Teoria relatiilor obiectuale

Teoria relatiilor obiectuale - sau a relatiilor cu obiectul - este o teorie psihodinamica - derivata din psihanaliza - ce descrie dezvoltarea persoanei in cadrul relatiilor interumane si a relatiei cu mediul, mai ales a relatiilor in familie si in speta a relatiei dintre mama si copil. Accentul cade pe imaginea internalizata (obiectul intern) a sinelui si a celor din jur - persoane sau obiecte (perceptia persoanei, care poate fi diferita de realitate), precum si modul in care aceste imagini se manifesta in situatiile interpersonale.

Teoria relatiilor obiectuale a fost promovata inca de la inceputul secolului XX, mai multi psihologi aducandu-si contributia la formularea teoriei. Printre acestia se numara Karl Abraham, Ronald Fairbairn, Melanie Klein, Donald Winnicott, Harry Guntrip, Scott Stuart.

Relatiile obiectuale se formeaza in primele interactiuni din viata - in principal cu parintii - si, desi aceste tipare pot fi modificate odata cu experienta, ele deseori continua sa exercite o puternica influenta de-a lungul vietii. Problemele de ordin psihic sunt rezultatul esecului de a stabili relatii reusite la inceputul vietii. Dezvoltarea identitatii masculine este vazuta ca fiind mai dificila, avand in vedere ca prima persoana cu care bebelusul intra in contact este o femeie.

Spre deosebire de Freud, care lua in considerare relatia cu parintele de sex opus, potrivit teoriei relatiilor obiectuale copilul are relatii multiple. O relatie importanta este cea cu sanul mamei. Cand cel mic se hraneste si laptele este abundent, sanul este bun, dar cand laptele este insuficient sau copilul nu este hranit sanul este rau. Aceste imagini internalizate a celor din jur pot fi reprezentari fidele sau total false a realitatii exterioare (obiectul extern). Intr-un mediu incurajator, imaginea acestor parti se transforma in imaginea intregului si astfel copilul invata sa tolereze ambiguitatea si isi va da seama ca si sanul bun si cel rau face parte din mama sa.

In teoria relatiilor obiectuale, obiectul se refera la persoanele, partile de persoana sau lucrurile cu care subiectul stabileste o relatie. Spre exemplu: „Imi iubesc copiii, imi este frica de serpi”, etc. Impulsuri precum sexul, foamea si afectiunea au va tinta un obiect. Obiectul extern este persoana sau lucrul in sine, iar obiectul intern este perceptia subiectiva a acelei persoane. Relatiile obiectuale sau relatiile cu obiectul se refera la structura sinelui pe care o internalizam in copilarie si care functioneaza ca un tipar pentru stabilirea si pastrarea relatiilor viitoare. Patologia psihica apare in urma internalizarii traumatice a sinelui obiectual in copilarie si retrairea sa in relatiile din prezent. Psihoterapia ne ajuta sa incheiem aceste tipare autodestructive si sa avem relatii mature si actualizate.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp