Psihoterapie contemplativa

Psihoterapie contemplativa
Psihoterapia contemplativa este un amestec intre psihoterapia occidentala moderna - psihologia profunzimii - si tehnicile orientale de constientizare - invataturile budiste.

Spre deosebire de tendintele psihoterapiei moderne, care in general incearca sa modifice sau sa elimine simptomele nedorite, terapia contemplativa este un proces prin care se constientizeaza pe deplin starea naturala a individului. Fiinta umana este in mod natural sanatoasa, doar ca nu realizeaza intotdeauna acest lucru. Ne eliberam de suferinta inutila prin autocunoastere in momentului prezent, asa cum suntem de fapt.

Tehnicile contemplative includ exercitii de respiratie, meditatie, yoga, imagerie ghidata, tinerea unui jurnal si alte practici artistice. Terapia se concentreaza pe sinele real; terapeutul ghideaza pacientul sa analizeze modalitatea in care interactioneaza cu ceilalti, pastrandu-si in acelasi timp simtul sinelui si recunoscandu-si calitatile si necesitatile.

Psihoterapia contemplativa se bazeaza pe urmatoarea teorie: In conditii de stres avem tendinta sa aplicam tipare comportamentale utilizate deja - de obicei in situatii ce implica abandon, pierdere, pericol sau disconfort emotional, chiar daca situatia din prezent este diferita. Spre exemplu, daca in trecut am avut o experienta extrem de neplacuta cu o persoana, pe viitor vor fi reticenti sa avem incredere in oamenii care au trasaturi fizice similare cu acea persoana.

Pe parcursul vietii acumulam mai multe asemenea tipare, incat ajungem sa nu mai traim autentic momentul, reactionand din obisnuinta si nu in conformitate cu realitatea. Este ca si cum nu am fi prezenti cu adevarat in viata noastra si astfel nu ne putem bucura de ceea ce viata ne ofera, devenim instrainati de noi insine si de cei din jur, stresati, dezorientati, anxiosi, deprimati sau furiosi. Activitatile care promoveaza constiinta plina si acceptarea lucrurilor asa cum sunt - mindfulness (stare ce imbina intelegerea, constientizarea si atentia distributiva) - ne ajuta sa obtinem si sa mentinem echilibrul in viata, sa fin receptivi la ceea ce ni se intampla.
Satisfăcut de serviciile terapeutului tău?

În calitate de pacient încantat de serviciile de care a avut parte:

Recomandă un psihoterapeut

Secțiuni:

Personalitate

Aceasta sectiune este dedicata tipurilor de personalitati. Vom prezenta principalele clasificari ale personalitatii, detaliind si oferind sfaturi pentru fiecare tip.

Cuplu si sex

Discutii pe cele mai frecvente probleme intr-o relatie. Sfaturi pentru a-ti imbunatati viata de cuplu.

Cariera

O treime din viata noastra, daca nu mai mult, o petrecem la serviciu, muncind. Un job care aduce satisfactii inseamna o viata fericita.

Educatie parinti

Cu totii ne dorim un copil perfect: inteligent, cu o personalitate puternica si un caracter demn de invidiat. Dar ce putem face si cum trebuie sa ne comportam cu el pentru a-l ajuta sa devina astfel?

Psihoterapie

Va prezentam peste 100 de tipuri si metode de terapie psihologica si psihoterapie. Pe unele dintre acestea le vom prezenta detaliat.

Probleme psihice

Informeaza-te privind principalele tulburari ce iti pot afecta psihicul. Cum apar, care sunt cauzele si cum sunt ele diagnosticate si tratate. Ne referim aici nu doar la afectiunile de competenta psihiatrica, ci si la acele stari, considerate normale sau la limita, dar care iti pot afecta viata de zi cu zi.

PsihoUtil

Articole si sfaturi utile din domeniul psihologiei. Despre modalitatile de a te cunoaste pe tine si pe cei din jurul tau.

Evenimente

Evenimente din sfera psihologiei si psihiatriei: cursuri de formare, seminarii, etc. Aceste informatii sunt publicate de catre psihologii si psihiatrii membri ai site-ului www.la-psiholog.ro

Teste psihologice

O multitudine de psihoteste gratuite: teste de personalitate, teste despre cariera, teste de combatibilitate in cuplu, teste de aptitudini si IQ, etc

Cele mai accesate psihoteste:

Articole recente:

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp