Gefirofobia - frica de poduri

Termen derivat din grecescul gefira - pod si fobos - frica, gefirofobia reprezinta o frica anormala, irationala si persistenta de poduri, mai ales de a trece podurile. Cei care sufera de gefirofobie acuza anxietate chiar si cind realizeaza ca frica lor este irationala. Ca rezultat acestia pot evita podurile si drumurile peste poduri.

Conditia se dezvolta in general datorita unui eveniment traumatic legat de un pod. Poate fi ceva vazut intr-un film, citit in carte sau intimplari despre poduri care s-au prabusit. Expertiii spun ca este legata si de frica de inaltimi sau spatii deschise, drumuri prin tunele si claustrofobie. Unele persoane trec de la o frica la alta sau se lupta cu ambele.

Astfel gefirofobia poate rezulta in parte prin claustrofobie, acrofobie sau aquafobie. Soferii afectati pot crede ca vor avea un accident sau vor pierde controlul masinii. Podurile inalte sau deasupra unor ape pot fi intimidante, putind fi foarte lungi sau inguste.

Simptomele variaza de la individ la individ. Unele persoane confruntate cu frica de poduri pot incepe sa perspire, se simt incomfortabil sau le este greata. Altele pot fi sever compromise de fobie experimentind anxietate paralizanta si atacuri de panica.

Cind frica de a trece podurile devine indeajuns de intensa pentru a intrerupe viata sociala si capacitatea de a functiona a individului, se recomanda tratament. Acesta cuprinde traditionala consiliere care va invata persoana cum sa recunoasca si sa-si controleze fobia, hipnoterapia, tehnici de autoajutor cum este meditatia sau relaxarea musculara, respiratiile profunde si vizualizarea, terapia cognitiv comportamentala si desensibilizarea. In cazurile severe se poate prescrie medicatie anti-anxioasa.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp