Teoria egalitatii in relatiile romantice si maritale

Teoria egalitatii in relatiile romantice si maritale
Teoria egalitatii in relatiile de orice fel dintre oameni spune ca aceste relatii reprezinta niste contracte si se vor mentine atat timp cat ele sunt profitabile pentru ambii participanti. Totusi cand este vorba despre relatiile intime, cele intre prieteni apropiati, iubiti, parinti si copii, se sugereaza ca acestea sunt dependente de schimbul echitabil de premii. Unele persoane insista indignate ca relatiile intime sunt speciale.

Caracteristicele unei relatii intime:
Intensitatea iubirii:
Relatiile intime apartin oamenilor care se plac si iubesc unul pe celalalt. Desigur relatiile umane sunt complexe. Uneori cei doi parteneri simt dragoste sau placere intre ei dar frecvent afectiunea lor are si momente de neplacere sau chiar ura. Totusi o relatie intima va ramane intima daca participantii vor ramine indragostiti.

Profunzimea informatiilor schimbate:
In relatiile ocazionale indivizii fac schimb de informatii de obicei. Persoanele intime impart informatii profunde, personale despre valorile, istoricul personal, slabiciuni si putere, incredere, idiosincrazii, sperante si fricile lor.

Durata relatiei:
Relatiile ocazionale sunt de obicei pe termen scurt, cele intime sunt de asteptat sa fie durabile. Relatia sot - sotie si copil - parinte sunt dintre cele mai durabile relatii sociale. „Pana cand moartea ne va desparti” este inca idealul nostru cultural pentru casatorie. Exceptiile de la acest ideal exista desigur. O relatie de afaceri poate dura cateva generatii pe cand o relatie amoroasa doar citeva luni. Ca regula generala totusi relatiile intime tind sa fie pe termen lung. Acest lucru ar trebui sa aiba doua consecinte importante pentru modul cum opereaza principiile egalitatii/inegalitatii in relatiile intime.

Perceptia inegalitatii:
Egalitatea ar trebui sa fie usor de calculat in relatiile ocazionale fata de cele intime. Strainii intr-un bar isi amintesc doar cine a adus ultima sticla de bautura pentru a determina cine trebuie sa plateasca pentru urmatoarea. In relatiile intime este mult mai dificil de a calcula egalitatea.

Toleranta inegalitatii percepute:
Participantii la relatii ocazionale vs. intime pot fi diferiti in insistenta lor de a-si da seama de inegalitati si de a le redresa imediat. In cea ocazionala participantii isi dau seama ca daca nu redreseaza aceasta balanta ea nu va mai fi dreapta niciodata. In cele intime participantii sunt mai toleranti cu dezechilibrele de moment o data ce stiu ca au timp in viitor sa redreseze lucrurile.

Valoarea resurselor la schimb:
O varietate de cercetatori au observant ca pe masura ce o relatie se dezvolta spre intimitate valorile premiilor si a pedepselor unui partener fata de altul cresc.

Valoarea recompenselor:
Multi teoreticieni observa ca indragostitii au recompense speciale. In general oamenii sunt dispusi sa-si investeasca resursele intr-o relatie intima decat in una ocazionala. De aceea indragostitii isi rasplatesc partenerii cu premii mai importante ca valoare: timp, efort, bani, informatii intime.

Valoarea pedepselor:
La fel sunt si pedepsele in relatia intima. De exemplu daca un strain intr-un bar va spune ca sunteti plictisitor si egoist vorbele sale nu va afecteaza prea mult el fiind: „un nenorocit care nu ma cunoaste ca persoana”. Dar daca prietenul vostru cel mai bun va spune acelasi lucru va veti simti coplesit, acesta va cunoaste si inca crede acest lucru. Familiaritatea aduce recompense dar are si puterea de a rani.

Beneficiile mentinerii relatiei vs. costul terminarii acesteia:
In final observam ca indragostitii poseda o pedeapsa unica si puternica: pot ameninta ca termina relatia. Sotii si sotiile trebuie sa traiasca pana cand moartea ii va desparti, prietenii cei mai buni sunt pentru toata viata, copii si parintii stau unii linga altii mereu. De aceea daca unul din parteneri incepe sa sufere are posibilitatea de a rani pe celalalt. Il poate expune umiliri publice, sa faca cunoscut tuturor ca sotia, copilul sau prietenul este unul inadecvat. Oamenii iau relatiile lor drept gratuite si ajung sa depinda de ele. Cand o persoana termina brusc o relatie intima isi abandoneaza partenerul unei necunoasteri dureroase, in singuratate.

Varietatea resurselor schimbate:
Speculam ca intr-un anumit schimb partenerii ocazionali tind sa se limiteze la resurse de acelasi fel. Indragostitii pe de alta parte au o libertate mai mare de schimb din clase diferite. De exemplu, sotia care opereaza cu banii sotului il poate rasplati in diferite moduri: ii poate spune ca are tot dreptul sa mearga la golf simbata (statut), ii poate pregati o masa speciala (sevicii) sau ii poate spune cat de multi il iubeste si apreciaza generozitatea lui (dragoste). Aceste raspunsuri pot fi mai mult sau mai putin satisfacatorii pentru sot fata de plata monetara directa.

Unitatea analizei: de la „tu si eu” la „noi”:
O alta caracteristica a relatiilor intime care aduce complexitate este identificarea indragostitilor cu empatia pentru partener si definirea lor ca fiind o unitate, un cuplu. Nu se mai vad ca indivizi interactionand cu ceilalti ci drept parte dintr-un parteneriat interactionand cu alte persoane. Societatea gandeste si raspunde fata de prietenii intimi ca fiind o unitate.

Alegerea sotiei de catre un barbat:
- sa fie frumoasa
- mai tinara decat acesta
- mai mica de inaltime decat barbatul
- sa fie de aceiasi religie, de aceeasi rasa
- sa pretinda a fi la fel de inteligenta sau mai putin inteligenta decat barbatul
- sa fie virgina
- sa fie dispusa sa traiasca cu acesta un an inainte de casatorie pentru a vedea daca lucrurile merg
- sa fie dispusa sa il lase sa participe la sporturile care ii plac
- sa fie toleranta cu serviciul pe care il ai, cu ambitiile tale
- sa fie dispusa sa ii dea cati copii vrea
- sa fie atragatoare sexual
- sa nu fie alcoolica
- sa nu aiba istoric familial de boli mintale
- sa aiba sani mari
- sa aiba consimtamantul ambilor parinti
- sa gateasca bine, sa faca curatenie
- sa nu fie certareata, sa fie curate
- sa nu fie grasa, sa nu sforaie.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp