Heliofobia - frica de soare

Heliofobia - frica de soare
Heliofobia are doua intelesuri: in psihologie se refera la frica morbida de lumina solara, iar in medicina heliofobia sau fotofobia se refera la o sensibilitate excesiva la soare. Heliofobia este o problema de care sufera sute de oameni, dar inca necercetata. Unele studii sugereaza ca oamenii evita soarele datorita fricii fata de cancerul de piele. Cum heliofobia forteaza victimele sa stea in casa va determina deficitul de vitamina D care poate fi corectat prin administrare de vitamina D.

Individul heliofob se poate teme de orice lumina puternica. Termenul deriva din grecescul helios - soare si fobos - frica. Persoana poate avea o conditie cutanata inca nediagnosticata care sa ii determine sensibilitate si arsuri severe in trecut. Persoana se poate sa fi fost martora la reactiile negative si fricoase ale altora cind au fost expusi la soare. Simptomele sunt individuale si variaza. Unele persoane confruntate cu frica pot incepe sa perspire sau sa le fie greata. La polul opus altele sunt sever compromise de fobie incit pot experimenta anxietate si atacuri de panica.

Marea majoritate a cazurilor de heliofobie sunt autodiagnosticate. Individul realizeaza ca frica fata de soare este irationala si ii compromite sever capacitatea de a functiona zilnic. Cind frica devine indeajuns de intensa pentru a afecta viata individului exista un numar de terapii care pot ajuta: consilierea psihologica care va invata persoana sa recunosca si sa-si controleze fobia, hipnoterapia, terapia de expunere, tehnicile de relaxare, grupurile de sustinere, terapia cognitiva comportamentala si medicamentele antianxioase.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp