Entomofobia sau insectofobia - frica de insecte

Entomofobia este cunoscuta si drept insectofobia. Este o frica comuna sau aversiune fata de insecte si artropode similare, chiar si de animalele terestre nevretebrate cum sunt viermii. Aceasta conditie poate fi denumita frica de insecte. Determina reactie emotionala usoara sau severa, o forma de anxietate sau un atac de panica. Este un caz particular de fobii specifice, toate avind aceiasi cauza de baza si aborduri terapeutice similare. Totusi oamenii frecvent amesteca aversiunea cu fobia. Aversiunea fata de insecte este naturala, este un instinct uman si s-a dezvoltat de-a lungul miilor de ani. Pe de alta parte, fobia nu este instinctiva. Totusi aversiunea se poate transforma in fobie. Cazuri cunoscute de entomofobie este apifobia si mirmecofobia - frica de furnici.


Simptomele asociate cu aceasta fobie sunt similare celor manifestate in alte frici irationale. Un entomofobic va acuza anxietate viualizind sau intrind in contact cu o insecta. In cazurile extreme, individul isi poate pierde constienta pentru o scurta perioada de timp. Dorinta puternica de a pleca din zona este un semn comun care indica ca individul sufera de aceasta fobie particulara. Deoarece simptomele entomofobiei sunt similare cu cele legate de alte fobii si diferite tulburari mentale este necesar diagnosticul unui specialist psihiatru pentru a defni entomofobia. Acesta va cauta sa defineasca entomofobia prin observarea simptomelor care se manifesta si a factorilor declansatori necesari pentru a produce simptomele. Astfel se va determina daca individul sufera de o frica generala de insecte si creaturi cataratoare sau de o fobie speciala fata de un tip de insecte.


O data diagnosticul pus este posibila inceperea unui tratament eficient adresat gradului de severitate prezentat de catre pacient. Tratamentele folosesc terapia si consilierea cuplate cu folosirea de medicamente pentru a ameliora simptomele. Medicamentatia ajuta la minimalizarea frecventei si a severitatii atacurilor de panica la vederea unei insecte in timp ce terapia poate identifica cauzele de baza.

Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp