Psihoterapie pozitiva

Psihoterapie pozitiva
Psihoterapia pozitiva este o metoda terapeutica umanista, transculturala si psihodinamica, dezvoltata in anii 1960 de catre psihiatrul german Nossrat Peseschkian.

Aceasta modalitate psihoterapeutica este bazata pe o imagine pozitiva a omului, principalele sale aptitudini fiind cea de a iubi (emotiile) si cea de a sti (cognitiile). Conflictul rezulta din provocarea de a dezvolta aceste capacitati de baza.

Conceptul teoretic fundamental in psihoterapia pozitiva este cel conform caruia marirea numarului experientelor si a emotiilor pozitive are un efect mai benefic asupra sanatatii pacientului, decat reducerea comportamentului si a cognitiei disfunctionale. Prin metafore si povesti multiculturale, pacientii sunt incurajati sa aiba o perspectiva pozitiva asupra problemelor cu care se confrunta. Pacientul este incorporat in poveste si are un rol activ in vindecarea sa - acesta devine propriul sau terapeut si invata sa se ajute singur in diverse situatii.

•  Principiul sperantei. Acest principiu ofera o perspectiva pozitiva asupra tulburarilor psihice; in loc sa elimine de la inceput o problema, individul ar trebui sa o inteleaga si sa-i descopere aspectele pozitive. Astfel, tulburarile de somn pot fi privite ca aptitudinea de a fi in alerta si de a rezista cu putin somn; schizofrenia este aptitudinea de a trai in doua lumi distincte; iar anorexia este ocazia de a necesita putina mancare si de a rezona cu fenomenul de foamete in lume.

•  Principiul echilibrului. Descrie dinamica si continutul conflictului. Potrivit psihoterapiei pozitive, fiecare persoana are propria modalitate de a face fata problemelor - modalitati orientate spre corp, orientate spre realizari, spre relatii, sau orientate spre fantezie. Afectiunile si simptomele apar atunci cand acest mecanism este dezechilibrat - armonia si egalitatea trebuie sa caracterizeze aplicarea modalitatilor de administrare a conflictului intrapsihic.

•  Principiul consultatiei. Aceasta perspectiva strategica ofera cinci etape ale psihoterapiei pozitive: observarea sau exprimarea dorintelor si problemelor, inventariul evenimentelor din ultimii 5 - 10 ani, sprijinul oferit in situatia pacientului sau activarea resurselor pacientului de a face fata conflictelor, verbalizarea sau dezvoltarea aptitudinilor de comunicare, extinderea obiectivelor pentru un viitor mai indelungat.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp