Psihoterapie cognitiv analitica

Psihoterapia cognitiv analitica a aparut in Marea Britanie, cu scopul de a oferi un tratament psihologic eficient, de scurta durata (pana in 24 de sedinte) si necostisitor. Dupa cum sugereaza si denumirea, aceasta metoda terapeutica integrativa se bazeaza pe ideile psihoterapiilor analitice si cognitive.

Obiectivul psihoterapiei cognitiv analitica este stabilirea modului in care au aparut problemele emotionale sau psihologice, descoperirea tiparelor comportamentale dezadaptive si a strategiilor utilizate de pacient pentru a face fata problemelor. Tiparele comportamentale provin din relatiile avute in copilarie cu persoanele importante si, odata identificate, acestea pot fi inlocuite cu comportamente noi, care sa-l ajute pe pacient sa faca fata problemelor pe care le are in prezent si altor dificultati ce pot aparea in viitor.

Psihoterapia cognitiv analitica se concentreaza asupra relatiilor interumane, acestea fiind o motivatie primordiala in viata si determinand cine suntem ca persoana. Terapia ii ajuta pe pacienti sa constientizeze modul in care relationeaza cu cei din jur si cum relatiile sunt afectate de comportamentul si perceptia lor. Recunoscand comportamentele negative, pacientul poate adopta o atitudine activa in rezolvarea problemelor si achizitionarea unor aptitudini sociale care il vor ajuta sa isi conduca viata in mod eficient.

In cadrul psihoterapiei, pacientul si terapeutul trebuie sa parcurga trei etape:
Reformularea - terapeutul obtine de la pacient informatiile privitoare la caz, apoi ii trimite acestuia o scrisoare in care relateaza problemele ce trebuiesc adresate.
Recunoasterea - pacientul isi noteaza in jurnal de fiecare data cand apar problemele respective si contextul asociat. Apoi cei doi realizeaza o diagrama ce ilustreaza comportamentele dezadaptive ale pacientului. Astfel, acesta va realiza cum si cand apar problemele in viata sa.
Revizia - Impreuna cu pacientul, terapeutul identifica si practica metode alternative ale comportamentelor dezadaptive ilustrate in diagrama din pasul anterior.
La sfarsitul terapiei, pacientul si terapeutul isi scriu unul altuia scrisori de „bun ramas”, in care noteaza ce au obtinut pe parcursul terapiei si ce a mai ramas de facut. Dupa incheierea tratamentului va mai urma o sedinta de verificare la o luna, apoi inca una dupa trei luni, pentru monitorizarea si sprijinirea schimbarilor obtinute in cadrul terapiei.

Psihoterapia cognitiv analitica este utila pentru o gama larga de tulburari psihice - depresii, tulburari de anxietate, tulburari alimentare, probleme in relatiile cu alte persoane - in special tiparele comportamentale nocive repetitive, etc. Principiile acestei abordari sunt utilizate in terapia individuala, de cuplu si de grup, in organizatii, sau pentru dificultati de invatare la copii si adolescenti.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp