Dismorfofobia

Tulburarea dismorfica a corpului sau dismorfofobia este o tulburare somatoforma, psihologica, in care persoana afectata este ingrijorata excesiv de un defect perceput al fizicului sau. Aceasta se poate plinge de citeva caracteristici specifice sau unul singur sau aspectul general, cauzind stres psihologic si afectarea functionarii ocupationale sau sociale, pina in punctul depresiei sau anxietatii severe, izolare sociale si altele. Se estimeaza ca 1 - 2% din populatia lumii intruneste toate criteriile acestei fobii.

Cauza exacta variaza de la persoana la persoana. Totusi se crede ca exista o combinatie de factori biologici, psihologici si externi, din trecutul sau prezentul individului. Abuzul si neglijarea pot fi factori contribuitori. Debutul simptomelor are loc in adolescenta, cind criticismul fata de aspectul fizic incepe. Se pare ca afecteaza barbatii si femeile in mod egal.

Tulburarea este legata de calitatea inferioara a vietii si este comorbida cu depresia majora si fobia sociala. Cu o rata de suicid dubla fata de depresie si ideatie suicidala 80%, cazurile extreme pot fi considerate un factor de risc pentru suicid.

Persoana poate fi tratata prin psihoterapie, medicatie sau ambele. Cercetarile arata ca terapia cognitiv comportamentala si inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei sunt eficiente in tratarea conditiei. Este o boala cronica iar simptomele tind sa persiste sau sa se agraveze daca nu este tratata.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp