psihologice - psihosinteza - duce la realizarea comuniunii cu eul superior (transpersonal); in jurul acestui centru se poate construi o noua personalitate echilibrata si armonioasa. Intregul proces se desfasoara in cinci etape: recunoastere, acceptare, coordonare, integrare si sinteza.

Diagrama ouluiDiagrama oului este utilizata pentru a evidentia modelul persoanei asa cum este inteles de psihosinteza.

•  Inconstientul inferior include complexele reprimate, amintirile, visurile si imaginatiile uitate. Aici sunt exilate experientele din trecut, marcate de rusine, frica, durere si disperare.
•  Inconstientul mijlociu sprijina functionarea constientului, reprezentand capacitatea de a forma aptitudini, comportamente, sentimente si atitudini ce pot functiona fara atentia noastra constienta.
•  Inconstientul superior sau superconstientul contine experientele estetice, inspiratia creativa si starile inalte ale constiintei, cu alte cuvinte potentialul pe care fiecare dintre noi il are si care este deseori reprimat.
•  Sinele constient sau eul reprezinta reflexia sinelui si are functia de constientizare si cea a vointei.
•  Sinele superior sau transpersonal reprezinta sursa de ghidare si intelepciune a individului, care poate functiona dincolo de controlul constient al personalitatii.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp