Psihoterapie senzori-motorie

Psihoterapia senzori-motorie este o forma de terapie orientata spre corp, ce utilizeaza modificarile la nivelul senzorial si motor fundamental (nu la nivel comportamental constient), pentru a rezolva limitarile in comportament, gandire si simtire. Psihoterapia senzori-motorie are la baza principiile constientizarii momentului prezent, non-violentei, organicitatii, unitatii si a unitatii minte - corp.

Psihoterapia senzori-motorie a fost dezvoltata in anii 1970, de psihoterapeuta Pat Ogden, aceasta fiind interesata de relatia intre disocierea pacientului de corpul sau, tiparele sale psihice si problemele psihologice pe care le are. Unind terapia somatica (Hakomi) si psihoterapia, Pat Ogden a obtinut o metoda coprehensiva de tratare a acestei disocieri.

Aceasta abordare terapeutica invata pacientii sa-si descopere atitudinile fizice si psihologice automate prin care sunt generate tipare de experiente; astfel vor putea urmari procesele inteligente ale corpului si ale mintii, pentru a promova vindecarea. Corpul uman este vazut ca o sursa vie de inteligenta, informatie si schimbare.

Psihoterapia senzori-motorie este in mod special utila pentru efectele traumei si abuzului, durerii emotionale si limitarii sistemului de credinte. Cu ajutorul unor experimente simple, atitudinile inconstiente sunt constientizate, examinate, intelese si schimbate. Pacientul reuseste sa regleze starea de hiperexcitabilitate sau de amortire, sa experimenteze senzatii in siguranta, sa proceseze ganduri, emotii si experiente corporale legate de traume, intr-un mod calm si constient.

Cercetarile in psihoterapia senzori-motorie au dus la concluzia ca tulburarile de dezvoltare sunt produse de dinamica familiala disfunctionala ce duce la formarea sistemelor de credinte limitante, iar tulburarile in urma traumelor se datoreaza perceperii evenimentelor ca fiind amenintatoare de viata, acesti pacienti fiind lipsiti de speranta si de control asupra vietii lor. Metoda terapeutica pune in mod special accent pe diferentierea si conexiunile intre afectiunile fizice si cele psihologice.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp