Despre ce să vorbim la prima întâlnire?

Despre ce să vorbim la prima întâlnire?
Prima întâlnire poate fi un moment de bucurie, dar şi de nelinişte. Adesea, apar o serie de îngrijorări cu privire la ce vom face, unde vom merge şi, nu în ultimul rând, ce vom vorbi. Mulţi oameni consideră că există un mod ”corect” de a aborda prima întâlnire, că există un set standard de întrebări care asigură o întâlnire de succes. Cu toate acestea, a folosi o listă sau un şablon standard pentru fiecare întâlnire reprezintă o cale sigură spre nelinişte, anxietate, tensiune.
În acest articol doresc să atrag atenţia asupra unor întrebări care pot îndrepta discuţia în diferite direcţii la prima întâlnire, evidenţiind şi informaţiile pe care ni le pot oferi aceste întrebări, toate acestea pe fondul unei deschideri şi conştientizări a lucrurilor care îi unesc pe parteneri, mai degrabă decât a diferenţelor dintre aceştia. Spre deosebire de mesajul transmis de unii autori, cum că bărbaţii şi femeile sunt de pe ”planete diferite” (Marte vs. Venus), cercetările de specialitate că indică faptul că există mai multe asemănări decât deosebiri între cele două genuri.
Astfel, la prima întâlnire ambii parteneri sunt preocupaţi de impresia pe care o vor face, de subiectele de conversaţie, de liniştea apăsătoare care ar putea să apară, de descoperirea partenerului (ei) . Ambii vor trăi o multitudine de stări emoţionale, de la nelinişte, agitaţie, poate chiar anxietate, la veselie, bucurie, euforie etc.
De multe ori anxietatea ne împiedică să comunicăm aşa cum am face-o cu un prieten sau cu o prietenă. Astfel, în loc să folosim întrebări deschise, pe fond de nelinişte, ajungem să folosim întrebări închise. Atât bărbaţii, cât şi femeile îşi doresc să evite un scenariu de genul:

”Întâlnire la pizzerie, el şi ea, faţă în faţă, zâmbindu-şi politicos şi discutând despre ... pizza
El: Cum este pizza ta?
Ea: Bună, dar a ta?
El: Foarte bună.
Şi poate puţin mai târziu:
El: Îţi place localul acesta?
Ea: Da
El: Nu-i aşa că muzica este foarte potrivită?
Ea: Ba da, chiar îmi place foarte mult.
El: Şi mie.
Iar apoi în momentele de linişte, care inevitabil apar în orice interacţiune, El ar gândi ”Haide spune şi tu ceva! Orice! Sigur nu o să mai vrea să ieşim împreună! Iar ea ar gândi ”De ce nu mă întreabă şi altceva, înafara de local? De ce nu mă întreabă nimic? Poate ar trebui să întreb eu, dar nu ştiu ce să spun! Ce jenant! Cum pot scăpa de asta?
Şi scenariul ar continua tot aşa chiar şi la desert!
O întâlnire nu este ceva străin, ieşit din comun, totuşi multe persoane o tratează în acest mod. Este important să luăm cu noi la întâlnire curiozitatea şi dorinţa de a cunoaşte persoana din faţa noastră.
În acest context subiectele de discuţie abordate pot fi foarte diverse, de la hobby-uri, locul de muncă, şcoală, familie, prieteni, locuri preferate, animale de companie, etc. Toate, explorate prin intermediul unor întrebări deschise şi dezvăluiri personale. În continuare aveţi câteva exemple de întrebări, precum şi motivul pentru care am putea adresa o astfel de întrebare.

1. Cum arată vacanţa ta preferată?
De ce? Modul în care ne reprezentăm vacanţele, timpul petrecut, la munte sau la mare, adesea reprezintă o sursă de incompatibilitate între parteneri. De exemplu dacă unuia dintre parteneri îi plac vacanţele la munte, iar celuilalt la mare.
2. Cum a fost ziua ta?
De ce? Această întrebare poate fi de folos în a afla dacă partenerul (a) are o atitudine pozitivă sau negativă asupra vieţii. De exemplu, dacă răspunsul la această întrebare aduce o tiradă de lucruri negative, ne putem da seama că vede jumătatea goală a paharului.
De asemenea poate fi de folos de aflat dacă s-a întâmplat ceva ieşit din comun.
3. Vorbeşte-mi despre prietenii tăi?
De ce? Atunci când intrăm într-o relaţie, automat intrăm într-o relaţie şi cu prietenii partenerului (ei) . De asemenea, poate fi o modalitate de a-i oferi partenerului (ei) prilejul de a discuta despre altceva decât despre propria persoană.
4. Îţi plac câinii sau pisicile?
De ce? Preferinţa pentru animalele de companie poate fi o problemă dacă lui îi plac şerpii, iar ei nu, sau dacă ea are 4 câini, iar el nu îi poate suporta.
5. Ce îţi place să faci în timpul liber?
De ce? Poate fi de folos pentru a afla care sunt preferinţele persoanei cu care interacţionăm, pentru a avea o punte de comunicare, dar şi pentru a şti dacă mai există timp pentru noi în viaţa lui, ei.
6. Este vreo activitate sau altceva în legătură cu care este pasionat (ă) ?
De ce? Şi în această situaţie vorbim despre crearea unei punţi de legătură cu privire la hobby-uri, respectiv oferim ocazia de a discuta despre ceva plăcut.
7. Îţi place locul de muncă? Ce anume îţi place la el?
De ce? Pentru a afla planurile de viitor, de a descoperi aspecte ce ţin de personalitatea partenerului, ei.
8. Eşti o persoană matinală sau una nocturnă?
De ce? Acest aspect devine relevant în vederea unei relaţii de viitor.
9. Vrei să încerci mâncarea pe care mi-am comandat-o eu?
De ce? Aceasta întrebare oferă informaţii cu privire la atitudinea partenerului, partenerei cu privire la a împărţi.
10. Cum ti se pare atmosfera aici? E prea gălăgios pentru tine?
De ce? Această întrebare denotă interes şi preocupare pentru confortul celorlalţi.
11. Cu cine locuieşti?
De ce? Dacă locuiesc în continuare cu părinţii, respectiv cu încă 10 colegi de apartament, această întrebare poate oferi informaţii cu privire la modul în care le place să trăiască, să îşi petreacă timpul.
12. Eşti apropiat de familia ta? Descrie-mi familia ta.
De ce? Pentru multe persoane relaţia cu familia este foarte importantă. Cât de implicată este familia în viaţa ta? Sunt membrii familiei intruzivi, sau nu? Există multe conflicte în familie?
14. Există alimente pe care nu le consumi?
De ce? Poate fi de folos în alegerea restaurantului pentru o cină romantică. De asemenea poate fi o ocazie potrivită de a afla despre preocuparea pentru imaginea şi forma corpului.
15. Fumezi, consumi alcool?
De ce? Fiecare dintre noi avem preferinţe, într-o direcţie sau alta cu privire la fumat, tutun, droguri sau alcool.
16. Îţi place să colecţionezi? Ce anume?
De ce? Poate fi o sursă de informaţie cu privire la direcţia în care se îndreaptă atenţia şi veniturile partenerului (ei)
17. Ce părere ai despre .... (orice activitate care îl pasionează pe cel care pune întrebarea) ?
De ce? Pentru a afla părerea lui / ei cu privire la o activitatea care vă face plăcere.
18. Ai văzut ceva filme, seriale, emisiuni bune în ultima vreme?
De ce? Răspunsul la această întrebare ne oferă informaţii cu privire la preferinţele persoanei, precum şi despre tendinţa acestuia (eia) de a reflecta asupra experienţelor pe care le are şi de a le exprima în cuvinte.
19. Te mai întâlneşti şi cu alte persoane în acest moment?
De ce? Aceasta întrebare este foarte importantă deoarece poate preveni situaţiile neplăcute care pot apărea în cazul în care partenerul (a) are deja intenţii vis a vis de o altă persoană.

Pentru a scădea din presiunea asociată cu prima întâlnire, este important să vă aduceţi aminte că ambii parteneri au responsabilitatea pentru modul în care decurge aceasta, precum şi că nu putem controla modul în care cineva reacţionează la noi decât pentru o scurtă perioadă de timp. Dacă încercăm să fim ceva ce nu suntem, mai devreme sau mai târziu, acest lucru se va întoarce împotriva noastră.
Cabinet individual de psihologie clinica si psihoterapie Bogdan Vasile Alexandru
Vezi prezentarea cabinetului

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp