Disposofobia - adunatul de obiecte

Disposofobia sau adunatul compulsiv este acumularea excesiva de posesii si esecul de a se degaja de acestea, chiar daca obiectele sunt nefolositoare, ciudate sau neigienice. Adunatul compulsiv afecteaza mobilitatea si interfera cu activitatile de baza, incluzind gatitul, spalatul si dormitul. Nu este clar daca este o tulburare izolata sau un simptom, cum este tulburarea compulsiv obsesiva.

Conditia cuprinde urmatoarele caracteristici:

- achizitionarea si esecul aruncarii unui numar mare de posesiuni care par a nu fi utile si de valoare limitata
- aglomerarea spatiilor astfel incit activitatile destinate acestora nu mai pot fi efectuate
- stres semnificativ sau afectarea functionarii datorita adunatului
- rezistenta sau imposibilitatea de a returna obiectele imprumutate sau cleptomanie.

Adunatul compulsiv poate conduce la conditii nesanitare severe si afectari ale sanatatii. Individul poate considera in mod gresit ca obiectele adunate sunt foarte valoroase, cunoaste ca nu au nici o valoare sau atasa o valoare personala acestora. Acesta poate considera ca un obiect din plastic si otel este de fapt facut din argint si perle sau poate tine in frigider produse nesanatoase, expirate si rezista incercarilor rudelor de a arunca aceste produse.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp