Glosofobia - anxietatea de discurs - frica de a vorbi in public

Glosofobia - anxietatea de discurs - frica de a vorbi in public
Glosofobia reprezinta anxietatea de discurs, frica de a vorbi in public. Cuvintul provine din grecescul glosa - limba si fobos - frica. Multe persoane au aceasta frica in timp ce altii au si fobie sociala sau tulburare anxioasa sociala. Tracul de scena poate fi un simptom al glosofobiei.

Simptomele cuprind anxietate intensa inainte sau in timpul unei comunicari verbale fata de un grup, evitarea evenimentelor care atrag atentia grupului, stres fizic, greata sau sentimente de panica. Simptomele mai specifice ale anxietatii de discurs pot fi grupate in trei categorii: fizice, verbale si nonverbale.

Simptomele fizice rezulta din componenta simpatica a sistemului nervos autonom care raspunde la reactia lupta sau fugi. Cum modul de operare al sistemului nevos simpatic este totul sau nimic, secretia de adrenalina produce multiple simptome simultan, pentru a creste posibilitatea de a scapa sau de a fugi de situatie. Aceste simptome includ cresterea perceptiei autiditive, cresterea frecventei cardiace, cresterea presiunii singelui, pupile dilatate, cresterea perspiratiei, a captarii de oxigen, contractarea muschilor gitului si ai spatelui si uscaciune gurii. Multe dintre acestea sunt ameliorate de betablocante.

Simptomele verbale cuprind voce tensionata, bilbiiala, repetitia de: "mmm" si "aaa", pause de vocalizare care tind sa linisteasca anxiosii. Se estimeaza ca 75% din oratori acuza un grad de nervozitate in public.

Unele organizatii de intrajutorare si cursuri de antrenare pentru discursuri in public pot reduce frica pina la nivele controlabile. Unele persoane afectate folosesc unele medicamente, cum sunt betablocantele, pentru a trata temporar fobia.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp