Psihoterapie a realitatii

Psihoterapia realitatii este o abordare terapeutica cognitiv-comportamentala dezvoltata in anii 1960 de catre psihiatrul William Glasser. In general, terapia are ca obiectiv ghidarea pacientului sa-si schimbarea comportamentul si gandirea.

Potrivit lui Glasser, persoanele aleg sa fie depresive, anxioase, psihotice, etc. pentru a evita experiente mai dureroase sau pentru a cere ajutor de la ceilalti. Este o modalitate de a face fata problemelor in relatii interpersonale sau lipsei acestor relatii. Problemele psihologice nu provin din exterior, ci din interiorul nostru - faptele si alegerile pe care le facem. Creierul reactioneaza la actiunile si gandirea individului si nu invers: individul reactioneaza la dezechilibrele chimice din creier; prin urmare, pacientii nu necesita medicamente psihitrope, ci tratament psihoterapeutic.

Psihoterapia realitatii se concentreaza pe prezent si nu pe trecutul pacientului, precum si pe lucrurile pe care acesta le poate schimba: propriile actiuni si comportament, si nu ale celor din jur. Terapeutul incearca sa creeze o relatie buna cu pacientul, pentru a crea un exemplu de relationare cu alte persoane. Pacientul este intrebat ce isi doreste si ce face pentru a obtine aceasta, este ajutat sa-si analizeze comportamentul din prezent, sa stabileasca planuri pentru schimbare si sa fie devotat acestor planuri. Terapeutul nu judeca sau evalueaza pacientul, ci are rolul unui educator sau mentor.

Procesul terapeutic are scopul de a-l ajuta pe individ sa gaseasca modalitati mai bune de a-si realiza necesitatile de baza si de a relationa cu persoanele importante din viata lor (sot, parinti, copii, prieteni, colegi). Teoria alegerii se afla la baza procesului terapeutic. Potrivit acesteia, comportamentul uman este declansat de cinci necesitati genetice: supravietuire (alimente, adapost, siguranta personala, etc.), apartenenta/ dragoste, putere/ importanta/ competitie, libertate/ autonomie si distractie/ invatare. Necesitatile psihologice fundamentale sunt satisfacute in cadrul relatiilor interpersonale, iar esecul acestor relatii reprezinta sursa nefericirii si a tulburarilor psihice. Aceasta situatie se poate schimba daca schimbam propriul comportament si gandire.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp